Στη σύγχρονη ιστορία των σχέσεων της Αγκυρας με την Ευρώπη δεν πρέπει να έχει υπάρξει πιο δύσκολη στιγμή. Να θεωρείται λίγο πολύ persona non grata για μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρος ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Πρώτα ήταν η Γερμανία που έθεσε περιορισμούς στην παρουσία των τούρκων αξιωματούχων, ακόμα και αυτού του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, στην επικράτειά της απαντώντας στην επιθυμία τους να εκφωνούν ομιλίες σχετικά με το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μετά ακολούθησε η Αυστρία. Τώρα η ολλανδική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι δεν θα υποδεχθεί τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών στη χώρα επίσημα, εάν έρχεται για να ζητήσει την ψήφο των Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία σε ένα συνταγματικό δημοψήφισμα που θα ενδυναμώσει τον ρόλο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να του δηλώσει ότι η επίσκεψή του είναι ανεπιθύμητη και ότι δεν θα τύχει επίσημης υποδοχής εάν παρόλα αυτά αποφασίσει να έρθει.
«Δεν αφορά την επίσκεψή του στην Ολλανδία. Μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει τις τουλίπες, αν υπάρχει καμία», είπε χαρακτηριστικά ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, διευκρινίζοντας ότι «απλώς δεν θέλουμε να οργανώσει συγκεντρώσεις».
Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η άρνηση επίσημης υποδοχής ήταν το εντονότερο σήμα που μπορούσε να δώσει η κυβέρνησή του, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι νατοϊκός σύμμαχος.
Μετά την άρνηση της πόλης του Ρότερνταμ να επιτρέψει μια συγκέντρωση του Τσαβούσογλου, παρέμεινε αδιευκρίνιστο πού θα δώσει ομιλίες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Στην Ευρώπη εξαπλώνεται μια ανησυχία για την πρόθεση τούρκων υπουργών να έρθουν στην ήπειρο αναζητώντας ψήφους. Αρκετές συγκεντρώσεις έχουν ακυρωθεί στη Γερμανία, και ο υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να απαγορεύσει σε αλλοδαπούς να οργανώσουν συγκεντρώσεις στη χώρα.
Στην Ολλανδία, οι επισκέψεις για ψηφοθηρικούς λόγους έχουν γίνει στόχος έντονης διαμάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών την Τετάρτη.
Ο εθνικιστής και πολέμιος του Ισλάμ Γκέερτ Βίλντερς, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές δείχνουν δεύτερο σε προτίμηση, κάλεσε για την απαγόρευση εισόδου σε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας μετά από την ανακοίνωση της τουρκάλας υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Κάγια να επισκεφθεί τη χώρα.
Ο Βίλτερς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα χάνει έδαφος στα κεντρώα κόμματα, έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία για να ανακτήσει το προβάδισμά του στο τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας όπου έχουν επικρατήσει διαμάχες, μερικές φορές παθιασμένες, για το Ισλάμ, τη μετανάστευση και την επίδρασή τους στην ολλανδική ταυτότητα.
«Εθνική συνεννόηση για το Αιγαίο, μετά το δημοψήφισμα»
Στο μεταξύ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες αναφορές για τα ζητήματα στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «συνάντηση της τουρκικής κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα», μετά από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, προκειμένου να αναζητηθεί μία ενιαία στάση από την πλευρά της Αγκυρας στα ζητήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα και το Αιγαίο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία τα εν λόγω θέματα, ενώ εκτόξευσε «πυρά» και κατά του έλληνα υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, κάνοντας λόγο για «απρόσεκτες δηλώσεις».
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σημείωσε πως η ένταση αποκλιμακώθηκε μόνο όταν παρενέβη ο έλληνας πρωθυπουργός, κάνοντας συστάσεις τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για τις «εχθρικές του αναφορές του εναντίον της Τουρκίας».
Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν τις διερευνητικές συνομιλίες για να καταγραφούν οι διαφορές τους στο Αιγαίο, καθώς και οι τρόποι επίλυσής τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News