«Eναν χρόνο μετά, η Συμφωνία Ευρώπης και Τουρκίας καταρρέει». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που ακούστηκαν πριν ακόμα οι προσκεκλημένοι καθίσουν στις θέσεις τους στον πρώτο όροφο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ. Αυτές οι λέξεις θα μπορούσαν και να συμπεριλάβουν σε μεγάλο βαθμό όσα αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους των μεγάλων οργανώσεων που ασχολούνται με το Προσφυγικό στη χώρα μας. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετείχαν στην κοινή Συνέντευξη Τύπου για τον έναν χρόνο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, δεν αρκέστηκαν απλώς να την αποδομήσουν. «Εχουμε να προτείνουμε και λύσεις» τόνισαν άλλωστε αρκετές φορές και οι ίδιοι.
Μετά το εισαγωγικό βίντεο που είχε ως πρωταγωνιστές πρόσφυγες που μένουν στην χώρα μας, τον λόγο πήρε η Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η συμφωνία δεν είναι ένα success story» υπογράμμισε η κυρία Προβοπούλου τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υιοθετείς αποτρεπτικές μεθόδους απέναντι σε ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. «Για τους πέντε νεκρούς στην Μόρια αυτόν τον χειμώνα δεν υπάρχει δικαιολογία» δήλωσε η ίδια εστιάζοντας κυρίως στα προβλήματα των ανθρώπων που όπως ανέφερε «φτάνουν ακόμα και σε απόπειρες αυτοκτονίες και σε αυτοτραυματισμούς».
Ενώ η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ είχε πλέον γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο, ο Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, άνοιξε το μικρόφωνο μπροστά του και άρχισε να σχολιάζει τη συμφωνία που έκλεισε έναν χρόνο ζωής. «Στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν να αποθαρρύνει τις νέες μεταναστευτικές ροές. Ουσιαστικά θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους πρόσφυγες ότι δεν είστε ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη» υπογράμμισε. Ο κ. Κανάκης επισήμανε φυσικά ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα μόνη της. «Η απάντηση οφείλει να είναι ευρωπαϊκή» τόνισε.
Ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης από το δίκτυο οργανώσεων Solidarity Now υποστήριξε ότι η Συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για τους πρόσφυγες είναι «νομικά έωλη και ανθρωπιστικά καταστροφική». «Πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες, μετακινούμενοι πληθυσμοί έχουν καταλήξει να είναι γραφειοκρατικές έννοιες» κατήγγειλε ο κ. Φαρμάκης που ανέφερε επίσης ότι «η Solidarity Now κατέθεσε πρόσφατα αναφορά καταγγελίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας την διερεύνηση της διάθεσης των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα».
Ο Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας ανέφερε ότι για την οργάνωσή του, η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες αποτελεί μελανό σημείο στην συλλογική συνείδηση της Ευρώπης. «Ειδικότερα, εκείνο το σκέλος της Συμφωνίας που προβλέπει την αναγκαστική επιστροφή των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία βασίζεται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες» συμπλήρωσε. Ο κ. Ακτύπης στην συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους που καθιστούν την Τουρκία «μη ασφαλή χώρα» κατά τον ίδιο και την οργάνωσή του. Λόγοι όπως η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος ασύλου και η ανεπαρκής πολιτική ένταξης των προσφύγων στη γειτονική χώρα.
«Αυτή τη στιγμή, στα νησιά γίνεται υποχρεωτική κράτηση όλων. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και οικογένειες, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα βασανιστηρίων. Πρόκειται για την απόλυτη παρανομία» υποστήριξε από την πλευρά του ο Σπύρος Κουλοχέρης, Επιστημονικός Υπεύθυνος για το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες που έκανε λόγο για αμέτρητες έκνομες διαδικασίες στα κέντρα κράτησης. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Δημήτρης Σαραφιανός από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη που έκανε λόγο για «μη συμφωνία» αφού η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ασφαλής χώρα. «Μιλάμε για μια χώρα στην οποία τα δικαιώματα των μη Σύρων προσφύγων είναι εντελώς στον αέρα» τόνισε ο κ. Σαραφιανός.
«Η παρουσία μας εδώ έχει ένα ρεαλιστικό νόημα στη μη ρεαλιστική και απάνθρωπη αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη συμφωνία» υποστήριξε τελευταίος ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος που συμπλήρωσε ότι «εναλλακτική λύση υπάρχει, βούληση δεν υπάρχει για ασφαλή, πειθαρχημένη, συντεταγμένη είσοδο των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη πολιτικής πίεσης «προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα εργαλεία της επανεγκατάστασης και της μετεγκατάστασης για να μοιραστούν οι ευθύνες αναλογικά».
Εκτός από τους εκπροσώπους των οργανώσεων πάντως, σφοδρή κριτική στην Συμφωνία άσκησε και ο Παναγιώτης Περάκης, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου επί των τριών υποθέσεων που αφορούσαν τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν υφίσταται στην Τουρκία κράτος δικαίου και η κρίση αυτή πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους στο εξής και ειδικότερα από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές Προσφυγών. Αρα δεν πρέπει να θεωρείται νομικά ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία».
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις. «Το ότι πάγωσαν άνθρωποι από το κρύο δεν είναι κάτι που γράφει η συμφωνία» τόνισε ο κ. Κανάκης. «Είναι άλλο πράγμα η συμφωνία και άλλο η εφαρμογή της στην οποία για άλλη μια φορά πήραμε πολύ κακό βαθμό σαν χώρα…»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News