9268
Η Χίλαρι Κλίντον συγκινημένη στην ομιλία της την επομένη των εκλογών | REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Το τελευταίο δάκρυ της Χίλαρι

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2016, 15:19
Η Χίλαρι Κλίντον συγκινημένη στην ομιλία της την επομένη των εκλογών
|REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Το τελευταίο δάκρυ της Χίλαρι

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2016, 15:19

Οι Αμερικανοί πήγαν στις κάλπες το πρωί της Τρίτης με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ένα προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον – αυτήν προεξοφλούσαν ως φαβορί όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και της έδιναν μεγαλύτερες πιθανότητες από τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά οι κάλπες έδειξαν άλλα. Και οι Αμερικανοί, καθώς ξημέρωνε Τετάρτη στην Ελλάδα, πήγαιναν για ύπνο – αν πήγαιναν – με ένα αναπάντεχο εκλογικό και πολιτικό θρίλερ. Και με τον Τραμπ να εκλέγεται 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έχοντας ανατρέψει κάθε προγνωστικό και πολιτική ανάλυση. Πώς συνέβη αυτό;

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας)

00.00 Ο σκιτσογράφος των Νew York Times, Πάτρικ Τσαπάτ, κατάφερε να δημιουργήσει το πιο αντιπροσωπευτικό σκίτσο των ημερών που περνάμε. Και, ίσως, εκείνων που θα έρθουν. Καληνύχτα, Αμερική…

upl5823290e4220f

23.45 Hταν μια από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες της Χίλαρι Κλίντον. H ήττα της πολιτικού την οποία θαυμάζει «στοίχισε» αρκετά στη Μάιλι Σάιρους, τόσο ώστε να αποφασίσει να δημοσιεύσει ένα βίντεο-μήνυμα στον νέο αμερικανό πρόεδρο, με δάκρυα στα μάτια. «Είμαι πολύ λυπημένη. Σκέφτομαι πως είναι κρίμα που δεν τα κατάφερε επειδή της άξιζε. Πάλεψε πολύ σκληρά και την πιστεύω όταν λέει ότι αγαπάει αυτή τη χώρα», ανέφερε δακρυσμένη η 23χρονη τραγουδίστρια. «Σε αποδέχομαι, Ντόναλντ Τραμπ. Με πονάει που το λέω, αλλά σε αποδέχομαι ακόμα και ως πρόεδρο. Είμαι εντάξει με αυτήν τη σκέψη, επειδή θέλω να έχω ελπίδα. Σε παρακαλώ να φερθείς στους ανθρώπους με αγάπη, συμπόνια και σεβασμό και θα προσπαθήσω κι εγώ να κάνω το ίδιο μ’ εσένα. «Αν θέλεις να ανοίξεις το μυαλό και την καρδιά μου είμαι πρόθυμη να σε βοηθήσω», είπε καταλήγοντας.

https://www.youtube.com/watch?v=5_ysnvxT560

23.24 Σημαντική άνοδο της τάξης του 1% εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ, ξεπερνώντας το αρχικό σοκ της αναπάντεχης νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,40% στις 18.589 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 1,11% στις 2.163 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 1,11% στις 5.251 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες στην προαγορά τής Γουόλ Στριτ εμφάνιζαν ισχυρές απώλειες της τάξης του 5% ενώ ο Dow Jones διολίσθαινε ακόμη και κατά 800 μονάδες. «Η αρχική αντίδραση στην πιθανότητα νίκης του Τραμπ αποτέλεσε ένα σοκ για τις μετοχές» παραδέχθηκε ο Τζέιμς Ατεϊ, αναλυτής της Aberdeen Asset Management.

23.10 Δεκάδες Βρετανοί πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης συγκέντρωση μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με σύνθημα: «Οχι στον ρατσισμό, όχι στον Τραμπ». Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δεν έλειψαν και οι έντονες αντιπαραθέσεις καθώς εμφανίστηκαν υποστηρικτές της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ενωση για την Αγγλική Αμυνα», οι οποίοι άρχισαν να αντιπαρατίθενται με τους διαδηλωτές. Τελικά, η αστυνομία επενέβη και τους απομάκρυνε.

2016-11-09T195026Z_1355910585_D1BEULWZDQAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-REACTION-BRITAIN

22.48 Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είπε στον νικητή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ ότι θέλει να συναντηθεί μαζί του το ταχύτερο δυνατόν. «Θα επιθυμούσα να έχω το συντομότερο δυνατόν συνομιλίες μαζί σας υπό το φως το αξιών και των συμφερόντων που μοιραζόμαστε», αναφέρει ο Ολάντ σε επιστολή του προς τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό την οποία δημοσιοποίησε το βράδυ της Τετάρτης η γαλλική προεδρία. «Η φιλία ανάμεσα στους λαούς μας και η κοινή μας ιστορία θα μας βοηθήσουν».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ολάντ είχε επικρίνει έντονα τον Ντόναλντ Τραμπ, επανειλημμένα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

22.29 Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ελπίζει ότι η παράδοση στις ΗΠΑ -που συνίσταται οι κυβερνώντες να μη χρησιμοποιούν το δικαστικό σύστημα εναντίον των αντιπάλων τους- θα συνεχιστεί. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, ερωτηθείς σχετικά με τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να σταλεί στη φυλακή η αντίπαλός του των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

22.05 Χιλιάδες Αμερικανών εκλογέων προτιμούσαν για πρόεδρο έναν… νεκρό γορίλα, ή μια διεθνώς γνωστή μάρκα κονιάκ, αντί για να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ ή τη Χίλαρι Κλίντον! Σύμφωνα με – ανεπιβεβαίωτες – εκτιμήσεις, 11.000 άνθρωποι έγραψαν στο ψηφοδέλτιο «Χαράμπε» – το όνομα ενός γορίλα που σκότωσαν οι Αρχές το Μάιο στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι όταν ένα μικρό παιδί έπεσε κατά λάθος στον χώρο όπου βρισκόταν. Κάποιοι μάλιστα τουίταραν την «προσθήκη» στο ψηφοδέλτιο.

Κάποιοι άλλοι πάλι, περίπου 6.000, προτίμησαν να ψηφίσουν το… κονιάκ Χένεσι, μάλλον έχοντας καλές αναμνήσεις από την κατανάλωσή του!

21.42 O συγγραφέας Στίβεν Κινγκ είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας μάλιστα ότι η υποψηφιότητα Τραμπ θα μπορούσε να εμπνεύσει άνετα μια νουβέλα τρόμου! Τώρα, δήλωσε -μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter- ότι πρόκειται να διακόψει για ένα διάστημα τη διαδικτυακή του δραστηριότητα.

stephen-1

«Οχι πια συστάσεις για βιβλία, όχι πια πολιτική, ούτε διασκεδαστικές φωτογραφίες σκυλιών για το άμεσο μέλλον. Κατεβάζω ρολά» και συμπλήρωσε: «Ενα τελευταίο πράγμα πριν χαθώ για λίγο καιρό. Πρόκειται για μια πινακίδα που βλέπουμε συχνά σε καταστήματα αντικών: “ΑΝ ΤΟ ΣΠΑΣΕΙΣ, ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ”».

21.19 Η «δηλητηριώδης» ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να υπαγορεύει την πολιτική της επερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης, υπογράμμισε την Τετάρτη η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία μετά την εκλογή του αμφιλεγόμενου δισεκατομμυριούχου στην προεδρία των ΗΠΑ. «Οι ξενοφοβικές, σεξιστικές και γεμάτες μίσος τοποθετήσεις στις οποίες προέβη ο Τραμπ δεν έχουν καμία θέση στην κυβέρνηση», επισήμανε η Μάργκαρετ Χουάνγκ, γενική διευθύντρια του παραρτήματος στις ΗΠΑ της Διεθνούς Αμνηστίας.

20.57 Επιστολή στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ απέστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Οπως γνωστοποίησε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τους οποίους συνδέονται διαχρονικά ο ελληνικός και ο αμερικανικός λαός, στη βάση κοινών αξιών δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πρόθεση να εμβαθυνθεί η συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης, και της περιφερειακής σταθερότητας.

20.40 «Η νίκη Τραμπ κουβαλάει υπαρκτές και συμβολικές απειλές για την Ευρώπη. Η νίκη του μονάχα θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις της Ευρώπης». Ετσι ξεκινά η ανάλυση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης το Eurasia Group. Το think tank εκφράζει, σε μια αναλυτικότατη έκθεση, όλες τις ανησυχίες που προκαλεί η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ σε πρόεδρο των ΗΠΑ. Φυσικά, αναγνωρίζει ότι οι εσωτερικές ισορροπίες και εξελίξεις θα αποτελούν πάντα την κυριότερη κινητήριο δύναμη πίσω από τη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, αλλά και στο επικείμενο δημοψήφισμα της Ιταλίας. Επισημαίνοντας τα κυριότερα σημεία επιρροής της πολιτικής Τραμπ στην Ευρώπη, το Eurasia Group εντόπισε την άμυνα, την άνοδο του λαϊκισμού, αλλά και την επίδρασή του σε αποσχιστικά κινήματα όπως το Brexit, ενώ αναφέρθηκε σύντομα και στην επίδραση του αποτελέσματος των εκλογών στην επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα.

