443
Ο Φιγιόν σε προεκλογική συγκέντρωση στις 30 Μαρτίου | REUTERS/Philippe Wojazer

«Η Γαλλία μπορεί να καταρρεύσει σαν την Ελλάδα» προειδοποιεί ο Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2017, 20:20
Ο Φιγιόν σε προεκλογική συγκέντρωση στις 30 Μαρτίου
|REUTERS/Philippe Wojazer

«Η Γαλλία μπορεί να καταρρεύσει σαν την Ελλάδα» προειδοποιεί ο Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2017, 20:20

Κάποτε θα έφτανε η ώρα να χρησιμοποιηθεί και στις εκλογές στη Γαλλία το (αντι)παράδειγμα της Ελλάδας και της κρίσης που διέρχεται.

Το έκανε ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν που επισήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ότι η οικονομία της Γαλλίας δεν έχει ξεφύγει ολοκληρωτικά από το φάσμα μιας κατάρρευσης.

«Η Γαλλία σήμερα είναι μια χώρα που μπορεί να καταρρεύσει σαν την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, ακόμη κάποια στιγμή και σαν την Ελλάδα», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ενώ επανήλθε σε μια δήλωση που είχε κάνει το 2007 (πριν από την κρίση) και είχε προκαλέσει τότε σφοδρές αντιδράσεις.

«Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει εδώ στην Κορσική το 2007. Είμαστε ένα κράτος που βρίσκεται σε πτώχευση… Εχουμε ένα χρέος που μας υποχρεώνει να αναζητάμε καθημερινά δισεκατομμύρια ευρώ στις διεθνείς αγορές».

Τον Σεπτέμβριο του 2007, ως πρωθυπουργός τότε του νεοεκλεγέντα προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο Φιγιόν είχε πει ότι είναι «επικεφαλής ενός κράτους που στον οικονομικό τομέα βρίσκεται σε πτώχευση. Είμαι αρχηγός ενός κράτους που επί 15 χρόνια παρουσιάζει ένα τεράστιο έλλειμμα. Είμαι επικεφαλής μιας χώρας που δεν έχει υπερψηφίσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εδώ και 25 χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Μεγάλο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος το είχαν καλύψει οι θητείες του επίσης συντηρητικού Ζακ Σιράκ. Πέρα από αυτό το πολιτικό ατόπημα, η δήλωση του Φιγιόν εμπεριείχε και θεσμικό ατόπημα, γιατί επικεφαλής του γαλλικού κράτους είναι ο πρόεδρος και όχι ο πρωθυπουργός.

Ο Φιγιόν έχει επικεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του στην ανάγκη περιορισμού των κρατικών δαπανών, σε βάθος μάλιστα μεγαλύτερο από αυτό που προτείνουν οι υποψήφιοι των άλλων παρατάξεων.

Εχει προτείνει -και δηλώνει ότι θα την εφαρμόσει εάν εκλεγεί- την κατάργηση 500.000 θέσεων εργασίας από το Δημόσιο, αριθμός που θα προέλθει από διαθεσιμότητες και μη ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας. Το μέτρο θα συμπληρώσουν περικοπές κρατικών δαπανών που θα φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ.

Αν και ξεκίνησε δυναμικά μετά την σχετικά εύκολη εκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές, ο Φιγιόν είδε την προεκλογική εκστρατεία του να δέχεται χτύπημα μετά τις αποκαλύψεις για την αργομισθία της συζύγου του Πενελόπ και κάποιες ύποπτες (αλλά όχι απαραίτητα αξιόποινες) συναλλαγές του ίδιου.

Τώρα το ζεύγος είναι υπό δικαστική έρευνα και, τρεις εβδομάδες πριν από το πρώτο γύρο, στην τρίτη θέση με λίγες ελπίδες να περάσει στον επόμενο γύρο. Ο Φιγιόν μπορεί μάλιστα  να είναι ο πρώτος συντηρητικός υποψήφιος που αποκλείεται από τον πρώτο γύρο στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας.

Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν μάχονται για την πρώτη θέση και, κατά τα φαινόμενα, θα είναι  το ζευγάρι του δεύτερου γύρου της 7ης Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον συντηρητικό Κριστιάν Εστροζί, στενό σύμμαχο του Νικολά Σαρκοζί. Ο Εστροζί συγκαταλέγεται σε εκείνους που ζήτησαν να αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Φιγιόν εξαιτίας του σκανδάλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...