1274
Ο Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) αγορεύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αριστερά) τον παρακολουθεί από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κυβέρνηση και η τροπολογία για τον Ιβάν Σαββίδη

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 12:37
Ο Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) αγορεύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αριστερά) τον παρακολουθεί από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κυβέρνηση και η τροπολογία για τον Ιβάν Σαββίδη

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 12:37

Υπάρχουν δύο ζητήματα για το τι έγινε από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής. Ή μάλλον τρία, αλλά οι νέες καταγγελίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για «λογικές Μαδούρο στη Βουλή» επειδή τους έκλεισαν χθες το βράδυ τα μικρόφωνα για να τους κάνουν να σιωπήσουν, πέρασαν απαρατήρητες μπροστά στον πανικό.

Πρώτο ζήτημα. Η κυβέρνηση, μέσω του βουλευτή Κοζάνης Δημήτρη Δημητριάδη, επιχείρησε να περάσει μια τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποία προβλέπει ότι «εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος». Η τροπολογία αυτή προκάλεσε ήδη από την Πέμπτη τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης –περί κομπίνας 38 εκατ. ευρώ μίλησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ– οι οποίες αντιδράσεις κλιμακώθηκαν την Παρασκευή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα, ότι στην πρώτη του ομιλία ως Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος». «Να αποσύρετε την τροπολογία κ. Τσίπρα και να την ξαναφέρετε ως υπουργική, συνοδευόμενη από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως ορίζει το Σύνταγμα» είπε σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οντως η τροπολογία κατατέθηκε χωρίς να συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ, αν και αυτό αποτελεί (κακώς) μια συνήθη πρακτική στο κοινοβούλιο, όπως είπε και ο κ. Τσίπρας, ελλείψει άλλων επιχειρημάτων.

«Αν δεν το κάνετε αυτό, εγείρονται αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, και τον ρώτησε για ποιο λόγο «αν πραγματικά αυτή η τροπολογία είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές, έρχεται ως βουλευτική τροπολογία και δεν την φέρνει ο ίδιος ο υπουργός». 

Ο κ. Τσίπρας πιάστηκε από το τελευταίο και βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει με κάτι άσχετο αποφεύγοντας το μείζον θέμα που είναι τόσο η αντισυνταγματικότητα όσο και το ποιον αφορούσε η επίμαχη ρύθμιση.

Ο Πρωθυπουργός χλεύασε ότι η αγωνία του αρχηγού της ΝΔ είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή. «Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πιστεύει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο», είπε ο κ. Τσίπρας. Και, λίγο αργότερα, συνεχίζοντας να μιλάει με γενικότητες, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται «σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου», ότι «δεν θέλει να συζητάει την ουσία αλλά τις διαδικασίες» και ότι η ΝΔ «μετεξελίσσεται σε κόμμα διαμαρτυρίας και ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς». Ωστόσο παραδέχτηκε κάποια στιγμή ότι η τροπολογία αφορά σε συγκεκριμένη επιχείρηση.

214171 (1)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα τον οποίο εγκάλεσε για τη λειτουργία της Βουλής. O πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την επανακατάθεση της τροπολογίας, αλλά ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Αλλά ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε να θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας –όπως άλλωστε έθεσε και επισήμως λίγο αργότερα η ΝΔ μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νίκου Δένδια, ο οποίος χαρακτήρισε φωτογραφική τη ρύθμιση.

«Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ;» συνέχισε την κριτική του προς τον Πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης. «Απαντήστε αντί να κρύβεστε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Εν τη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση. Είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Γιατί δεν τη λέτε; Αν θέλουμε να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει με λόγια σταράτα ποιους αφορά αυτή η τροπολογία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε προς τον κ. Τσίπρα: «Είστε υπόλογος γιατί αφήνετε σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και για διαγραφές χρεών από λαθρεμπόριο».

«Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα» απάντησε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ, την οποία δεν παρέλειψε να κατηγορήσει για διαπλοκή «που είναι ακόμη και σήμερα παρούσα».