20.20 Πρόκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για συνάντηση στις ΗΠΑ «με την πρώτη ευκαιρία», απηύθυνε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνεχάρη τον νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ. Η συνδιάλεξη των δύο ανδρών ήταν «εγκάρδια και θερμή» και συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της περιοχής της Μέσης Ανατολής, αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ και προστίθεται: «Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Τραμπ για την εκλογική του νίκη και του είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καλύτερο σύμμαχο από το Ισραήλ». Ο ισραηλινός (δεξιός) ηγέτης δήλωσε βέβαιος ότι θα εργαστούν από κοινού με τον κ. Τραμπ ώστε οι σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ να φθάσουν «σε νέα ύψη».

20.05 Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εξαλείφοντας τις αρχικές ισχυρές απώλειες και ανακάμπτοντας εντυπωσιακά, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,46% στις 339,81 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 1,00% στις 6.911 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 1,56% στις 10.646 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,49% στις 4.543 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,40% στις 8.901 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,10% στις 16.799 μονάδες.

19.50 Στο επεισόδιο «Bart to the Future», που προβλήθηκε τον Μάιο του 2000, η Lisa εμφανίζεται στο Οβάλ Γραφείο να δηλώνει: «Εχουμε κληρονομήσει μια απίστευτη κρίση προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Τραμπ».

Η σειρά «είδε» πρόεδρο τον Τραμπ 16 ολόκληρα χρόνια πριν. Πολύ μπροστά οι Simpsons

19.40 Τηλεφωνική επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον νέο πλανητάρχη, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε ότι θα υπάρξει τις επόμενες ώρες, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Ο ίδιος δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά αξιολογεί θετικά τις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγους μήνες ο Τραμπ για τον τούρκο πρόεδρο, καθώς τον είχε αποκαλέσει «ισχυρό» και «αποτελεσματικό» ηγέτη, ενώ για τον λαό της Τουρκίας είχε εκφραστεί με θετικά σχόλια για το θάρρος που υπέδειξε υπέρ της διατήρησης της δημοκρατίας.

19.30 «Είμαστε όλοι πρώτα Αμερικανοί, όχι Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών, απευθυνόμενος στους αμερικανούς πολίτες. Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη μίας ομαλής μετάβασης, παρόλο που, όπως παραδέχθηκε, «δεν είναι μυστικό ότι έχουμε σημαντικές διαφορές με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μία αίσθηση ενότητας, εκφράζοντας την ελπίδα να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Τραμπ, ενώ επεσήμανε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να είναι επιτυχημένος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι προσκάλεσε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο τον κ. Τραμπ για «μία ομαλή μετάβαση». Οπως είπε, και ο ίδιος είχε διαφορετική προσέγγιση με τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, αλλά το 2009 εξασφαλίστηκε αυτή η ομαλή συνέχεια. «Η προεδρία και η αντιπροεδρία είναι μεγαλύτερη από όλους από εμάς. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μία πετυχημένη μετάβαση», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι η ειρηνική μετάβαση αποτελεί ορόσημο της Δημοκρατίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε ότι άκουσε τηλεφωνικά τις παρατηρήσεις του κ. Τραμπ. Αναφερόμενος στην ηττημένη των εκλογών, Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι δεν θα μπορούσε να είμαι περισσότερο περήφανος για εκείνη.

19.00 Ο Πολ Ράιαν, ο πρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η σχέση του οποίου με τον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε επανειλημμένα από εντάσεις, δήλωσε «ενθουσιασμένος με την ιδέα της συνεργασίας» με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Είχαμε εξαίρετες συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστούμε μαζί για τη μετάβαση», τόνισε ο Ράιαν στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την απροσδόκητη νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Ράιαν προέβλεψε ότι ο πολιτικός σχεδιάζει να «παραμείνει στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων».

18.40 «Λυπάμαι πολύ που δεν κερδίσαμε», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον σε μία κατάμεστη αίθουσα όπου καταχειροκροτήθηκε. «Αισθάνομαι υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη για την υπέροχη εκστρατεία που κάναμε. Ηταν τιμή μου να είμαι υποψήφιά σας».

«Ξέρω ότι είστε απογοητευμένοι, το ίδιο και εγώ. Είναι οδυνηρό και θα είναι οδυνηρό για καιρό. Χρέος μας είναι να κάνουμε αυτό που πρέπει, για να χτίσουμε την καλύτερη, πιο δυνατή Αμερική.

Πρέπει να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα… Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο πρόεδρός μας, του οφείλουμε ένα ανοιχτό μυαλό και την ευκαιρία να κυβερνήσει», τόνισε η ίδια.

H Xίλαρι και ο Μπιλ στο αντίο του ζεύγους στην αμερικανική πολιτική (REUTERS/Brian Snyder)

Αναφερόμενη στους νέους ανθρώπους των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι «όλη της την ενήλικη ζωή αγωνίζεται για αυτά που πιστεύει» και ότι έχει βιώσει επιτυχίες και επώδυνες αποτυχίες. «Πολλοί είστε στις αρχές της καριέρας σας, θα συναντήσετε κι εσείς εμπόδια και αποτυχίες. Αλλα ποτέ μην λησμονήσετε ότι το να αγωνίζεσαι για αυτό που πιστεύεις αξίζει».

«Προς όλες τις γυναίκες που πίστεψαν σε αυτή την εκστρατεία και σε εμένα… θέλω να ξέρετε ότι τίποτε δεν με έκανε πιο περήφανη από το να είμαι η ηρωίδα σας. Ξέρω ότι ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει το τελευταίο όριο, αλλά ξέρω ότι κάποτε κάποιος θα το κάνει.

Προς όλα τα μικρά κορίτσια που το παρακολουθούν τώρα, μην αμφιβάλλετε ποτέ για την αξία σας…».

17.30 Συγχαρητήρια για την εκλογή του έδωσε ο γενικός διευθυντής της πανίσχυρης Εθνικής Ένωσης Οπλων (NRA) στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κρις Κοξ, σε ανακοίνωσή του, συνεχάρη τον 71χρονο Ρεπουμπλικανό για την νίκη του για την οποία «πάλεψε σκληρά». Ο γενικός διευθυντής της NRA, μάλιστα, δήλωσε πως οι  ψηφοφόροι έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «τα δικαιώματά μας για τα όπλα δεν είναι προς πώληση». Εκανε λόγο δε και για «απειλές κατά των συνταγματικών ελευθεριών, οι οποίες δεν στάθηκαν εμπόδιο στους υποστηρικτές και μέλη της NRA που ψήφισαν για έναν πρόεδρο που τάσσεται υπέρ της οπλοκατοχής». Αλίμονο…

17.10 Μιλώντας μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, ο Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ είναι «bigger than Brexit» – μεγαλύτερη και από το Brexit. «To 2016 θα είναι η χρονιά με τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές επαναστάσεις», πρόσθεσε.

17.00 Συγκρατημένες απώλειες εμφάνισαν στην εκκίνηση της συνεδρίασης της Τετάρτης οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ, στον απόηχο της (αναπάντεχης) εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,23% στις 18.290 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωνε απώλειες κατά 0,44% στις 2.130 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραφε πτώση κατά 0,70% στις 5.158 μονάδες. Οι αμερικανικοί δείκτες, πάντως, κατάφεραν να εξαλείψουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της premarket, οι οποίες για τον Dow Jones άγγιξαν ακόμη και τις 800 μονάδες.

16.45 Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού.

16.30 Ευρείες αλλαγές στον κλάδο του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών κανονισμών αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η διακυβέρνηση του Τραμπ ενδεχομένως, να αποκλίνει σημαντικά από την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, αλλάζοντας τα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζαμε. Μεταξύ άλλων, προειδοποιεί ότι οι μελλοντικές αποφάσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ θα επιφέρουν σημαντική επιδείνωση των διεθνών εμπορικών σχέσεων και επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα ορισμένων χωρών. Μάλιστα, εκτιμά ότι οι παραπάνω αλλαγές θα επηρεάσουν κυρίως τον κλάδο των αυτοκινήτων, του πετρελαίου και της τεχνολογίας.

16:16 Εκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προγραμματίστηκε για την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο.

16:06 Μολονότι ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του επανέλαβε πολλές φορές ότι θα παίξει το σκληρό χαρτί απέναντι στην Κίνα, ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου Σι Τζινπίνγκ του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί. Οπως ανέφερε το κρατικό δίκτυο CCTV ο Τζινπίνγκ είπε ότι «η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη χώρα και η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα μοιράζονται μια ιδιαίτερη ευθύνη» και προσέθεσε πως ευελπιστεί Πεκίνο και Ουάσιγκτον να επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους με βάση την «αρχή της μη σύγκρουσης».

16:01 Χωρίς συγχαρητήρια προς τον Τραμπ το σχόλιο του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είπε ότι «δικαίως πολλοί στη Βρετανία και αλλού είναι σοκαρισμένοι από τη νίκη του κ. Τραμπ, από τη ρητορική του και από τη σημασία του αποτελέσματος για ολόκληρο τον κόσμο».

