348
H Nάντια (αριστερά) και η Λαμίγια (δεξιά) κατά τη βράβευσή τους την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο | REUTERS/Vincent Kessler

Σε γυναίκες θύματα των τζιχαντιστών το Βραβείο Ζαχάροφ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 11:58
H Nάντια (αριστερά) και η Λαμίγια (δεξιά) κατά τη βράβευσή τους την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο
|REUTERS/Vincent Kessler

Σε γυναίκες θύματα των τζιχαντιστών το Βραβείο Ζαχάροφ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 11:58

Δύο γυναίκες από την κουρδική κοινότητα των Γεζίντι, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του ISIS έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας, τιμήθηκαν σήμερα, Τρίτη, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ζαχάροφ 2016, για την Ελευθερία της Σκέψης.

Η 20χρονη Νάντια Μουράντ Μπασί και η 18χρονη Λαμίγια Ατζί Μπασάρ, πρώην αιχμάλωτες του ISIS, που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν, βραβεύθηκαν για τον αγώνα τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις 3 Αυγούστου 2014, o ISIS δολοφόνησε όλους τους άνδρες του χωριού Κόχο του Ιράκ, τόπο καταγωγής της Μουράντ και της Μπασάρ. Μετά τη σφαγή, προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Ολες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών οι δύο νεαρές και οι αδελφές τους, απήχθησαν, αγοράστηκαν, πουλήθηκαν επανειλημμένα και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ.

Δείτε εδώ την ιστορία της Νάντια και της Λαμίγια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησαν να προσαχθούν οι επικεφαλής του ISIS ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Εκφράζοντας την επιθυμία του να μιλήσουν εξ ονόματος της κοινότητας και όχι με βάση τα προσωπικά τους βιώματα, οι δύο νεαρές τόνισαν πως είναι σημαντικό όχι μόνο να ηττηθεί στρατιωτικά το ISIS, αλλά και να τιμωρηθούν οι επικεφαλής του.

«Οταν υποστήκαμε βιασμούς, όταν πουληθήκαμε και ξαναπουληθήκαμε, δεν χάσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη μας στον Θεό, διότι γνωρίζουμε ότι ο Θεός είναι εκεί και ποτέ δεν σκεφτήκαμε να πάρουμε εκδίκηση», δήλωσε η Λαμίγια, η οποία είναι πλέον τυφλή και το πρόσωπό της φέρει τα σημάδια από έκρηξη νάρκης την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από τους τζιχαντιστές.

Οι δύο γυναίκες εξέφρασαν την ελπίδα το βραβείο Ζαχάροφ «για την Ελευθερία της Σκέψης» να βοηθήσει να αλλάξει η εντύπωση που έχουν οι Ευρωπαίοι για τους πρόσφυγες. «Είναι η ελπίδα μας να αλλάξει η αντιμετώπιση των ανθρώπων απέναντι στους πρόσφυγες», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Νάντια, που τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος).

Από τη θέση της αυτή, συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας.

Δείτε μια παλαιότερη αποκαλυπτική συνέντευξη τους:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...