«Φοβάμαι πως θα σημειωθούν νέες επιθέσεις. Οι τζιχαντιστές θέλουν την Μαρίν Λεπέν στο Ελιζέ. Τα μικροεπεισόδια πολλαπλασιάζονται και πιστεύω πως η ένταση πρόκειται ν’ αυξηθεί. Οι γαλλικές εκλογές είναι ζωτικής σημασίας και οι επικεφαλής του ISIS θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα με μια εκστρατεία επιθέσεων. Η ασφάλεια θα τεθεί εκ νέου στον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας», δηλώνει ανήσυχος ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στον απόηχο της επίθεσης που σημειώθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο του Ορλί στο Παρίσι – «ένας αυτοσχεδιασμός που υπενθυμίζει σ’ όλους ότι η (τρομοκρατική) απειλή είναι διαρκώς παρούσα», σύμφωνα με τον γάλλο στοχαστή, συγγραφέα, μεταξύ πολλών άλλων, του «Un racisme imaginaire – Islamophobie et culpabilité», ενός δοκιμιού πάνω στην έννοια της ισλαμοφοβίας που κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες στη Γαλλία.
Μιλώντας στην ιταλική Corriere della Sera εν όψει των επικείμενων γαλλικών προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου, ο Μπρυκνέρ υποστηρίζει πως η διαρκής ανησυχία για την τρομοκρατία εξακολουθεί να ευνοεί την Μαρίν Λεπέν. Και ο λόγος που οι ηγέτες και οι κυρίως οι προπαγανδιστές του ισλαμικού χαλιφάτου «υποστηρίζουν» την ακροδεξιά πολιτικό είναι απλός: «Εάν εκλεγόταν στην προεδρία της γαλλικής δημοκρατίας η κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου με μια αντι-μεταναστευτική ατζέντα, αυτοί θα μπορούσαν να πουν στους μουσουλμάνους της Γαλλίας “βλέπετε, η ενσωμάτωση είναι μια ψευδαίσθηση, δεν σας θέλουν, πρέπει να πολεμήσετε το κράτος”. Το ISIS που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη Συρία και το Ιράκ θα επιδιώξει να κηρύξει έναν ιερό πόλεμο στο εσωτερικό της Γαλλίας. Παρότι ακούγεται κάπως παρανοϊκό, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν όφελος να προωθήσουν την Μαρίν Λεπέν. Δεν θα εκπλησσόμουν εάν πολλαπλασιάζονταν οι επιθέσεις αλλά ευτυχώς η οργάνωσή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση», τόνισε.
«Εως σήμερα ο Μακρόν, όντας μεθυσμένος από την ίδια του την επιτυχία, ζούσε σε έναν δικό του παραμυθένιο κόσμο όπου όλοι τον λατρεύουν»
Οσον αφορά τους αντιπάλους της εκλεκτής των τζιχανιστών για την γαλλική προεδρία, ο Μπρυκνέρ λυπάται για τον ξεπεσμό του Φρανσουά Φιγιόν. «Είναι τελειωμένος και δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να ανακάμψει. Η υπόθεσή του είναι απίστευτη. Συμβολίζει με τέλειο τρόπο τη σχέση που έχουν κάποιοι καθολικοί της Γαλλίας με το χρήμα: η φαινομενική περιφρόνηση συνοδεύεται από μια ακόρεστη πείνα για υψηλούς μισθούς και ακριβά ρούχα. Ο Φιγιόν είναι μια μπαλζακική προσωπικότητα. Το πρόγραμμά του επλήγη άμεσα από το σκάνδαλο γιατί η αυστηρότητα δεν μπορεί να αφορά μόνον τους άλλους και όχι και τον ίδιο. Κρίμα γιατί τον εκτιμούσα πολύ. Είχε ένα σοβαρό πρόγραμμα για την οικονομία και έδινε ιδιαίτερη σημασία στην κοσμικότητα και στη μάχη κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού», υποστήριξε στην ιταλική εφημερίδα.
Οπότε ο μοναδικός που «απομένει» για να αντιταχθεί στον επικίνδυνη και διχαστική ρητορική της Μαρίν Λεπέν είναι ο Εμανουέλ Μακρόν. «Εως σήμερα ο Μακρόν, όντας μεθυσμένος από την ίδια του την επιτυχία, ζούσε σε έναν δικό του παραμυθένιο κόσμο όπου όλοι τον λατρεύουν. Κατά τη γνώμη μου, όταν ξεκίνησε την εκστρατεία δεν πίστευε πως θα μπορούσε να τα καταφέρει ενώ τώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάληψη της εξουσίας», επισήμανε ο Μπρυκνέρ, προσθέτοντας ότι ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας «κατάλαβε πως ήρθε η στιγμή ν’ ασχοληθεί σοβαρά με πιο συγκεκριμένα θέματα, όπως η ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η άμυνα και η αστυνόμευση. Εάν κινηθεί έξυπνα θα μπορέσει ν’ ανακτήσει το χρόνο που έχασε συγκριτικά με την Μαρίν Λεπέν όσον αφορά τα εν λόγω θέματα. Πρόσφατα, τον άκουσα, για παράδειγμα, να προτείνει τη θέσπιση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας διάρκειας ενός μήνα για όλους τους νέους και τις νέες της Γαλλίας», προσδιόρισε.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο 39χρονος κεντρώος πολιτικός είναι ένας ιδανικός υποψήφιος. Σύμφωνα με τον Μπρυκνέρ, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ασταθής όσον αφορά τις απόψεις του. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του για την αποικιοκρατία, «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κατά τον Μακρόν. «Ηταν ένα λάθος που απέδειξε ότι ο Μακρόν καθορίζει τη στάση του ανάλογα με τις συνθήκες. Πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αλγερία; Δηλώνει κάτι που ευχαριστεί τους Αλγερινούς. Στη συνέχεια συναντάται με τους επαναπατρισμένους Γάλλους της Αλγερίας και τους Αλγερινούς που πολέμησαν με τον γαλλικό στρατό και τους λέει πως δεν πρέπει να μετανιώνουν για τίποτα. Ο Μακρόν δεν σέβεται την αρχή της μη αντίφασης», κατέληξε ο γάλλος διανοούμενος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News