«Η εκλογή του Τραμπ είναι μία αναμφίβολη απόρριψη ενός πολιτικού κατεστημένου και ενός οικονομικού συστήματος που απλά δεν λειτουργεί για τους περισσότερους ανθρώπους. Έχει οδηγήσει σε κλιμακούμενη ανισότητα και στάσιμα ή πτωτικά επίπεδα διαβίωσης για την πλειοψηφία, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία», είπε στη δήλωση του ο Κόρμπιν. Συνέχισε κάνοντας λόγο για απόρριψη μίας αποτυχημένης οικονομικής συναίνεσης και μιας κυβερνητικής ελίτ που έχει αποδειχθεί ότι δεν ακούει, με αποτέλεσμα τη λαϊκή οργή. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον κ. Τραμπ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν καυτηρίασε ότι οι απαντήσεις του στα μεγάλα ερωτήματα και η ρητορική του είναι σαφώς λανθασμένες. «Δεν έχω αμφιβολία, ωστόσο, ότι η ευπρέπεια και η κοινή λογική του αμερικανικού λαού θα επικρατήσει», συμπλήρωσε.

15:51 Ανοιχτό άφησε επί τους ουσίας η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ, το ενδεχόμενο να οριστεί ειδικός εισαγγελέας για να ερευνήσει τη Χίλαρι Κλίντον. Ο Τραμπ και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς «επιδιώκουν να ενώσουν τη χώρα, αλλά δεν το έχουμε συζητήσει (τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων της Κλίντον) τις τελευταίες ημέρες και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή».

15:39 Τα παράδοξα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες αλλά η αλλαγή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα αποτελέσματα όπως είχαν διαμορφωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης δείχνουν για άλλη μια φορά την «μαγική εικόνα» αυτών των εκλογών: ο  νικητής κερδίζει τους εκλέκτορες ενώ ο ηττημένος κερδίζει στην λαϊκή ψήφο.

Αυτό συνέβη και φέτος, όπως και το 2000. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται σε εκλέκτορες –έχει 279- και έχει 59.041.942 ψήφους, ενώ η Χίλαρι Κλίντον έχει 218 εκλέκτορες και 59.178.951 ψήφους (ως τις 15:30 ώρα Ελλάδος). Μια ματιά στα αποτελέσματα αποδεικνύει πώς και γιατί συνέβη αυτό. Η Κλίντον κέρδισε τουλάχιστον δύο μεγάλες πολιτείες με τεράστια διαφορά (+30% στη Καλιφόρνια και στην Νέα Υόρκη +20%) ένώ ο Τραμπ πήρε σχεδόν οριακά πολλές μικρότερες πολιτείες.

15:23 «Ο Καναδάς δεν έχει στενότερο φίλο, συνεργάτη και σύμμαχο από τις ΗΠΑ», υπενθυμίζει στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και προσθέτει ότι «η σχέση των δύο χωρών μας μπορεί να γίνει μοντέλο στον κόσμο». Οι δύο χώρες «μοιράζονται κοινές αξίες, βαθιούς πολιτικούς δεσμούς και ισχυρές, ενωμένες οικονομίες», καταλήγει.

14:54 Συγχαρητήριο μήνυμα για τον νέο πρόεδρο απέστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία για τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Congratulations to Donald J. Trump on winning the US presidential election. My wishes for a most successful and productive term in Office.

Geplaatst door Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) op Woensdag 9 november 2016

14:30 Πρόσκληση για μια πρώτη συνομιλία στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενώ τον συνεχάρη για την επιτυχία του. Αργότερα την Τετάρτη πρόκειται να γίνει και εκτενέστερη δήλωση για την προεδρική αλλαγή.

14:10 Ασυνήθιστο για την Αμερική να γίνεται δεκτή η αλλαγή στην προεδρία με οργή, αλλά συμβαίνει σε αυτήν την εκλογή (τόσα άλλα ασυνήθιστα έχουν γίνει σε αυτήν την εκλογή). Αργά το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Τραμπ στην Καλιφόρνια μετά την οριστικοποίηση της νίκης του, αναφέρουν τοπικά μέσα.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν ομοίωμα του Τραμπ, λάστιχα αυτοκινήτων, κάδους απορριμμάτων και έσπασαν βιτρίνες στο κέντρο του Οκλαντ, απέναντι από τον Σαν Φρανσίσκο. Διαμαρτυρία οργάνωσαν φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Μπέρκελεϊ ενώ διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis, με φοιτητές να κλείνουν δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του Τραμπ: «Δεν είσαι εσύ η Αμερική, Εμείς είμαστε η Αμερική».

2016-11-09T105012Z_93274870_D1BEULUSVYAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION
Μία γυναίκα σε φλεγόμενους κάδους στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας (REUTERS/Noah Berger)

Το σχετικό hastag έχει αρχίσει να διαδίδεται όλο και περισσότερο στο Twitter.


13:45 Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο ηγέτη των ΗΠΑ και να διαβεβαιώσουν ότι θα συνεργαστούν μαζί του.

Στενή συνεργασία στη βάση των κοινών αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κράτους δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπεια, αλλά και της σεξουαλικής και θρησκευτικής ελευθερίας, προτείνει στον Ντόναλντ Τραμπ η Ανγκελα Μέρκελ, σε μια έμμεση αλλά σαφέστατη αναφορά στις εμπρηστικές δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στέλνει μήνυμα ότι η Γαλλία πρέπει να γίνει ισχυρότερη και η Ευρώπη να ενωθεί, επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε και συνομιλία με την καγκελάριο Μέρκελ.

2016-11-09T085124Z_1314326256_LR1ECB90OLEL0_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS
(REUTERS/Axel Schmidt)

13:27 Σε διαρροή κυβερνητικής πηγής από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση αναφέρει ότι «είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα, με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια».

Παράλληλα, για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα επισημαίνεται ότι «η επίσκεψη Ομπάμα είναι τεράστιας σημασίας με δεδομένο, πρώτον, το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για β’ αξιολόγηση και χρέος και, δεύτερον, το γεγονός ότι παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα και ότι δεν φαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια τουλάχιστον ως προς αυτό το πεδίο». Η πηγή επισημαίνει ότι «φυσικά θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στο διεθνές σύστημα, τις οποίες παρακολουθούμε στενά. Ασφαλώς υπάρχει προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

2016-11-09T064235Z_1593374145_S1AEULUHFNAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-REACTION
Οπαδός του Ντόναλν Τραμπ πανηγυρίζει στο Μανχάταν. Στη Νέα Υόρκη ήταν 2 π.μ. αλλά οι δρόμοι έχουν γεμίσει αυτοκίνητα (REUTERS/Mark Kauzlarich)

13:09 Οι πρώτες αντιδράσεις για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ από την ελληνική πλευρά. Τα συγχαρητήριά του στον Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας από τη Βηρυτό όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη μαζί με τον κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. «Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε συστηματικές σχέσεις και με τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και κάθε ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό. Συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλές πολιτικές σχέσεις».

12:50 Καθώς οριστικοποιήθηκε η νίκη του Τραμπ άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα μηνύματα συγχαρητηρίων από φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ.

Μηνύματα έστειλαν ο πρόεδρος της Ινδίας.

ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κάλεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο στην Ευρώπη με αφορμή της ευρωατλαντικές σχέσεις.

Αλλά και από Ιράν έρχονται σχόλια για την εκλογή ενός ανθρώπου που έχει δηλώσει ότι θα διαπραγματευτεί την συμφωνία της Τεχεράνης με τη δύση για τα πυρηνικά. Στον λογαριασμό του ανώτατου ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανέβηκε βίντεο με παρατηρήσεις του ηγέτη που έγιναν προ ημερών

«Είναι ενδιαφέρον ότι ο κόσμος στις ΗΠΑ καλωσόρισε περισσότερο αυτόν που ήταν πιο ντόμπρος και ειλικρινής», είπε και αναρωτήθηκε: «Η αντίπαλός του τον κατηγόρησε για λαϊκισμό, γιατί όμως λαϊκισμό; Ο κόσμος αντιλαμβανόταν ότι λέει αλήθεια»

12:35 Μια ενδιαφέρουσα πτυχή έβαλε ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ και επικεφαλής δεξιού κόμματος  Ναφτάλι Μπένετ: «Η εποχή του παλαιστινιακού κράτους έχει τελειώσει» εξήγησε, λέγοντας αφού συνεχάρη τον Τραμπ, ότι η εκλογή του «είναι ευκαιρία για το Ισραήλ να αποσύρει αμέσως την ιδέα ενός Παλαιστινιακού κράτους από το κέντρο της χώρας, το οποίο θα έπληττε την ασφάλεια και τον λόγο υπάρξής μας». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη τον νικητή των εκλογών και δήλωσε βέβαιος ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα φτάσουν «σε νέα ύψη».

