360
Η Μαρίν Λεπέν σε προεκλογική συγκέντρωση κοντά στο Στρασβούργο | REUTERS/Christian Hartmann

Ισραήλ κατά Λεπέν για την ευθύνη της Γαλλίας στο Ολοκαύτωμα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2017, 14:43
Η Μαρίν Λεπέν σε προεκλογική συγκέντρωση κοντά στο Στρασβούργο
|REUTERS/Christian Hartmann

Ισραήλ κατά Λεπέν για την ευθύνη της Γαλλίας στο Ολοκαύτωμα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2017, 14:43

Το Ισραήλ καταδίκασε τις δηλώσεις της ακροδεξιάς υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν, η οποία υποστήριξε ότι η Γαλλία δεν είναι υπεύθυνη για τη μαζική συγκέντρωση Εβραίων στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο (Βελ ντ’Ιβ) του Παρισιού το 1942 και την μεταφορά τους σε στρατόπεδα θανάτου.

«Νομίζω ότι η Γαλλία δεν είναι υπεύθυνη για το Βελ ντ’ Ιβ», είπε την Κυριακή η Μαρίν Λεπέν σε κοινή συνέντευξή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης RTL-LCI-Le Figaro, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση και την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, τον Ιούλιο του 1995, να αναγνωρίσει την ευθύνη της χώρας.

«Νομίζω ότι, γενικά, αν υπάρχουν υπεύθυνοι, είναι εκείνοι που βρίσκονταν τότε στην εξουσία, δεν είναι η Γαλλία», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε ότι «η Γαλλία δίδαξε στα παιδιά μας ότι έχουν κάθε λόγο να κατακρίνουν τη χώρα και ίσως να βλέπουν μόνο τα πιο σκοτεινά σημεία της ιστορίας μας. Θέλω λοιπόν να είναι και πάλι περήφανα που είναι Γάλλοι».

Στις 16 Ιουλίου 1942 περισσότεροι από 13.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο του Παρισιού προτού σταλούν στο στρατόπεδο θανάτου του Αουσβιτς.

Οπως σημειώνει το AFP ούτε ο Φρανσουά Μιτεράν είχε αποδεχτεί την ευθύνη της Γαλλίας για τον εκτοπισμό. Αυτό ακριβώς επικαλέστηκε και η Λεπέν: «Σαν τον Σαρλ ντε Γκολ και τον Φρανσουά Μιτεράν θεωρώ ότι η δημοκρατική κυβέρνηση ήταν (ενν. εξόριστη) στο Λονδίνο. Η Γαλλική Δημοκρατία δεν είχε σχέση με αυτό» για να διευκρινίσει ότι αυτό δεν αίρει την προσωπική ευθύνη όσων συμμετείχαν στον εκτοπισμό των συγκεντρωμένων στο Βελ ντ’Ιβ.

Η εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Μικάλ Μααγιάν υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η χώρα της καταδικάζει σε δηλώσεις που έκανε η Λεπέν.

«Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με την ιστορική αλήθεια όπως αυτή έχει εκφραστεί από δηλώσεις προέδρων της Γαλλίας, που αναγνώρισαν την ευθύνη του κράτους για την τύχη των γάλλων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επικριτικοί για τα σχόλια της υποψήφιας ήταν και οι άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλια της Λεπέν «σοβαρό λάθος» και επισήμανε το παρελθόν της οικογένειας της: «Κάποιοι ξέχασαν ότι η Μαρίν Λεπέν είναι κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν».

Ο καταδικασμένος για αντισημιτισμό πατέρας της υποψήφιας είχε χαρακτήρισε κάποτε το Ολοκαύτωμα «λεπτομέρεια της Ιστορίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...