283
Οι δύο πρώτοι από τους αξιωματικούς ενώ μεταφέρονται το πρωί της Τρίτης στον Αρειο Πάγο | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Υπέρ της μη έκδοσης για τους δύο πρώτους τούρκους αξιωματικούς η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 15:52
Οι δύο πρώτοι από τους αξιωματικούς ενώ μεταφέρονται το πρωί της Τρίτης στον Αρειο Πάγο
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Υπέρ της μη έκδοσης για τους δύο πρώτους τούρκους αξιωματικούς η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 15:52

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου τάχθηκε υπέρ της μη έκδοσης των δύο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, κατά τη σημερινή αγόρευσή της, προτείνοντας απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών χαρακτηρίζοντάς το μη συγκεκριμένο και ασαφές.

Για την ουσία των κατηγοριών που αποδίδουν οι τουρκικές Αρχές, η κυρία Θεοδώρου ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχουν σταλεί πάσχουν από γενικότητες και αοριστία.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ακόμα και αν το αίτημα των τουρκικών Αρχών γίνει δεκτό, πρέπει επί της ουσίας να απορριφθεί καθώς υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι εκζητούμενοι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η κυρία Θεοδώρου υπογράμμισε τον άμεσο κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς, προσθέτοντας πως δεν αποκλείεται ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους λόγω της ενδεχόμενης πιθανότητας να επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία.

Νωρίτερα, οι δύο εκζητούμενοι με τις τοποθετήσεις τους ενώπιον του αρμοδίου Τμήματος του Αρείου Πάγου τόνισαν ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, ότι γίνονται βασανιστήρια σε υπόπτους και άτομα που συλλαμβάνονται και ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.

Οι δύο πρώτοι από τους οκτώ που δικάστηκαν σήμερα, είχαν σε πρώτο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών αντιφατική δικαστική μεταχείριση. Για τον ένα είχε κριθεί να μην εκδοθεί και για τον άλλον το αντίθετο.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, ενώ αύριο και μεθαύριο (Τετάρτη και Πέμπτη) πρόκειται να εκδικαστούν από τον Αρειο Πάγο και οι υποθέσεις ως προς τους υπόλοιπους εκζητούμενους.

Αν ο Αρειος Πάγος πει «όχι» στην έκδοση, τότε δεν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, που έχει και την τελευταία λέξη, να πει το αντίθετο, ενώ αν αποφανθεί υπέρ της έκδοσης, τότε ο υπουργός μπορεί να αρνηθεί την έκδοσή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...