12:03 Την αντίδραση του Μικ Τζάγκερ, τραγουδιστή των Rolling Stones, προκάλεσε η επιλογή του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ να παίξουν ένα τραγούδι της βρετανικής μπάντας κατά τη φιέστα της εκλογής του ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Μετά το τέλος της πανηγυρικής ομιλίας του Τραμπ ακούστηκε από τα μεγάφωνα το θρυλικό «You Can’t Always Get What You Want». Ηταν ένα πικάρισμα από τους επιτελείς του Τραμπ προς τους Stones με τους οποίους βρίσκονται σε νομική διαμάχη επειδή σε όλη την εκστρατεία του έπαιζε τραγούδια τους στις συγκεντρώσεις χωρίς την άδειά τους. Ο Τζάγκερ απάντησε με ένα διφορούμενο tweet ότι ίσως τον καλέσουν να τραγουδήσει το «You Can’t Always Get What You Want» στην τελετή ορκωμοσίας!

11:57 Η πρωθυπουργός της Βρετανίας και υπέρμαχος του Brexit Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ και προσέθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ «θα παραμείνουν καλοί εταίροι στους τομείς του εμπορίου, της άμυνας και της ασφάλειας». Προχθές η Μέι είχε ευχηθεί «καλή τύχη» στον Τραμπ.

11:22 Μια φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθεί ατάραχος τα αποτελέσματα πλάι στον υποψήφιο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Για όσους ψάχνουν τον λόγο αυτής της διαδικτυακής επιτυχίας ας προσέξουν το δάχτυλο του νέου προέδρου…

CwzKsXEXEAAbOeZ

11:15 Ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ για να τον συγχαρεί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο 70χρονος μεγιστάνας θα ορκιστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2017.

10:57 Τη βεβαιότητά του ότι η εκλογή Τραμπ στην εξουσία των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν που έσπευσε να συγχαρεί τον 70χρονο μεγιστάνα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

10:54 Τις επιφυλάξεις του για το πώς η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και μια σειρά ανοιχτά θέματα της διεθνούς διπλωματίας – από τη Συρία στο Ιράκ και από την Ουκρανία στη Λιβύη – εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

10:52 Τα συγχαρητήριά του στον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ έστειλε μέσω twitter ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Ο ίδιος σημειώνει ότι η θέση του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου είναι σημαντική. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη επισήμως την ανάδειξη του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ.

10:49 Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε χρόνο: συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του και ζήτησε την έκδοση στην Τουρκία του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

10:46 Την ελπίδα πως θα υπάρξει ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ τώρα που εξελέγη νέος πρόεδρος στη χώρα εξέφρασε ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας και στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

10:41 «Το σοκ Τραμπ» είναι ο τίτλος της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας Le Soir που κυκλοφόρησε την Τετάρτη με ειδική έκδοση.

Cwzr89pXgAE6n_0

10:36 Μια πρώτη εικόνα από το πρωτοσέλιδο των New York Times στο φύλλο της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου. Οι New York Times ήταν από τις εφημερίδες που αντιτάχθηκαν όσο λίγα μέσα ενημέρωσης στην υποψηφιότητα του Τραμπ.

14976692_10150961022024999_4977392488366754017_o

10:30 Την ανησυχία του για τη διπλωματία της Ουάσιγκτον στον καιρό του Τραμπ εξέφρασε ο  υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος με σχόλιό του στο twitter είπε ότι η νίκη Τραμπ «δεν είναι το τέλος του πλανήτη, ωστόσο τα πράγματα θα γίνουν πιο “τρελά”».

10:20 Το φύλλο της Τετάρτης της Wall Street Journal κυκλοφόρησε ήδη στο Διαδίκτυο.

CwzhjllUcAAXBOj

10:12 Η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών στην νίκη του Τραμπ. «Οι δεσμοί ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης», είπε.

10:10 Αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα, το CNN έδωσε 288 εκλέκτορες στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικανοί αποκτούν τον έλεγχο και της Γερουσίας με 51 έδρες, έναντι 49 των Δημοκρατικών.

09:48 Ο Ντόναλντ Τραμπ ανεβαίνει στο βήμα ως νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ! «Μόλις πήρα ένα τηλεφώνημα. Από την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Μας συνεχάρη. Και εγώ τη συνεχάρη αυτήν και την οικογένειά της. Η Χίλαρι εργάστηκε για αυτήν την χώρα. Τώρα είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές μας. Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών».

CwzgcIBVEAEnAbt

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ ευχαρίστησε στην ομιλία του την πανίσχυρη ένωση για την οπλοκατοχή, NRA, τη Secret Service και την αστυνομία, καθώς και τους εκτός ρεπουμπλικανικού κόμματος παράγοντες που τον στήριξαν, τον (πρ. δήμαρχο της Νέας Υόρκης) Ρούντι Τζουλιάνι, τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι και τον Μπεν Κάρσον, αντίπαλό του στην αρχή της μάχης για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

09:46 Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στο βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης του Τραμπ στο Μανχάταν: «Ο αμερικανικός λαός μίλησε και εξέλεξε έναν νέο πρωταθλητή. Εξέλεξε πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ!» είπε στο ενθουσιώδες ακροατήριό του που φώναζε «USA! USA!»

09:41 Η Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ και αποδέχτηκε την ήττα της, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το CNN.

09:31 Το CNN ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ κέρδισε το Γουισκόνσιν. Σε συνδυασμό με την προεξοφλημένη νίκη του στην Πενσιλβάνια, ο 70χρονος μεγιστάνας είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

09:20 Οι Νew York Times και το Associated Press έδωσαν στον Τραμπ τη νίκη στην Πενσιλβάνια. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, ο Τραμπ φτάνει τους 266 εκλέκτορες, τέσσερις λιγότερους από το όριο του 270.

09:04 «Η Χίλαρι δεν θα μιλήσει απόψε», είπε ο επικεφαλής της εκστρατείας των Δημοκρατικών Τζον Ποντέστα, διαβεβαιώνοντας το ακροατήριό του ότι ακόμα καταμετρώνται οι ψήφοι σε κρίσιμες πολιτείες. «Μπορούμε να περιμένουμε λίγο ακόμα, έτσι δεν είναι;» είπε, δίνοντας κάποιες ελπίδες στους οπαδούς της Κλίντον που είχαν σπεύσει στο συνεδριακό κέντρο του Μανχάταν για να πανηγυρίσουν. «Πηγαίνετε να κοιμηθείτε. Θα τα πούμε αύριο» είπε. Στη Νέα Υόρκη είναι 2 μετά τα μεσάνυχτα.

09:03 Σύμφωνα με το NBC News η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε το Μέιν, δηλαδή τις τρεις από τις τέσσερις εκλεκτορικές ψήφους.

08:42 Το CNN έδωσε στον Τραμπ και την Αλάσκα, όπως αναμενόταν. Αυτό σημαίνει ότι ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος μετρά 247 εκλέκτορες.

08:40 Η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς, έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του, μολονότι αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Η Λεπέν ονομάζει τον Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ.

08:09 To CNN έδωσε στον Τραμπ την Γιούτα και έξι εκλεκτορικές ψήφους. Τώρα ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος μετρά 244 εκλέκτορες. Χρειάζεται να φτάσει τους 270. Αν κερδίσει και την Πενσιλβάνια θα φτάσει τους 264…

07:30 Το CNN έδωσε τη Νεβάδα στη Χίλαρι Κλίντον. Ηταν μια κρίσιμη πολιτεία που της δίνει κάποια τύχη. Το σκορ τώρα είναι, σύμφωνα με το CNN: Τραμπ 238, Χίλαρι 215

07:10 Στη γωνιά της Πέμπτης Λεωφόρου με τους 54 Δρόμους στο Μανχάταν. Πανηγυρισμοί τυπικών οπαδών του Τραμπ.

2016-11-09T045958Z_751001813_S1AEULTYCSAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION

07:05 Το CNN έδωσε στον Τραμπ και την πολιτεία της Αϊόβα. Εφτασε τους 239 εκλέκτορες και χρειάζεται 270 για να εκλεγεί πρόεδρος.

06:52 Κι όμως θα μπορούσε να συμβεί το απίθανο: ισοπαλία 269-269. Ισως αυτό να είναι το καλύτερο σενάριο για τους Δημοκρατικούς…

06:49 Στους 232 οι εκλέκτορες του Τραμπ καθώς τελικά κερδίζει και την Τζόρτζια.

06:47 Για να κερδίσει η Χίλαρι την προεδρία πρέπει με κάποιον τρόπο να κερδίσει την Αριζόνα.

06:37 Το CNN έδωσε την Φλόριντα στον Τραμπ. Στους 216 οι εκλέκτορες του ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Στους 209 η Χίλαρι Κλίντον.

06:22 Η Χίλαρι Κλίντον παίρνει και το Ορεγκον, όπως αναμενόταν. Φτάνει τους 197 εκλέκτορες. Αλλά χρειάζεται ένα θαύμα στο Γουισκόνσιν.

06:12 Το CNN δίνει στον Τραμπ την Βόρεια Καρολίνα και 15 εκλεκτορικές ψήφους. Είναι η δεύτερη σημαντική νίκη του Τραμπ μετά το Οχάιο.

06:08 Το CNN δίνει 190 εκλέκτορες στην Χίλαρι και 186 στον Τραμπ. Αλλά όλα προβλέπεται να αλλάξουν όταν το δίκτυο δώσει στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών τη Φλόριντα.

06:05 Οπως αναμενόταν η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει την Καλιφόρνια και την Χαβάη ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την Αϊόβα. Το CNN δεν έχει ανακοινώσει νικητή στη Φλόριντα. Τη νίκη του Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα επιβεβαίωσε και το NBC News.

