619
Μέρκελ και Γκάμπριελ. Και οι δύο βρίσκονται σε δεινή θέση στα κόμματά τους, για διαφορετικούς όμως λόγους. | REUTERS/Stefanie Loos

Μπορεί η Μέρκελ να ανακάμψει μετά το τελευταίο γκάλοπ;

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2016, 08:29
Μέρκελ και Γκάμπριελ. Και οι δύο βρίσκονται σε δεινή θέση στα κόμματά τους, για διαφορετικούς όμως λόγους.
|REUTERS/Stefanie Loos

Μπορεί η Μέρκελ να ανακάμψει μετά το τελευταίο γκάλοπ;

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2016, 08:29

Απομένουν λιγότερο από 12 μήνες. Και η Ανγκελα Μέρκελ βλέπει τους Χριστιανοδημοκράτες της σε όλο και πιο δεινή θέση. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στη Bild, ένα λαϊκό δεξιό φύλλο, γεγονός που έχει και αυτό την πολιτική του σημασία, το παραδοσιακό σχήμα Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά στην πρόθεση ψήφου.

Αν γίνονταν την επόμενη Κυριακή εθνικές εκλογές στη Γερμανία το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ θα λάμβανε μόλις 29,5% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa, η οποία έγινε για λoγαριασμό της γερμανικής εφημερίδας και δημοσιεύεται την Τρίτη.

Στον αντίποδα άνοδο παρουσιάζουν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Το μεν πρώτο θα λάμβανε 22% (+1%), ενώ το δεύτερο 12% (+0,5%).

Το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στάσιμο, αλλά συγκεντρώνοντας το διόλου ευκαταφρόνητο 15%. Οι Πράσινοι με ποσοστό 11%, παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 0,5%, όπως και το Γερμανικό Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) με το ποσοστό του να ανέρχεται στο 6,5% σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοσκόπηση.

Με τα ποσοστά αυτά «θα μπορούσαν να γίνουν διάφοροι κυβερνητικοί συνασπισμοί μετά τις εθνικές εκλογές» σχολίασε ο Χέρμαν Μπίνκερτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Insa, στη γερμανική εφημερίδα.

Οι δημοσκοπικές επιδόσεις των κομμάτων προεξοφλούν ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017 θα είναι ίσως οι πιο συναρπαστικές εκλογές της ιστορίας της χώρας, τουλάχιστον από την επανένωση των δύο Γερμανιών και μετά. «Η απόσταση μεταξύ CDU/CSU και SPD φθίνει» εξήγησε ο χερ Μπίνκερτ, ο οποίος υπέδειξε πως ο νυν συνασπισμός μεταξύ τους θα είχε, σύμφωνα με το γκάλοπ του Insa αθροιστικά μόλις 51,1%. Είναι μια κατάρρευση του δικομματισμού, αν σκεφτεί κανείς ότι στις εκλογές του 2013 το CDU/CSU είχε λάβει το 41,5% των ψήφων και το SPD to 25,7% – συνολικά 67,2%.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι εξαιρετικά δύσκολη μια νέα κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία. Αλλά και η άλλη, η κεντροαριστερή λύση επίσης δεν «βγαίνει». Ενας τρικομματικός συνασπισμός με το SPD το Die Linke και τους Πράσινους αθροίζει προς το παρόν ποσοστά μόνο 45%.

Αγνωστο εξάλλου παραμένει εάν οι τελικά οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα καταφέρουν να εισέλθουν αυτή τη φορά στη Βουλή (το όριο είναι 5%), ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν στα πιθανά μετεκλογικά σενάρια.

Ο Μάρτιν Σουλτς καγκελάριος;

Σε κάθε περίπτωση τα δημοσκοπικά ευρήματα δημιουργούν προβληματισμό στα επιτελεία των μεγάλων κομμάτων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στους Χριστιανοδημοκράτες που αμφισβητούν την ικανότητα της φθαρμένης πολιτικά Μέρκελ να οδηγήσει το κόμμα της σε μια νέα νίκη – και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιμένει πάντα στη γωνία, όπως και κάποια θυμωμένα με το Προσφυγικό στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών. Μπορεί η 62χρονη πολιτικός να συνέλθει και να ανακάμψει από τα χτυπήματα των εσωκομματικών της αντιπάλων αλλά και των δημοσκοπήσεων; Αυτό θα φανεί στους επόμενους μήνες.

Από την άλλη και στο SPD κάποιοι αμφιβάλλουν αν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει την ικανότητα, το ταλέντο αν θέλετε, να γίνει ο επόμενος καγκελάριος.

«Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία θα οριστεί πολύ νωρίτερα από όσο σχεδιαζόταν. Προς το παρόν πολλά συνηγορούν στο ότι θα υπάρξει μια έκπληξη» ανέφερε το Spiegel το περασμένο Σάββατο. Το περιοδικό μάλιστα σημείωσε μάλιστα την πιθανότητα να είναι τελικά υποψήφιος για την καγκελαρία ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ένας πολύ πιο «λαϊκός» σοσιαλιστής από τον τεχνοκράτη Γκάμπριελ. «Παρατηρείται μια αλλαγή διάθεσης σε μεγάλο τμήμα του SPD η οποία θα μπορούσε στο τέλος να οδηγήσει στην υποψηφιότητα για την καγκελαρία τον Μάρτιν Σουλτς και όχι τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μέχρι τώρα η πλειονότητα των Σοσιαλδημοκρατών ήταν πεπεισμένη ότι εάν ο Γκάμπριελ καταφέρει να ξεπεράσει τον Σεπτέμβριο με τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις στα τοπικά κοινοβούλια και τη συζήτηση για την αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ceta τότε θα τα έχει καταφέρει. Θα μπορούσε να είναι υποψήφιος Καγκελάριος και να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές. Ο Γκάμπριελ γνωρίζει ότι πολλοί βουλευτές τον βλέπουν κριτικά και με σκεπτικισμό… Αλλά και πολλοί οπαδοί του SPD αναγνωρίζουν πολλά στον Γκάμπριελ όχι όμως το ταλέντο να γίνει καγκελάριος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...