Είναι ένα εμπόδιο για την Τερέζα Μέι και την κυβέρνηση των Τόρις. Το Brexit πρέπει να περάσει και από το κοινοβούλιο. Εκεί όπου η κομματική πειθαρχία δεν είναι πάντα δεδομένη – και πώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε, αφού η έξοδος ή η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν ένα θέμα που δίχασε όλες σχεδόν τις πολιτικές παρατάξεις στη Γηραιά Αλβιόνα.
Οπως μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (3/11) το BBC, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε πως η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου προκειμένου να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο ξεκινά τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Η απόφαση αυτή στερεί από την κυβέρνηση της Μέι την απόλυτη εξουσία να λάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για ενεργοποίηση του άρθρου χωρίς την ψήφο των βουλευτών.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση, με το επιχείρημα πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου αρκούσε για να αναλάβει εκείνη όλες τις πρωτοβουλίες για έξοδο της χώρας από την ΕΕ, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω έγκριση από το κοινοβούλιο.
UK government must consult Parliament before triggering Article 50 to leave EU, High Court rules https://t.co/Brfvkd01CB
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) November 3, 2016
Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψαν μεν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ωστόσο της έδωσαν την άδεια να εφεσιβάλει την απόφαση. Σύμφωνα με το BBC, κατά τον νομικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την έφεση στις μεταξύ 5 και 8 Δεκεμβρίου.
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της απόφασης, ο δικαστής Λόρδος Τόμας είπε ότι υπό κανονικές συνθήκες η εκτελεστική εξουσία έχει τη δυνατότητα με βάση τη λεγόμενη «βασιλική προνομία» να τροποποιεί διεθνείς συνθήκες χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση. Ωστόσο, κρίθηκε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση του Brexit θα χαθούν δικαιώματα των πολιτών που προσέφυγαν σε βάρος της κυβέρνησης, τα οποία έχουν κατοχυρωθεί στο εγχώριο δίκαιο με το Νόμο περί Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972.
Η Μέι έχει ξεκαθαρίσει πως, εκ μέρους της Βρετανίας, η ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2017.
Τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο για τους όρους της εξόδου και των μελλοντικών σχέσεων τους, πριν την ενεργοποίηση του άρθρου.
Liam Fox – government is “disappointed” by the High Court decision
— Sam Coates Times (@SamCoatesTimes) November 3, 2016
Η απογοήτευση της κυβέρνησης εκφράστηκε δια στόματος υπουργού Εμπορίου, Λίαμ Φοξ. «Η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε την έξοδο από την ΕΕ σε ένα δημοψήφισμα το οποίο είχε την έγκριση του κοινοβουλίου και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τη βούληση που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο βρετανός υπουργός. «Η ετυμηγορία θέτει σοβαρά και περίπλοκα νομικά ζητήματα και θα πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη πριν προχωρήσουμε», κατέληξε.
Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου, η στερλίνα κατέγραψε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων με άνοδο 1,5%, με τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων επίσης να ενισχύονται. Αιτία η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να ακυρώσει τα σχέδιά της για μείωση των επιτοκίων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News