06:00 Την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην Φλόριντα ανακοίνωσε το Fox News, κάτι που βέβαια το ίδιο δίκτυο είχε σπεύσει να το κάνει το 2000 και όλοι θυμόμαστε τι συνέβη. Αν επιβεβαιωθεί, ο Τραμπ παίρνει 29 εκλέκτορες και ένα σημαντικότατο προβάδισμα στην κούρσα για την προεδρία.

05:54 Αρχισαν τα όργανα έξω από τον Πύργο του Τραμπ στο Μανχάταν. Μια κομπανία μαριάτσι παίζει μουσική πανηγυρίζοντας. Στο 94% οι πιθανότητες του Τραμπ για την προεδρία, σύμφωνα με τους New York Times.

05:49 Το Fox News προβλέπει ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τη Βόρεια Καρολίνα, πολιτεία που είχε κερδίσει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012.

05:40 Το σκορ είναι: Τραμπ 167 εκλέκτορες, Κλίντον 131.

05:32 Η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει το Κολοράντο με εννέα εκλέκτορες, αλλά αυτό δεν προσθέτει κάτι καινούργιο στις ως τώρα αναλύσεις. Το ABC News δίνει στην υποψήφια των Δημοκρατικών και την Βιρτζίνια. Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμη στο παιχνίδι και ελπίζει οι αστικές περιοχές στις πολιτείες-κλειδιά να καλύψουν την απόσταση που έχει με τον Τραμπ.

05:27 Ο δημοσκόπος Νέιτ Σίλβερ δίνει τώρα στον Τραμπ 55% πιθανότητες να κερδίσει την προεδρία. Προτού ανοίξουν οι κάλπες, οι πιθανότητές του στο ίδιο μοντέλο ήταν 28%. Οι Νew York Times δίνουν στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο 86% πιθανότητες εκλογής στην προεδρία!

Cwyl94mWIAA9sHO

05:25 Το NBC News ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τις προβλέψεις του ο Τραμπ κερδίζει το Οχάιο και τους 18 εκλέκτορες. Μέχρι εδώ δεν έχει υπάρξει ανατροπή. Αλλά αν η Χίλαρι δεν κρατήσει το Μίσιγκαν και μία εκ των Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα και Νεβάδα χάνει την προεδρία και την κερδίζει ο Τραμπ! O τελευταίος Ρεπουμπλικανός που πήρε το Οχάιο και έχασε τις εκλογές ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον από τον Τζον Κένεντι το 1960!

05:18 Αναταραχή στις αγορές στην προοπτική να επικρατήσει τελικά ο Τραμπ στις εκλογές. Τo μεξικανικό πέσο βρίσκεται ήδη στα χαμηλά 20ετίας καθώς ο Τραμπ έχει δεσμευτεί για περιορισμό στη μετανάστευση και στις εμπορικές συναλλαγές με το Μεξικό. Χτύπημα δέχονται και τα futures του Dow Jones, που έπεσε κατά 680 μονάδες (στην 11η Σεπτεμβρίου είχε χάσει 540…)

05:16 Στους 149 εκλέκτορες ο Τραμπ, στους 104 η Κλίντον.

05:10 Η μεγάλη μάχη, μετά τη Φλόριντα, θα δοθεί τελικά στο Μίσιγκαν, όπου η Χίλαρι αναμενόταν να κερδίσει με άνεση, αλλά τελικά ο Τραμπ φαίνεται να τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά στους αγροτικούς πληθυσμούς. Αν η Χίλαρι χάσει (και) το Μίσιγκαν με τους 16 εκλέκτορές του, καταρρέει το εκλεκτορικό «μέτωπο» που είχε θεωρητικά χτίσει.

05:09 Σύμφωνα με το NBC News, ο Τραμπ κερδίζει και το Μιζούρι.

05:00 Οπως αναμενόταν ο Τραμπ κερδίζει την Μοντάνα και φθάνει τους 139 εκλέκτορες.

04:48 Το Fox News προέβλεψε ότι η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει το Νέο Μεξικό. Αναμενόμενο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

04:46 Το CNN προέβλεψε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής Αντιπροσώπων.

04:42 Οπως αναμενόταν η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει το Κονέκτικατ και ο Ντόναλντ Τραμπ τη Λουιζιάνα. Το σκορ των εκλεκτόρων είναι: Τραμπ 136, Κλίντον 104.

04:34 Ενα παράξενο tweet από την Χίλαρι Κλίντον: «Ο,τι και να γίνει απόψε σας ευχαριστώ για όλα»…

04:29 Χαμόγελα στο στρατόπεδο του Τραμπ. Θα κρατήσουν; Το σίγουρο είναι ότι ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος τα πηγαίνει καλύτερα απ’ όσο πίστευαν αρχικά και οι ίδιοι οι σύμβουλοί του.

04:26 Προβληματική εικόνα για τη Χίλαρι από το Μίσιγκαν, όπου στο 5% των εκλογικών τμημάτων ο Τραμπ φαίνεται να αντέχει στα αστικά κέντρα, ενώ καταγράφεται μεγάλη συμμετοχή του αγροτικού πληθυσμού. Οι New York Times δίνουν στη Χίλαρι μόλις 54% πιθανότητες να κερδίσει την πολιτεία.

04:19 Το εμβληματικό Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ στο Μανχάταν είναι φωταγωγημένο για τις εκλογές με μπλε και κόκκινο χρώμα

(REUTERS/Alex Wroblewski)

04:14 Ο Τραμπ έχει τώρα 128 εκλέκτορες ενώ η Χίλαρι Κλίντον 97. Για να εκλεγεί πρόεδρος χρειάζεται 270.

04:00 Οπως αναμενόταν η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει τη Νέα Υόρκη, ενώ ο Τραμπ κερδίζει Κάνσας, Νεμπράσκα, Τέξας, Γουαϊόμινγκ, Βόρεια και Νότια Ντακότα. Καμία έκπληξη ως τώρα.

03:49 Στο 83% οι πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τη Φλόριντα, σύμφωνα με τους New York Times. O Νέιτ Σίλβερ λέει ότι είναι πιθανόν η Χίλαρι να χάσει τη Φλόριντα αλλά να κερδίσει το Οχάιο. Μια ανατροπή από το δημοσκοπικό αφήγημα των τελευταίων ημερών. H Φλόριντα μετρά 29 εκλέκτορες, ενώ το Οχάιο 18.

03:38 Ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία του Αρκανσο, σύμφωνα με το NBC News. Εκεί όπου κάποτε η Χίλαρι Κλίντον ήταν η Πρώτη Κυρία, ως σύζυγος του κυβερνήτη της πολιτείας Μπιλ Κλίντον.

03:31 Οπως αναμενόταν ο Τραμπ ανακηρύχθηκε νικητής και στην Αλαμπάμα, έφθασε τους 66 εκλέκτορες

03:30 Στις 63.000 ψήφους η διαφορά υπέρ του Τραμπ στη Φλόριντα στο 91% των εκλογικών τμημάτων!

03:23 Ο Τραμπ παίρνει τη Νότια Καρολίνα και από το ABC και φθάνει τους 57 εκλέκτορες.

CwyH4NYUoAAC78V

03.16 Στις 1.684 ψήφους η διαφορά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στη Φλόριντα στο 86% των εκλογικών τμημάτων! Τι θρίλερ!

03:07 Ο δημοσκόπος Νέιτ Σίλβερ αυξάνει τις πιθανότητες της Χίλαρι Κλίντον για νίκη από το 71% στο 78%.

03:00 Καμία έκπληξη. Η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει το Ιλινόι (20 εκλέκτορες), το Νιού Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες), τη Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες), το Μέριλαντ (10), το Ροντ Αϊλαντ (4), το Ντέλαγουερ (3) και την Περιφέρεια της Κολούμπια (στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, με τρεις εκλέκτορες). Αντίστοιχα ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την Οκλαχόμα (7), το Μισισίπι (6) και το Τενεσί (11). Στους 68 εκλέκτορες η Χίλαρι, στους 48 ο Τραμπ.

02:52 Το NBC News έδωσε τη Νότια Καρολίνα στον Τραμπ – τα υπόλοιπα δίκτυα (ABC, CNN) προς το παρόν δεν ανακηρύσσουν τον Τραμπ νικητή της πολιτείας.

02:51 Νέα ανατροπή στη Φλόριντα! Στο 65% των εκλογικών τμημάτων η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 49,1% έναντι 48,1% του Τραμπ. Η μάχη για τους 29 εκλέκτορες συνεχίζεται!

02:44 Στο 55% των εκλογικών τμημάτων στη Φλόριντα ο Τραμπ προηγείται με 49,7% έναντι 47,4% της Χίλαρι Κλίντον.

02:35 «Είναι λυπηρό». Ηταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο για το γεγονός ότι ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος δεν τον ψήφισε.

02:30 Οπως αναμενόταν ο Τραμπ κερδίζει και τη Δυτική Βιρτζίνια. Τα αμερικανικά δίκτυα δεν προβλέπουν προς το παρόν νικητή σε Οχάιο, Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα.

02:26 Στο 30% των εκλογικών τμημάτων στη Φλόριντα, η Χίλαρι προηγείται με 49,5% έναντι 47,5% του Τραμπ.

