462
Περίπου δύο μέτρα ανυψώθηκε ο πυθμένας της θάλασσας στην Καϊκούρα μετά τον ισχυρό σεισμό | Facebook/ Anna Redmond

Ο πυθμένας της Νέας Ζηλανδίας στη… στεριά!

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2016, 08:34
Περίπου δύο μέτρα ανυψώθηκε ο πυθμένας της θάλασσας στην Καϊκούρα μετά τον ισχυρό σεισμό
|Facebook/ Anna Redmond

Ο πυθμένας της Νέας Ζηλανδίας στη… στεριά!

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2016, 08:34

Βαθιά ρήγματα στην άσφαλτο, μικρές αλλά σοκαριστικές μετακινήσεις βουνών, ανάδυση φέρετρων από τα έγκατα της Γης, ακόμη και αποκλεισμό τριών αγελάδων σε ένα μικρό κομμάτι γης. Ολα τα έχουμε δει ύστερα από τους ισχυρούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στον κόσμο. Τώρα αναδύθηκε ο ίδιος ο βυθός της θάλασσας!

newzeal2
Μία καραβίδα βγήκε στη στεριά μαζί με τον βράχο που ανυψώθηκε (Facebook/ Anna Redmond)

Στη Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα στο τουριστικό θέρετρο Καϊκούρα που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος στις 14 Νοεμβρίου, προκαλώντας δόνηση 7,8 Ρίχτερ, ο πυθμένας της θάλασσας που βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή υψώθηκε κατά περίπου δύο μέτρα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι οποίοι ομολογούν ότι έχουν αιφνιδιαστεί. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, εξ όσων γνωρίζουν οι ίδιοι δηλαδή.

Μία κάτοικος, η Αννα Ρέντμοντ, επισκέφθηκε την ακτή για να δει τι ζημιές άφησε πίσω του ο σεισμός τον 7,8 Ρίχτερ. Είδε ροζ/μοβ βράχια γεμάτα φύκια, αμπαλόνε και κοράλλια στην επιφάνεια της γης. Η θαλάσσια ζωή -η ίδια η καραβίδα!- βρισκόταν ακόμη πάνω στους βράχους.

newzeal
Ο «ξεβρασμένος» βυθός σε κοντινό πλάνο (Facebook/ Anna Redmond)

Το ίδιο φαινόμενο δείχνουν από ψηλά οι αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν από επιστήμονες για να συγκριθούν με άλλες φωτογραφίες πριν από τον σεισμό. Τα μοβ σημάδια είναι τα βράχια που ανυψώθηκαν. Ο γεωλόγος Τζόσου Μαουντζόι δήλωσε ότι δεν έχει ξαναπαρατηρήσει το φαινόμενο ως επίπτωση ενός σεισμού. Βέβαια η ίδια η σεισμική δόνηση είχε κάτι το ιδιαίτερο και η σεισμική δραστηριότητα στη Νέα Ζηλανδία γενικότερα «είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο νομίζαμε», όπως σημείωσε ο Τζέιμς Γκοφ, σεισμολόγος του Πανεπιστημίου New South Wales στο Σίδνεϊ.

twitter
Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν το γαλανό πριν (αριστερά) και το μοβ μετά (Twitter)

«Το ρήγμα δεν βρίσκεται κατά μήκος των ορίων των τεκτονικών πλακών, σε σημεία δηλαδή όπου προκαλούνται συνήθως σεισμοί», δήλωσε ο ίδιος. «Ανακαλύπτουμε ξανά ότι υπάρχει σεισμική δραστηριότητα για την οποία δεν είχαμε επίγνωση», εξήγησε. Σύμφωνα με τις έρευνες ειδικών, το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν κοντά στην Καϊκούρα, 92 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Κράισττσερτς με εστιακό βάθος περίπου 23 χιλιόμετρα.

2016-11-15T112803Z_1_MTZGRQECBFOL8PDX_RTRFIPP_0_QUAKE-NEWZEALAND
Κάτοικοι του νησιού πηδούν από τη μία «πλάκα» στην άλλη (REUTERS/Anthony Phelps)

Ο επιφανειακός αλλά ισχυρός σεισμός οδήγησε στον θάνατο δύο ανθρώπων και σε μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του νησιού. Κατολισθήσεις στον αυτοκινητόδρομο απέκλεισαν την πρόσβαση στην περιοχή, μετακινήθηκαν λόφοι, σπίτια, δρόμοι, κτίρια, ακόμη και η όχθη ενός ποταμού. Ενα σπίτι απομακρύνθηκε από τα θεμέλιά του, όπως ενημέρωσαν στον απολογισμό των καταστροφών οι γεωλόγοι του επιστημονικού ινστιτούτου της Νέας Ζηλανδίας GNS Science. «Πέρα από αυτά, όλα καλά», ανέφεραν.

2016-11-15T112803Z_1_MTZGRQECBFOL8WDZ_RTRFIPP_0_QUAKE-NEWZEALAND
Εξαφανίστηκε ο δρόμος σε πλαγιά της Καϊκούρα (REUTERS/Anthony Phelps)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...