Κάτι σάπιο υπάρχει στον (νέο)κομμουνιστικό παράδεισο της Κίνας. Αυτό ισχυρίζεται ένας κινέζος δισεκατομμυριούχος και το Πεκίνο τον έχει πάρει στο κυνήγι. Την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από την Ιντερπόλ τη σύλληψη του 50χρονου Γκούο Γουένγκουι ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. Ο Γκούο, τους τελευταίους μήνες είχε προβεί, κατά τρόπο εξαιρετικά ασυνήθιστο για κινέζο κροίσο, σε δημόσιες καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες, κατ΄αυτόν, εμπλέκονται συγγενείς υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κόμματος. Και όχι μόνον αυτό, αλλά προσφάτως απείλησε να δώσει στη δημοσιότητα «εκρηκτικές πληροφορίες» για τη διαφθορά στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας.
Ο ίδιος ο Γκούο διατείνεται ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης ακριβώς λόγω των κατηγοριών που έχει εξαπολύσει κατά της ηγεσίας του ΚΚΚ. H υπόθεσή του θυμίζει περισσότερο παρόμοιες ιστορίες ρώσων ολιγαρχών που βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Πούτιν αλλά στην περίπτωση της Κίνας δεν είναι κάτι συνηθισμένο.
Το Πεκίνο, όπως πάντοτε, είναι φειδωλό στις πληροφορίες που παρέχει, αλλά μία εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με κινέζους αξιωματούχους, ισχυρίζεται ότι ο Γκούο κατηγορείται για δωροδοκία: φέρεται να έδωσε περίπου 8 εκατ. ευρώ στον Μα Ζιάν, πρώην αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών. Ο Ζιαν ήταν ένα από τα θύματα του «πολέμου κατά της διαφθοράς» που έχει εξαπολύσει ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
O Γκούο απάντησε κατηγορώντας το Πεκίνο για επιχείρηση συγκάλυψης προσθέτοντας ότι αυτό που επιδιώκουν οι κινεζικές Αρχές με τις απειλές τους είναι να τον κάνουν να σιωπήσει. «Το αίτημα για τη σύλληψή μου με ενθαρρύνει να συνεχίσω» έγραψε ο κινέζος κροίσος. «Αν δεν υπήρχε διαφθορά στην Κίνα η κυβέρνηση δεν θα φοβόταν να μιλήσω» πρόσθεσε. Σε μήνυμά του στο πρακτορείο Associated Press ανέφερε: «Είναι όλα ψέματα και απειλές. Είναι προφανές ότι φοβούνται πως θα αποκαλύψω εκρηκτικές πληροφορίες».
«Είναι η πρώτη φορά που ένας κινέζος κροίσος αποκαλύπτει τέτοιες πληροφορίες» ανέφερε στον Guardian ένας ειδικός στην κινεζική πολιτική. Παρότι οι κατηγορίες του Γκούο μένει να αποδειχτούν, αποτελούν σοβαρό επικοινωνιακό πλήγμα για το ΚΚΚ και προσωπικά για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ δεδομένου ότι δείχνουν πως ο πόλεμος κατά της διαφθοράς έχει αποτύχει. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι πλούσιοι Κινέζοι που διατηρούν προνομιακές σχέσεις με τους αξιωματούχους του κόμματος μπορούν να «δολοφονήσουν πολιτικά» τους οικονομικούς τους αντιπάλους.
Ο Γκούο απέκτησε την περιουσία τους ως επενδυτής ακινήτων στο Πεκίνο και φέρεται να είναι πίσω από τον πιο παράξενο ουρανοξύστη της κινεζικής πρωτεύουσας σε σχήμα δράκου, κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου. Από το 2015 ζει εκτός Κίνας, είναι μέλος του κλειστού Mark’s Club στο Λονδίνο και του Mar-a-Lago στο Μαϊάμι, ιδιοκτησίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ζει σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη αξίας 67 εκατομμυρίων δολαρίων με θέα στο Σέντραλ Παρκ.
Την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο κινεζικό τμήμα της Φωνής της Αμερικής, επανέλαβε τις κατηγορίες περί διαφθοράς υψηλόβαθμου αξιωματούχου. Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times η κινεζική ηγεσία προσπάθησε να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης κατηγορώντας τους δημοσιογράφους για παρέμβαση στα «εσωτερικά της Κίνας». Πιθανόν ο Γκούο να αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για να προστατευθεί και να μην έχει την κατάληξη ενός άλλου κινέζου κροίσου ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο, αφού πρώτα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το ξενοδοχείο Four Seasons στο Χονγκ Κονγκ, επανεμφανίστηκε εξίσου απρόσμενα στο Πεκίνο, αλλά υπό… αστυνομική συνοδεία.
Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι του Γκούο είναι επικίνδυνο και η τύχη του βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ. Και προκύπτει το ερώτημα: πού μπορεί να φτάσει το Πεκίνο για να τον κάνει να σιωπήσει;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News