02:23 «Θα χρειαστούμε ένα θαύμα για να κερδίσουμε» δηλώνει στέλεχος του στρατοπέδου του Τραμπ, όπως μεταδίδει το CNN.

02:11 Τα αμερικανικά δίκτυα δεν δίνουν προς το παρόν νικητή στην πολιτεία της Τζόρτζια, ένα από τα κάστρα του ρεπουμπλικανικού κόμματος εδώ και μισό αιώνα.

02:00 Οπως αναμενόταν η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει το Βερμόντ με τρεις εκλέκτορες. To «σκορ» ως τώρα: 19 για τον Τραμπ, τρεις για την Χίλαρι.

01:52 Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες ο απολογισμός του αιματηρού περιστατικού στο εκλογικό κέντρο στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

01:40 Στα εκλογικά τμήματα της Ιντιάνα που έκλεισαν οι κάλπες επιβεβαιώνεται η πρωτοκαθεδρία των Ρεπουμπλικανών και του Τραμπ, ο οποίος παίρνει τους 11 εκλέκτορες.

01:36 Ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου των Αμερικανών και από τα exit polls του ABC News: Αρνητική άποψη για την Κλίντον έχει το 54% των πολιτών, ενώ στο 61% βρίσκεται το αντίστοιχο ποσοστό για τον Tραμπ.

01:28 Συναγερμός στην Καλιφόρνια καθώς αναφέρθηκαν πυροβολισμοί κοντά σε εκλογικό κέντρο στην Αζούζα. Αναφορές για δύο θύματα. Οι Αρχές ερευνούν αν οι πυροβολισμοί σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία. Ωστόσο έκλεισαν κάποια εκλογικά τμήματα.

01:22 Το δίκτυο Fox μετέδωσε στοιχεία των exit polls για τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με το Fox, υπάρχει ισοκατανομή των ψηφοφόρων μεταξύ του Τραμπ και της Κλίντον.

CwxpwpqWQAA24Gz

01:09 Ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεώτερος και η σύζυγός του Λόρα, αμφότεροι Ρεπουμπλικανοί, δήλωσαν ότι δεν ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο δεν ψήφισαν ούτε τη Χίλαρι, δήλωσε εκπρόσωπος του ζεύγους. Λογικά, λευκό…

01:00 Εκλεισαν οι κάλπες στο Κεντάκι. Δεν υπάρχει κάποια αγωνία. Παραδοσιακά ρεπουμπλικανική πολιτεία, η οποία ψήφισε μαζικά τον Τραμπ.

00:37 Ενα σαφές προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα έδωσε το VoteCastr, το δημοσκοπικό πείραμα του ιστότοπου Slate, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών κάνει ζωντανές προβλέψεις αποτελέσματος και αναμεταδίδει στοιχεία από τα exit polls. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και άρα δύσκολο να επιβεβαιωθεί η ακρίβειά του. Ωστόσο δείχνει ότι στη Φλόριντα, δύο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή είχε ήδη ξεπεράσει τα συνολικά νούμερα του 2012 και η Χίλαρι Κλίντον απολαμβάνει ένα προβάδισμα 3,4%. Στα οκτώ εκατ. ψηφοφόρων είναι τεράστια διαφορά.

blog_votecastr_florida_500pm

Επίσης προηγείται με 4,1% στου Νιου Χάμσαϊρ και με 2,9% στην Πενσιλβάνια, αλλά και με ένα οριακό 0,7% στο Οχάιο, όπου υποτίθεται ήταν πιο γερός ο Τραμπ. Εφόσον αυτά τα στοιχεία επιβεβαιωθούν, ειδικά στη Φλόριντα, η Χίλαρι είναι η νέα πρόεδρος των ΗΠΑ!

00:14 Κάποια πρώτα ποιοτικά χαρακτηριστικά από τα exit polls έδωσε στη δημοσιότητα το CNN. Εχουν να κάνουν με το πότε αποφάσισαν οι ψηφοφόροι τι θα ψηφίσουν. Το 62% απάντησε ότι είχε αποφασίσει πριν από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή πριν από τα ντιμπέιτ και όλα τα σκάνδαλα.

23.55 Το CNN ρώτησε -και πολύ σωστά- τι θα συμβεί στην περίπτωση κατά την οποία τα τηλεοπτικά δίκτυα ανακοινώσουν νίκη της Κλίντον, αλλά ο Τραμπ δεν την αναγνωρίσει. Ο εκπρόσωπος της Κλίντον, Μπράιαν Φάλον, απάντησε ότι υπάρχει σχέδιο στην περίπτωση που ο Τραμπ «αρνηθεί την πραγματικότητα».

«Η Κλίντον θα προχωρήσει και θα κηρύξει τη νίκη», συμπλήρωσε.

23.50 Και μέσα σε όλα, στη σύλληψη του Τζέιμς Oτις, ο οποίος ομολόγησε ότι κατέστρεψε το «άστρο» του Ντόναλντ Τραμπ στη Λεωφόρο της Δόξας, προχώρησε η Aστυνομία του Λας Βέγκας. Αν και ο δράστης είχε παραδεχθεί την πράξη του, η Αστυνομία χρειάστηκε χρόνο για να πιστοποιήσει ότι, πράγματι, ήταν εκείνος που κατέστρεψε το «άστρο» του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

23.45 Στην περίπτωση κατά την οποία δεν ξέρατε πού βρίσκεται: θα παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα από πύργο Τραμπ στο Μανχάταν, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του.

23.30 Ανοδικά έκλεισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ, με τους επενδυτές να αναμένουν τα επίσημα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 18.332 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,38% στις 2.139 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,53% στις 5.193 μονάδες. «Προσπαθήσαμε να ανακτήσουμε ό,τι χάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα», σχολίασε ο Αρτ Χόγκαν, αναλυτής της Wunderlich Securities, εκτιμώντας ότι οι εκλογές θα επιβεβαιώσουν το βασικό πολιτικό σενάριο, το οποίο προβλέπει νίκη της Χίλαρι Κλίντον. «Οι επενδυτές άρχισαν να νιώθουν καλύτερα σχετικά με τις κάλπες», επισήμανε ο Ρόμπερτ Παβλίκ, επικεφαλής αναλυτής της Boston Private Wealth, ευελπιστώντας ότι οι αγορές θα κινηθούν σε ανοδικό έδαφος το επόμενο διάστημα.

23.20 Σκηνές από μια εκλογική μάχη

O Θείος Σαμ χρειάζεται την ψήφο σου. Μια γυναίκα βγάζει φωτογραφία με έναν μεταμφιεσμένο σε «Θείο Σαμ», στην εκλογική βραδιά που διοργανώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ (στα Εβραϊκά σημαίνει «Ανοιξιάτικος Λόφος»), στο Ισραήλ (REUTERS/Baz Ratner)
O Θείος Σαμ χρειάζεται την ψήφο σου. Μια γυναίκα βγάζει φωτογραφία με έναν μεταμφιεσμένο σε «Θείο Σαμ», στην εκλογική βραδιά που διοργανώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ (στα Εβραϊκά σημαίνει «Ανοιξιάτικος Λόφος»), στο Ισραήλ (REUTERS/Baz Ratner)

23.00 Η κομητεία Ντούρχαμ, στη Βόρεια Καρολίνα, ζήτησε παράταση της εκλογικής διαδικασίας κατά 90 λεπτά, λόγω προβλήματος στην ψηφοφορία.

22.45 Η οργάνωση Democratic Coalition Against Trump κατέθεσε αγωγή ενάντια στον γιο του Ντόναλντ Τραμπ, Ερικ, ο οποίος ανάρτησε μία φωτογραφία με το ψηφοδέλτιό του στον λογαριασμό του στο twitter. Η συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει την επιλογή του, κάτι το οποίο όμως -με βάση τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης- είναι παράνομο. Ο Ερικ Τράμπ έσπευσε να διαγράψει τη συγκεκριμένη φωτογραφία από το λογαριασμό του αλλά ήταν μάλλον αργά – η φωτογραφία έχει γίνει viral.

erictweet

22.25 Η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Σουσάνα Μαλκόρα, εκτίμησε την Τρίτη ότι μια ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές θα αποτελούσε τροχοπέδη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Η Μαλκόρα εξήγησε ότι η συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι εγκαινίασε μια νέα φάση στις διμερείς σχέσεις, επιδιώκοντας στενότερη συνεργασία και αύξηση του εμπορίου, έπειτα από μια περίοδο έντασης ανάμεσα στο Μπουένος Αϊρες και την Ουάσιγκτον. Η επικεφαλής τής διπλωματίας τής Αργεντινής προειδοποίησε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να «σταματήσει» εάν επικρατήσει ο Τραμπ. Προφανώς, η Μαλκόρα αναφέρεται στην ξενοφοβική πολιτική που έχει εξαγγείλει ήδη ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων…

22.10 Περισσότεροι από 300 διεθνείς παρατηρητές παρακολουθούν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών σε 34 πολιτείες των ΗΠΑ. Aυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), Τόμας Ράιμερ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

22.06 Δικαστής της Νεβάδα απέρριψε το αίτημα του Τραμπ για άμεση μήνυση σχετικά με τις ψήφους σε εκλογικό σταθμό του Λας Βέγκας.

