Υπάρχει ένας αστικός μύθος ότι εννέα μήνες μετά το περιβόητο μπλακ άουτ της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο του 1977 παρατηρήθηκε αύξηση των γεννήσεων. Είναι αστικός μύθος για δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι βασιζόταν σε μια υπόθεση από μια παλαιότερη ιστορία που είχε συμβεί το 1966 – εκείνο το καλοκαίρι είχε παρατηρηθεί μία τυχαία στατιστική διακύμανση (αύξηση) του αριθμού των γεννήσεων σε ένα μαιευτήριο της Νέας Υόρκης και ήταν ακριβώς εννέα μήνες μετά από ένα γενικευμένο μπλακ άουτ που είχε πλήξει την πόλη τον Νοέμβριο του 1965. Η αύξηση είχε γραφτεί ως θέμα στους New York Times και είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως.
Ο δεύτερος είναι ότι το 1977 πια, η Νέα Υόρκη ήταν πολύ επικίνδυνη για να περάσεις την σκοτεινή καλοκαιρινή νύχτα έξω (έγιναν πολλές λεηλασίες) και χωρίς ρεύμα, ραδιόφωνο και τηλεόραση υπήρξε η εύλογη υπόθεση ότι πολλά ζευγάρια θα έβρισκαν τον χρόνο να περάσουν τη νύχτα με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο που υπάρχει –κάτι που τόσο συχνά το ξεχνάμε–, κάνοντας σεξ. Το κρεβάτι είναι η όπερα του φτωχού λένε. Και χωρίς ρεύμα όλοι είναι φτωχοί.
To ότι τα ζευγάρια βρήκαν χρόνο να περάσουν μαζί, ωστόσο, δεν μεταφράστηκε σε αριθμό των γεννήσεων εννέα μήνες μετά. Δεν προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, μολονότι έχει γραφεί κατά κόρον. Ηταν περισσότερο μια όμορφη φαντασίωση που έκτοτε μας ακολουθεί, περισσότερο ως μια χαριτωμένη υπενθύμιση ότι πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και κάνουμε μωρά.
Αυτά για όσα συνέβησαν πριν από 40 χρόνια.
Fast Forward, 2017. Ισλανδία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ισλανδία καταγράφηκε ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Υπήρξε αυξημένη ανάγκη στα νοσοκομεία για επισκληρίδιες ενέσεις, για την αναισθησία των γυναικών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του τοκετού.
Ενας αναισθησιολόγος φρόντισε να κάνει ένα tweet που άνοιξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
hehehe dagsins:
sett var met í fjölda mænudeyfinga á fæðingarvakt um helgina – níu mánuðum eftir 2-1 sigurinn á Englandi
;)
— Ásgeir Pétur (@asgeirpetur) March 27, 2017
«Ρεκόρ στον αριθμό επισκληριδίων στο μαιευτήριο αυτό το Σαββατοκύριακο, εννέα μήνες μετά από τη νίκη 2-1 επί της Αγγλίας», έγραψε ο Ασγκεϊρ Πέτουρ Πόρβαλντσον, μέλος του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Λαντσπιτάλι. Και o ενημερωτικός ιστότοπος Visir επιβεβαίωσε ότι στις 25 και 26 Μαρτίου, τα νοσοκομεία της χώρας χορήγησαν περισσότερες ενέσεις από ποτέ στις ετοιμόγεννες γυναίκες, ο αριθμός των οποίων φαίνεται να ήταν αυξημένος σε σχέση με τα στάνταρ της χώρας.
Πέρασαν ακριβώς εννέα μήνες από εκείνο το μαγικό για τους Ισλανδούς βράδυ της 27ης Ιουνίου 2016, όταν η εκπληκτική ομάδα του νησιού νίκησε 2-1 τη φημισμένη Εθνική Αγγλίας στη φάση των «16» του Euro 2016 στη Νίκαια της Γαλλίας. Και μέσα στη γενικευμένη ευφορία πολλοί έπεσαν στο κρεβάτι για τα περαιτέρω. «Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα ζευγάρια μας ήταν πολύ δραστήρια εκείνη τη νύχτα» έγραψε το Visir. Ενα όμορφο συμπέρασμα. Ακόμα και αν είναι μια τυχαία στατιστική διακύμανση –άλλωστε πόσες γυναίκες να γεννούν ένα συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο σε μια χώρα 320.000 κατοίκων;– είναι μια όμορφη υπενθύμιση ότι πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και κάνουμε μωρά…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News