Και κάπου εδώ περνάμε στο δεύτερο ζήτημα. Μέσα από αυτήν την θυελλώδη συζήτηση στην Ολομέλεια, αποκαλύφθηκε ότι η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Δημητριάδης όντως αφορούσε συγκεκριμένη επιχείρηση και συγκεκριμένο επιχειρηματία. Αρα ήταν απολύτως «φωτογραφική» όσο και αν ο κ. Τσίπρας, που αρχικά δεν αποκάλυπτε το όνομα αλλά μετά το ομολόγησε, επέμεινε ότι το μέτρο είναι οριζόντιο. Το όνομα της επιχείρησης που ανήκει στον γνωστό και από την εμπλοκή του στον ΠΑΟΚ επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, μαρτύρησε πρώτος ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, ο Πάνος Καμμένος, που σε μια στιγμή της συζήτησης είπε να παρέμβει στον καβγά Τσίπρα – Μητσοτάκη:

«Εκπλήσσομαι από τη θέση της ΝΔ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα να ρωτήσει τους βουλευτές της ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα. Καταθέτει ονομαστική για όσα έπρεπε να κάνει όταν ήταν στην κυβέρνηση Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα φέρουμε τροπολογία και όπου υπάρχουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις που πάνε να κλείσουν. Πράττετε αντεθνικά όπως οι ευρωβουλευτές σας. Εμποδίζετε επενδύσεις, ακόμα και εκείνες που εσείς φέρατε φιλώντας κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη», είπε με το γνωστό του ύφος ο υπουργός Αμυνας.

Ο Ιβάν Σαββίδης λοιπόν, της ΣΕΚΑΠ. Που πρόσφατα πήρε μαζί με Γερμανούς και Γάλλους και τον ΟΛΘ. Που παζαρεύει, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μια να αγοράσει τον ΔΟΛ και μία τον Πήγασο. Που τον Σεπτέμβριο είχε παραδεχτεί ότι είχε παίξει τον ρόλο του «λαγού» στη δημοπρασία-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες. Πράγματα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, που όμως κατά σύμπτωση καταλήγουν στο ίδιο πρόσωπο.

Λίγο μετά άλλωστε ο κ. Λοβέρδος μίλησε για «τροπολογία της ντροπής, χαριστική, που όλοι συζητούσαν ποιον αφορά και ο υπουργός και ο βουλευτής κάνανε πως δεν ξέρανε».

Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «έρχεται σήμερα ο Πρωθυπουργός να μιλήσει για κίνδυνο απόλυσης συγκεκριμένων υπαλλήλων, ξέρει ο Πρωθυπουργός. Και να πάρει και την ευθύνη ο ίδιος για την ρύθμιση αυτή που βάλανε βουλευτή τους να την φέρει, τάχα ότι την αποδέχεται η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στον κ. Καμμένο δήλωσε: «Ερχεται και ο κ. Καμμένος ειλικρινέστατα και είπε ότι πρόκειται για την ΣΕΚΑΠ και για την συγκεκριμένη επένδυση. Δηλαδή είπε ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός του δεύτερου κυβερνώντος κόμματος ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία! Συγχαρητήρια!»

214163 (1)
Ο Αλέξης Τσίπρας φωνάζει στη Βουλή, ο Γιάννης Δραγασάκης ακούει (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας δεν είχε άλλο επιχείρημα από το να υποστηρίξει ότι η ρύθμιση δεν είναι φωτογραφική. «Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση, αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ αλλά όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ», είπε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτή η τροπολογία ευνοεί τον κ. Σαββίδη.

Με αυτό το επιχείρημα, ο κ. Τσίπρας απέρριψε και τη συμβιβαστική λύση που του πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, να αποσύρει δηλαδή την τροπολογία, που άλλωστε δεν είναι επείγουσα, και να επανακατατεθεί ως υπουργική, συνοδευόμενη από έκθεση του ΓΛΚ. Ετσι η τροπολογία τέθηκε προς ψήφιση και πέρασε με 149 «ναι» από την κυβερνητική πλειοψηφία και 97 «όχι» από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Οπως εξηγούσαν παρατηρητές, είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ δεν έχει πρόβλημα με την ουσία της ρύθμισης που, όντως, έρχεται να λύσει ένα χρονίζον πρόβλημα. Ομως διαφωνεί επί της αρχής με τη μεθοδολογία της κυβέρνησης που αυτή και μόνο υποκρύπτει κάτι άλλο: μια τροπολογία, που κατατίθεται τάχα από βουλευτή για να μην φανεί ότι τη φέρνει η κυβέρνηση, ένας υπουργός (ο Δημήτρης Παπαδημητρίου της Οικονομίας) και ένας βουλευτής (ο κ. Δημητριάδης) που κάνουν ότι δεν ξέρουν για ποιον είναι η ρύθμιση, και ένας Πρωθυπουργός που διστάζει να το πει δημοσίως και το κάνει μόνο επειδή πρώτα το έχει «μαρτυρήσει» ο κυβερνητικός του εταίρος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...