Φαίνεται ότι η «ενόχληση» του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ ήταν αρκετή για να αλλάξει η διεύθυνση της εφημερίδας μέσα σε 24 ώρες, χωρίς καμία ανακοίνωση για τους λόγους της απόφασης.
Με μία λιτή ανακοίνωση, το βράδυ της Τετάρτης, η εφημερίδα ενημέρωσε ότι τα ηνία αναλαμβάνει ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Φικρέτ Μπιλά, στη θέση του μέχρι πρότινος διευθυντή της Σεντάτ Εργκίν.
Η Χουριέτ βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο του τούρκου προέδρου τις προηγούμενες ημέρες, καθώς σε δημοσίευμά της στις 25 Φεβρουαρίου σχολίαζε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει τη συναίνεση του στρατού για να άρει την απαγόρευση της μαντίλας στις γυναίκες που υπηρετούν ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί στον στρατό.
Ουσιαστικά, το δημοσίευμα υπαινισσόταν διάσταση απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον στρατό, ένα ευαίσθητο ζήτημα ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον τίτλο του επίμαχου άρθρου («Δυσαρέσκεια στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων»), «πολύ άσχημο», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φέρνει τους αξιωματούχους του κράτους αντιμέτωπους τον ένα με τον άλλο, όλοι πρέπει να γνωρίζουν την θέση τους. Είστε ασεβείς… Οποιος επιχειρεί να φέρει τον έναν ενάντια στον άλλο, θα πληρώσει βαρύ τίμημα».
Η δριμεία κριτική του Ερντογάν είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές της εφημερίδας να καταγράψουν σημαντική πτώση, όπως επίσης και της μητρικής της εταιρείας Dogan Holding.
Η Χουριέτ ανήκει στον όμιλο Dogan, ο ιδρυτής του οποίου, Αϊντίν Ντογάν, 80 ετών σήμερα, βρισκόταν στη διεύθυνση του ομίλου έως το 2010 ενώ οι σχέσεις του με τον τούρκο πρόεδρο ήταν διαρκώς τεταμένες.
Είχε κληθεί την περασμένη Τετάρτη να παρουσιαστεί στο δικαστήριο κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο καυσίμων – μια υπόθεση που αφορά την προηγούμενη δεκαετία, καθώς ο όμιλός του αντιμετωπίζει κατηγορίες πως διηύθυνε δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων, μαζί με τον 64χρονο Ερσίν Οζιντσέ της Isbank.
Και οι δυο τους αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 24 ετών με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής συμμορίας, λαθρεμπορίας και απάτης. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο Ντογάν καλείται να παρουσιαστεί προσωπικά στο δικαστήριο – κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Τόσο ο Ντογάν όσο και ο Οζιντσέ αρνούνται τις κατηγορίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News