Αν τόσο καιρό το πουλόβερ της εκστρατείας του Φρανσουά Φιγιόν απλώς ξηλωνόταν από δημοσιεύματα, αποκαλύψεις και επεισοδιακές συνεντεύξεις Τύπου –όλα με φόντο την υπόθεση της πανάκριβης αργομισθίας της συζύγου του– τώρα σκίστηκε κανονικά. Ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς για την προεδρία τέθηκε επισήμως την Τρίτη υπό δικαστική έρευνα και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες ως υπόπτου για κατασπατάληση δημοσίων πόρων. Αυτό ανακοίνωσε η εισαγγελία, μια εξέλιξη που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές επισπεύδει το τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ούτως ή άλλως βέβαια οι πιθανότητες του Φιγιόν είχαν ψαλιδιστεί από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο –αρχικά με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Canard Enchaine σχετικά με το πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έβγαλε η Πενελόπ Φιγιόν δήθεν ως εργαζόμενη στο γραφείο του συζύγου της στη Βουλή και έπειτα με ένα κύμα άλλων σχετικών αποκαλύψεων για νεποτισμό και αργομισθίες με δημόσιο χρήμα. Μέχρι τώρα, και επί δύο μήνες, ο Φιγιόν επέμενε να καταγγέλλει «κυνήγι μαγισσών» και συνωμοσία των δικαστών εναντίον του – «ο γαλλικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι πρόεδρος και όχι οι δικαστές» ήταν σταθερά η απάντησή του σε όσους τον καλούσαν να παραιτηθεί από την προεκλογική διαδικασία.
Ωστόσο τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα και σκληρά για τον υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς: αν ο Φιγιόν θέλει να συνεχίσει να συνεχίσει, θα ζητήσει την ψήφο των Γάλλων στις 23 Απριλίου ως κατηγορούμενος. «Κατηγορήθηκε σήμερα το πρωί. Η ακροαματική διαδικασία ήρθε νωρίτερα κατά μία ημέρα ώστε να υπάρξει ηρεμία» είπε ο δικηγόρος του, ο Αντονέν Λεβί στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Φιγιόν ήταν να κληθεί από την εισαγγελία αύριο, Τετάρτη, ώστε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση στην οποία εμφανίζεται ως ύποπτος για μια σειρά αδικημάτων –από κακοδιαχείριση δημοσίων πόρων μέχρι συνέργεια για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και απόκρυψη εισοδημάτων, σοβαρά δηλαδή οικονομικά εγκλήματα.
Τελικά πήγε το πρωί στους ανακριτές. «Δεν ζητώ ούτε εξαίρεση, ούτε κάποια χάρη, απλώς τον σεβασμό των κανόνων του Δικαίου» δήλωσε ο ίδιος. Το Reuters σημείωσε ότι πολλές τέτοιες υποθέσεις δεν καταλήγουν τελικά στο δικαστήριο καθώς συχνά οι κατηγορίες καταρρίπτονται προτού υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο. Αλλωστε όπως έγινε γνωστό, οι τρεις ανακριτές, Σερζ Τουρνέρ, Οντ Μπιρεζί και Στεφανί Τασό, εξήγησαν στον πρώην πρωθυπουργό το σκεπτικό: «Είστε ένας σοβαρός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές με καλές πιθανότητες να κερδίσετε. Αν αυτό συνέβαινε θα απολαμβάνατε της προεδρικής ασυλίας που θα μας απαγόρευε να κινήσουμε τη σχετική διαδικασία».
Μπορεί, λοιπόν, να μην είναι και κάτι τόσο σοβαρό, ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα δουν τον Φιγιόν στο εδώλιο, ή ακόμα χειρότερα καταδικασμένο για κάτι που μέχρι πρότινος αποτελούσε κοινή πρακτική στη Γαλλία –οι περισσότεροι πολιτικοί «βόλευαν» μέλη της οικογένειάς τους στα γραφεία τους.
Ο ίδιος ο Φιγιόν έδωσε στη δημοσιότητα μια γραπτή δήλωση: «Αποφασίσατε να με καλέσετε με βιασύνη, για γεγονότα που χρονολογούνται εδώ και μια 20ετία. Είναι σε γνώση σας ότι αφιερώνω τις μέρες μου στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε 40 μέρες. Σέβομαι το δικαστικό θεσμό και το έργο που σας έχει αναθέσει ο νόμος. Περιμένω να έχω την ίδια αντιμετώπιση που έχουν όλοι οι πολίτες στη χώρα μας, χωρίς βιασύνη και με μόνο μέλημα την απόδοση δικαιοσύνης με πλήρη αμεροληψία. Είναι αποδεδειγμένο ότι η εργασία της συζύγου μου ήταν πραγματική και όχι πλασματική», τόνισε.
Ακόμα και αν είναι έτσι, και η υπόθεση δεν φτάσει ποτέ σε ακροατήριο, πολλοί πλέον μιλούν για το τέλος της υποψηφιότητας (και ουσιαστικά της πολιτικής καριέρας ) για τον 63χρονο Φιγιόν, που μέχρι και τις αρχές του 2017 εμφανιζόταν ως ένας βέβαιος νικητής των προεδρικών εκλογών του Απριλίου – Μαΐου. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο είχε σαρώσει τις προκριματικές του γκωλικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών κατατροπώνοντας τόσο τον Αλέν Ζιπέ όσο και τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Τους είχε κερδίσει παίζοντας το χαρτί του τίμιου και «καθαρού» πολιτικού που πρεσβεύει οικογενειακές αξίες που για πολλούς Γάλλους είχαν χαθεί κάπου στην πορεία. Μόνο που αποδεικνύεται ότι αυτές οι «οικογενειακές» αξίες κόστισαν στους φορολογούμενους μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Ελάχιστοι του δίνουν πιθανότητες να βγει δεύτερος, πίσω από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία 40 ημέρες πριν από την πρώτη κάλπη, φαίνεται να έχει καπαρώσει την πρωτιά. Θα είναι μια ιστορική καμπή για το γαλλικό πολιτικό σύστημα καθώς θα είναι η πρώτη φορά που καμία από τα δύο παραδοσιακές μεταπολεμικές παρατάξεις –ούτε οι Γκωλικοί, ούτε οι Σοσιαλιστές– δεν θα διεκδικήσουν την προεδρία.
Δεύτερος εμφανίζεται να είναι ξεκάθαρα ο 39χρονος ανεξάρτητος και κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, που έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος. Αλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να νικά άνετα τη Λεπέν στον β’ γύρο. Αυτό είναι καλό. Το κακό είναι ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν και νίκη του Remain στη Βρετανία ή της Χίλαρι Κλίντον στις ΗΠΑ…
Ερευνα εις βάρος του Μακρόν
Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης τέθηκε και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν όπως γνωστοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Διενεργείται έρευνα σε βάρος του, για να εξακριβωθεί εάν επέδειξε εύνοια σε εταιρεία σε ταξίδι που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2016 στο Λας Βέγκας, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η έρευνα άρχισε τη Δευτέρα, μετά την υποβολή έκθεσης της Γενικής Επιθεώρησης Οικονομικών. Με βάση την έκθεση, υπάρχουν υποψίες ότι ο Μακρόν ευνόησε την εταιρεία Havas όταν της ανέθεσε – χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός – να οργανώσει μια συνάντηση με γάλλους επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια έκθεσης ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News