21.58 Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να καταγγείλει προβλήματα στις μηχανές επεξεργασίας της ηλεκτρονικής ψήφου στη Νεβάδα και στη Βόρεια Καρολίνα – συμπτωματικά είναι πολιτείες όπου κρίνεται η εκλογική διαδικασία. Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο δεξιό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News έφθασε στο σημείο να καταγγείλει ότι σε διάφορα εκλογικά κέντρα μετατρέπουν την ψήφο υπέρ των Ρεπουμπλικανών σε ψήφο υπέρ των Δημοκρατικών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα!

21.51 Ο Μπέρνι Σάντερς, ο ριζοσπάστης αντίπαλος της Χίλαρι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ψήφισε στο Βερμόντ. «Ελπίζω σήμερα να νικήσουμε τον Τραμπ και να τον νικήσουμε πολύ Ηρθε η ώρα να πούμε στον Τραμπ ότι η τάξη του, των δισεκατομμυριούχων, και οι μεγάλες πολυεθνικές θα πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί», είπε.

CwwoDGMXEAEBL7L

21.42 Ο Τζον ΜακΚέιν, ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος το 2008 και βετεράνος γερουσιαστής της Αριζόνα ψήφισε στο Φίνιξ. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Σίντι. Στο μήνυμά του απλά κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν. Είναι γνωστό ότι έχει αποστασιοποιηθεί από την υποψηφιότητα του Τραμπ. Η Αριζόνα με τους 11 εκλέκτορες είναι μια κρίσιμη πολιτεία.

liveblogPhoto

21.30 Τι κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα ενώ οι Αμερικανοί ψηφίζουν τον διάδοχό του; Μια βόλτα προς το Οβάλ Γραφείο, όπως τον «αιχμαλώτισε» το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον) ο φακός του Reuters. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη ψηφίσει εδώ και δύο εβδομάδες στο Σικάγο. Παρ’ ολ’ αυτά ο πρόεδρος των ΗΠΑ βγήκε σε μια σειρά από ραδιοφωνικές εκπομπές, δημοφιλείς στην αφροαμερικανική κοινότητα, προσπαθώντας να κινητοποιήσει τους πολίτες να στηρίξουν τη Χίλαρι.

U.S. President Barack Obama walks the Colonnade toward the Oval Office of the White House in Washington on election day, November 8, 2016. REUTERS/Kevin Lamarque
(REUTERS/Kevin Lamarque)

21.15 Ενας πραγματικά πρωτοφανής αριθμός Ισπανόφωνων ψήφισε νωρίς την Τρίτη, χτίζοντας τον αποκαλούμενο «τοίχο με ψήφους Λατίνων» κατά του Τραμπ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Κλίντον να προηγείται στη Φλόριντα με οριακή διαφορά δύο μονάδων. Εάν τελικά η υποψήφια των Δημοκρατικών επικρατήσει, αυτό θα οφείλεται -κατά μεγάλο μέρος- στους ισπανόφωνους και, πιθανότατα, θα κλείσει τον δρόμο του Τραμπ προς την τελική νίκη.

20.50 Η προεκλογική εκστρατεία «δίχασε» τις ΗΠΑ και συνιστά μια «δύσκολη κληρονομιά» για τον 45ο πρόεδρο της Αμερικής, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Εμείς στην Ευρώπη, όπως επίσης πολλοί αμερικανοί πολίτες, είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η ιδιαίτερη προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε. Αφήνει πίσω της μια δύσκολη κληρονομιά για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την εξουσία στο μέλλον, καθώς δίχασε τη χώρα», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών για να συμπληρώσει: «Θα είναι δύσκολο για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών στρατοπέδων, το οποίο έγινε ακόμα βαθύτερο».

20.30 Μήνυση κατά του έφορου στην κοινότητα Κλαρκ της Νεβάδα υπέβαλε το επιτελείο του Τραμπ καθώς είχε επιτρέψει να παραμείνει ανοιχτό την περασμένη εβδομάδα εκλογικό τμήμα προκειμένου να προλάβουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όλοι όσοι συνωστίζονταν σε ουρές.

20.10 Η εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο The East Bay Times αναφέρει ότι οι εκλογές είναι «μία μάχη για την ψυχή της Αμερικής». Η εφημερίδα υποστηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο, τονίζει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να νικήσει «αν πολλοί καλοί πολίτες μείνουν σπίτι» αντί να ψηφίσουν. «Ναι, και οι δύο υποψήφιοι έχουν ελαττώματα», παραδέχεται.

19.50 Το βρετανικό δίκτυο Sky News δίνει -με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή του- τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ. Ετσι, η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 265 εκλέκτορες έναντι 164 του Ντόναλντ Τραμπ. Να υπενθυμίσουμε ότι για να εκλεγεί πρόεδρος πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

19.40 Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι μία νίκη της Χίλαρι Κλίντον θα έφερνε ένα βήμα πιο κοντά την ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων σε ανώτατες και ανώτερες θέσεις εξουσίας στον πλανήτη. «Θα ερχόταν λίγο πιο κοντά η ισορροπία ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες σε θέσεις εξουσίας», δήλωσε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ.

19.29 Μια εικόνα από τη στιγμή που ψηφίζει ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια κάνει ήδη τον γύρο του Διαδικτύου: ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος εμφανίζεται να κρυφοκοιτάζει τι ψηφίζει η γυναίκα του…

15036452_10202251588528249_6668802146162260174_n

19.23 O ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ψήφισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Ιντιάνα και αποκάλεσε την όλη διαδικασία «ιδιαίτερα ταπεινή». «Σας ευχαριστούμε για τις ευχές σας» είπε.

19.15 H υπέροχη Ζιζέλ Μπύντχεν, σύζυγος του αστέρα του αμερικανικού φούτμπολ Τομ Μπρέιντι, ξεκαθάρισε ότι εκείνη και ο διάσημος άνδρας της δεν υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ. «Οχι!» απάντησε σε έναν χρήστη του Instragram που την ρώτησε αν κλίνουν προς τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Την περασμένη Δευτέρα, ο Τραμπ είχε ισχυριστεί κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Νιού Χάμσαϊρ ότι ο αστέρας των Νιου Ιγκλαντ Πάτριοτς τον στηρίζει.

download (1)

19.00 (14.00 ώρα Νέας Υόρκης). Μια κοπέλα περιμένει να ψηφίσει έξω από εκλογικό τμήμα -πού αλλού;- στο Χάρλεμ.

2016-11-08T165714Z_322521613_S1AEULRLYWAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION

18.51 Η δυναστεία Μπους πρώτα αποστασιοποιήθηκε και έπειτα προσανατολίστηκε προς το στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο η νέα ελπίδα της δυναστείας, ο Τζορτζ Π. Μπους, εγγονός του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, ανιψιός του Τζορτζ Μπους του νεώτερου και γιος του Τζεμπ Μπους υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, παίζει το κομματικό χαρτί στο Τέξας και καλεί τους ψηφοφόρους να κρατήσουν την πολιτεία «κόκκινη». Παίζει βέβαια εκ του ασφαλούς. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το Τέξας θα ψηφίσει ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Αλλά έτσι κι αλλιώς ο 40χρονος Τζορτζ Π. Μπους βλέπει πολύ μακριά.

18.50 Η ηλεκτρονική έκδοση των Los Angeles Times -έχοντας συλλέξει στοιχεία από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και, βέβαια, ενόσω η εκλογική διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη- ρίσκαρε την πρώτη πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι πολιτικοί συντάκτες της ιστορικής εφημερίδας προχώρησαν σε γραφική απεικόνιση μίας -παρακινδυνευμένης- πρόβλεψης για το αποτέλεσμα των εκλογών. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη η Χίλαρι Κλίντον θα εκλεγεί νέα πρόεδρος στις ΗΠΑ συγκεντρώνοντας 352 εκλέκτορες, έναντι 186 του Ντόναλντ Τραμπ!

Δείτε την ανάλυση των LA Times εδώ.

2016-11-08T015814Z_536299360_HT1ECB805GQCR_RTRMADP_3_USA-ELECTION-CLINTON

 

18.25 Δεκάδες οχήματα με οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ περιφέρονταν στους δρόμους, έξω από τα εκλογικά κέντρα, και προσπαθούσαν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας. Οι οπαδοί του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είχαν τοποθετήσει σημαίες της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ και έγραφαν σε πλακάτ το σύνθημα: «Τραμπ για πρόεδρος». Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ φώναζαν στους ψηφοφόρους και τους καλούσαν να ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, με απειλητικό ύφος.

18.06 (11.06 ώρα Νέας Υόρκης) Στο 59ο Δημόσιο Σχολείο, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται το εκλογικό του τμήμα, ψήφισε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μαζί του ήταν η σύζυγός του, Μελάνια.

2016-11-08T162254Z_1545052634_D1BEULRIXQAB_RTRMADP_3_USA-ELECTION-TRUMP
(REUTERS/Carlo Allegri)

«Ολα πάνε καλά, γενικώς μιλώντας», είπε στους δημοσιογράφους. Νωρίτερα, μιλώντας τηλεφωνικά στο δίκτυο Fox, είχε δηλώσει: «Βλέπω τόσες ελπίδες και τόσα όνειρα να μη γίνονται πραγματικότητα, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν, με μια πραγματική ηγεσία στη χώρα. Και οι άνθρωποι πληγώνονται τόσο πολύ».

