465
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο του Μαΐου 2015 στις Βρυξέλλες | REUTERS

Τηλεφώνημα Γιούνκερ – Τσίπρα για «γρήγορο κλείσιμο» της αξιολόγησης

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2016, 15:09
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο του Μαΐου 2015 στις Βρυξέλλες
|REUTERS

Τηλεφώνημα Γιούνκερ – Τσίπρα για «γρήγορο κλείσιμο» της αξιολόγησης

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2016, 15:09

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Παρασκευή ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με σκοπό να συζητηθεί η «πρόοδος» που έχει γίνει στο πλαίσιο της δεύτερης διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» και ρεπορτάζ του Νίκου Μπέλλου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Γιούνκερ μετέφερε προς τον έλληνα πρωθυπουργό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας αλλά και παρότρυνσης να κλείσει εντός των επόμενων ημερών η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε όλες οι προσπάθειες στο εξής να επικεντρωθούν στο χρέος.

«Ολοι ξέρουν πόσο χρόνο και ενέργεια έχει διαθέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε τη συνομιλία ως «πολύ εποικοδομητική» ενώ σχολίασε πως έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Πρόσθεσε πως συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση και το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ εξέφρασε και την πρόθεση της Κομισιόν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στα δημοσιονομικά και εργασιακά ζητήματα.

Ολόκληρη η δήλωση του Μαργαρίτη Σχοινά:

«Είναι γνωστό το πόσο χρόνο και προσπάθεια επένδυσε ο πρόεδρος Γιούνκερ για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αυτό είναι πέρα από κάθε αμφιβολία, αν και τελευταία βλέπουμε πως υπάρχουν άλλοι που θέλουν να πάρουν τη δόξα αυτή. (Το τηλεφώνημα) Είναι μια ευκαιρία για τους δύο αρχηγούς να εξετάσουν την πρόοδο που έχει γίνει και να συζητήσουν την ευρύτερη εικόνα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο επίτροπος Μοσκοβισί θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Εχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία πλησιάζουμε σε ολοκλήρωση, συνεπώς υπάρχουν όλα τα δεδομένα που δικαιολογούν αυτό το πολύ χρήσιμο και παραγωγικό τηλεφώνημα».

Ο υπαινιγμός του φαίνεται πως αφορούσε τον Φρανσουά Ολάντ και τις δηλώσεις του περί διάσωσης της Ελλάδας. Υπενθύμισε πως τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα αυτά.

Χθες, Πέμπτη, ο Μοσκοβισί έκανε λόγο για «δικαιολογημένη αισιοδοξία» εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, πως οι αναφορές που έχει για την πορεία των συζητήσεων είναι θετικές.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV έκανε λόγο για «πολύ σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Τόνισε ότι θα βρεθεί και ο ίδιος στην Αθήνα τη Δευτέρα και την Τρίτη και θα έχει συναντήσεις στο ίδιο πλαίσιο.

«Αυτό που εύχομαι για την Ελλάδα, ως υπεύθυνος για την αξιολόγηση του προγράμματος, είναι να χτίσουμε μια ιστορία επιτυχίας» είπε ο γάλλος επίτροπος τονίζοντας ότι η εμπιστοσύνη ξαναχτίζεται. «Είμαστε στον σωστό δρόμο για την επιστροφή των επενδυτών», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι εφόσον η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της, θα πρέπει και οι εταίροι να αναλάβουν τις δικές τους ως προς το ζήτημα του χρέους και εξέφρασε την ελπίδα για μία διεθνή συμφωνία έως το τέλος του έτους. Απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα και τόνισε ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα συζητηθούν όλα τα σημαντικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...