Η μισή Γερμανία μιλάει υπέρ του Grexit (βλέπε Σόιμπλε και FDP) αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τώρα σχέδιο των ΗΠΑ! Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη, μέρος σχεδίου της Ουάσιγκτον για ένα Grexit και όχι ως σύγκρουση της Ελλάδας με τους πιστωτές της.
«Το Grexit δεν επανέρχεται πια ως μία απειλή και ως ένα σχέδιο όπως το 2015. Τότε ήταν ένα σχέδιο το οποίο είχε ετοιμάσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και μας παρουσιάστηκε, και μάλιστα με την συναίνεση τότε οκτώ ή και δέκα χωρών, ως επιλογή. Τώρα δεν επανέρχεται ως κάτι τέτοιο αυτή η απειλή. Επανέρχεται στο πλαίσιο της διακαούς, απ’ ό,τι φαίνεται, επιθυμίας της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ να οδηγηθεί η ΕΕ και το ευρώ σε πλήρες αδιέξοδο. Γι’ αυτό και είχαν χαιρετίσει το Brexit, γι’ αυτό κι ο νέος πρέσβης που θέλει να στείλει στην ΕΕ ο Τραμπ έκανε αυτές τις δηλώσεις για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στο tvxs.gr, επισημαίνοντας ότι δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις συζητήσεις.
«Δηλαδή είναι ένα επιχείρημα για περαιτέρω ξήλωμα της κάλτσας της Ευρώπης που αφορά στη διένεξη πια – για να μην πω στον πόλεμο – με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και με την ΕΕ εν συνόλω. Δεν αφορά την σύγκρουση της Ελλάδας με τους δανειστές της. Και ως εκ τούτου δεν αποδίδω ιδιαίτερη σημασία».
Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
Κληθείς να σχολιάσει την κινητικότητα που παρατηρείται στην ελληνική κεντροαριστερά και στην ερώτηση κατά πόσο τον αφορά αυτή η κινητικότητα και εάν υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης, ενδεχομένως και συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βούτσης απάντησε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ενδιαφέρεται για την διαμόρφωση του συνολικού πολιτικού χάρτη και τοπίου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ ότι ενώ φαίνεται η κυβέρνηση συμπιεσμένη, και ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά συμπιεσμένος δεν υπάρχουν ούτε τάσεις, ούτε υπόνοια να ξεφτίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΖΑ. Αντιθέτως, υπάρχουν κάποιες σοβαρές διεργασίες και αλλαγές και αποχωρήσεις ή προσχωρήσεις βουλευτών σ’ αυτόν τον ενδιάμεσο χώρο.
Θέλω να είμαι ευθύς σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η υπόθεση αυτή θα αρχίσει να μας αφορά πιο ιδιαίτερα – όπως μας αφορά και στην Ευρώπη όπου συμμετέχουμε σε αυτές τις διεργασίες αποκόλλησης των σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών από τον σφιχτό εναγκαλισμό με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις – στον βαθμό που από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχουν αλλαγές πολιτικής. Πράγμα, το οποίο για την ώρα καθόλου δεν φαίνεται. Αντίθετα, στη συνείδηση του κόσμου έχει μείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ σαν ένα βασικό κομμάτι του παλιού πολιτικού συστήματος με βασικές ευθύνες για το που έχει φθάσει η χώρα.
Ήταν ενδεικτική προς τούτο η τελευταία συζήτηση στη Βουλή σε σχέση με τη διαπλοκή και τα μέσα ενημέρωσης, όπου η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έδειξε καθόλου ότι κάνει μια τομή σε σχέση με το παρελθόν κι ότι ξεκινά μια στροφή προς το προοδευτικό κοινό και τις προοδευτικές δυνάμεις.
Συνεχίζουν να είναι σε δύο βάρκες, με ανοιχτές απόψεις ακόμη και για συνεργασία με τη ΝΔ – και κυρίως δεν παίρνουν τις ευθύνες που έχουν για το που έφθασε η χώρα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News