18.00 Ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, Ερικ Τραμπ, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφία του ψηφοδελτίου του, με το οποίο ψήφισε υπέρ του πατέρα του. Οι φωτογραφίες αυτές, ωστόσο, θεωρούνται παράτυπες σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και στη Νέα Υόρκη, όπου ψήφισε ο υιός Τραμπ. Λίγο αργότερα, ο τελευταίος απέσυρε το tweet με τη φωτογραφία.

17.46 (10.46 ώρα Ουάσιγκτον) Ο Μπαράκ Ομπάμα καλεί τους Αμερικανούς να ψηφίσουν.

17.41 «Ημέρα Brexit», δηλαδή νίκης του αουτσάιντερ, ευχήθηκε για τις ΗΠΑ ο βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ, δηλωμένος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Φάρατζ, απερχόμενος ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), είχε συνεργασία με τον κ. Τραμπ και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

17.35 Πολλές ψηφοφόροι, οι οποίες υποστηρίζουν τη Χίλαρι Κλίντον, πηγαίνουν στα εκλογικά κέντρα φορώντας λευκά ρούχα. Το κίνημα αυτό υποστηρίζεται και διαδικτυακά, από το hashtag #WearWhiteToVote, ακολουθώντας τις «Σουφραζέτες» που χρησιμοποίησαν το λευκό χρώμα για να γιγαντώσουν το φεμινιστικό κίνημα τον 19ο και 20ό αιώνα.

17.15 Η ψηφοφορία στα χωριά Ντίξβιλ, Χαρτς Λοκέισον και Μίλσφιλντ άρχισε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν αφού ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι. Οι κάτοικοι των τριών χωριών δηλώνουν υπερήφανοι που ψηφίζουν πρώτοι στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Κλίντον κέρδισε περισσότερες ψήφους στο Ντίξβιλ και στο Χαρτς Λοκέισον, αλλά ο Τραμπ επικράτησε με μεγάλη διαφορά στο Μίλσφιλντ, με 16 ψήφους έναντι 4. Ο Φιλελεύθερος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον έλαβε τρεις ψήφους. Ο Μπέρνι Σάντερς, ο Τζον Κέισικ και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, ο Μιτ Ρόμνεϊ, έλαβαν επιστολικές ψήφους. Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας στο Νιου Χαμσάιρ, οι κοινότητες με λιγότερους από 100 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια να ανοίξουν τις κάλπες τα μεσάνυχτα και να τις κλείσουν αμέσως μόλις όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

16.48 (9.50, ώρα Νέας Υόρκης) Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε, κοντά στην οικία της στην Τσαπάκουα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, έσφιξε με χαμόγελο τα χέρια υποστηρικτών της. «Είμαι τόσο χαρούμενη», δήλωσε. «Είμαι πραγματικά απίστευτα χαρούμενη. Είναι εδώ όλοι οι φίλοι και οι γείτονές μου, αυτό με κάνει τόσο ευτυχή», πρόσθεσε. Η κυρία Κλίντον συνοδευόταν από τον σύζυγό της, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

2016-11-08T140433Z_71577268_D1BEULQWQJAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-CLINTON
Ο Μπιλ κρατά τρυφερά τη Χίλαρι. Οι «κακές γλώσσες» είπαν ότι την υποβαστάζει… (REUTERS/Mike Segar)

16.35 Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο δίκτυο Fox ότι, εάν δεν νικήσει, θα έχει σπαταλήσει «τεράστια ποσότητα χρόνου, ενέργειας και χρημάτων». Ο κ. Τραμπ δεν είχε ασκήσει, μέχρι τις 16.30 μ.μ. το απόγευμα της Τρίτης ώρα Ελλάδος το εκλογικό του δικαίωμα.

16.20 Ο Μπαράκ Ομπάμα αφιέρωσε την ημέρα των εκλογών σε μία… τελετουργία, μπορείς να το πεις και πρόληψη: πήγε να παίξει μπάσκετ, στο Φορτ ΜακΝέρ – στρατιωτική βάση, σε προάστιο της Ουάσιγκτον. Το 2008, όπως και το 2012, ο Μπαράκ είχε παίξει μπάσκετ την ημέρα των εκλογών, στο Σικάγο. Μέχρι τώρα, αυτή η «παράδοση» του έχει φέρει γούρι. Για να δούμε εάν θα συμβεί το ίδιο και φέτος.

15.50 (8.50, ώρα Νέας Υόρκης) Να μία (τόπλες) διαμαρτυρία σε εκλογικό κέντρο της Νέας Υόρκης, κατά του Τραμπ – εκεί όπου εκείνος ψηφίζει. Το βιντεάκι τράβηξε η Σάρλοτ Κλοτ Κάντερ, από το περιοδικό People. Οι δύο κυρίες συνελήφθησαν.

15.44 (8.44 π.μ. ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ) Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στο Γουΐλμιγκτον του Ντέλαγουερ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, o οποίος δήλωσε ότι «το κλειδί για τη νίκη είναι η πολιτεία της Φλόριντα», στην οποία η μάχη είναι οριακή για τους 29 εκλέκτορες. «Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα φύγω», αστειεύτηκε προς τους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν ο οποίος τόνισε ότι θα συνεχίσει να δίνει τη «μάχη ενάντια στην οικονομική ανισότητα».

CwvpmZgXcAExJ-j

15.33 Την προτίμησή της στον Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε η Βουδαπέστη. «Ολοι λένε ότι θα βγει η Κλίντον, ωστόσο το ίδιο έλεγαν και για το Bremain και είδαμε τι έγινε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σγιάρτο στους Financial Times, συμπληρώνοντας ότι πολιτικά βρίσκεται εγγύτερα στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. «Οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από την πολιτική ορθότητα και τις ανοησίες των πολιτικών», είπε ο Σγιάρτο, συμπληρώνοντας ότι η ουγγρική κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του κ. Τραμπ τόσο για το μεταναστευτικό, όσο και στα ζητήματα «εξαγωγής της δημοκρατίας» μέσω διεθνών επεμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν υποστήριξε εξ αρχής τον Τραμπ.

15.22 (8.22 π.μ. ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ) Αναφορές για μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα στην Πενσιλβάνια, στη Φλόριντα και στη Βιρτζίνια.

2016-11-08T130558Z_1514292747_HT1ECB810DI0D_RTRMADP_3_USA-ELECTION
Στιγμιότυπο από εκλογικό τμήμα στο Ντάμφραϊς της Βιρτζίνια (Reuters)

15.14 (8.14 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης). Σε δημόσια δήλωση υποστήριξης της Χίλαρι Κλίντον προέβη ο Ματέο Ρέντσι. «Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε το όνομα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και η απόφαση αυτή θα επιηρεάσει τον πλανήτη τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ελπίζουμε… να είναι γυναίκα», έγραψε ο Ματέο Ρέντσι στη σελίδα του στο Facebook.

15.06 (8.06 π.μ., ώρα Νέας Υόρκης) Συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, 42ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο Τσαπάκουα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

15.02 Ο δημοφιλής ισπανόφωνος ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας καλεί τους πάντες να πάνε να ψηφίσουν.

Λίγο μετά τις 6 π.μ. (1 μ.μ. ώρα Ελλάδος) στα εκλογικά κέντρα του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη μπήκαν οι πρώτοι «πελάτες». Είχε ενδιαφέρον. Στις πινακίδες εκτός από το «Vote Here», υπήρχαν και επιγραφές και στα ισπανικά «Vote Aqui» και στα κινέζικα· οι ψήφοι των Ισπανόφωνων μπορεί να αποδεχτούν καθοριστικά στις εκλογές για την ανάδειξη του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας; Ή ο πρώτος «πορτοκαλί» άνδρας, όπως λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου φίλοι και εχθροί για τον Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενοι στο χρώμα των μαλλιών και της επιδερμίδας του ελέω σολάριουμ.

Στη Νέα Υόρκη δεν τίθεται βέβαια τέτοιο ερώτημα. Η Χίλαρι Κλίντον, που είχε εκλεγεί και γερουσιαστής στην πολιτεία το 2002, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Το ζήτημα όμως είναι ο κόσμος να πάει να ψηφίσει – η αυξημένη προσέλευση εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει και στις κάλπες το δημοσκοπικό της προβάδισμα και παράλληλα θα βοηθήσει το Δημοκρατικό Κόμμα να επανακτήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Και έτσι το tweet της καμπάνιας της ελάχιστα λεπτά προτού ανοίξουν και επίσημα οι κάλπες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ ήταν το ακόλουθο:

Καθόλου εκλεπτισμένο το αντίστοιχο κάλεσμα του Τραμπ ο οποίος υπενθύμισε στους ακολούθους του στο Twitter το σύνθημα της εκστρατείας του – «ας κάνουμε ξανά τρανή την Αμερική».

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η κρισιμότερη εκλογική μάχη των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ. Με τον Νέιτ Σίλβερ, στην τελική του πρόβλεψη, να δίνει στη Χίλαρι 71,6% πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...