458
Από το φιλμ «Ανακαλύπτοντς τον ναό του Αμενόφι Γ'. Γαλλογερμανική παραγωγή | .

Η αρχαιολογία στη μεγάλη οθόνη

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2016, 15:25
Από το φιλμ «Ανακαλύπτοντς τον ναό του Αμενόφι Γ'. Γαλλογερμανική παραγωγή
|.

Η αρχαιολογία στη μεγάλη οθόνη

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2016, 15:25

Είκοσι χρόνια δράσης κλείνει φέτος το Φεστιβάλ ΑΓΩΝ το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή ταινιών με θέμα τη Μεσόγειο και περιεχόμενο όχι μόνο αμιγώς αρχαιολογικό, αλλά και ευρύτερα πολιτιστικό (ιστορία, λαογραφία, έως και τεχνολογία-βιομηχανική αρχαιολογία), πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια. Την ιδέα του φεστιβάλ εμπνεύστηκε η σκηνοθέτις Μέμη Σπυράτου, μετά από πέντε βραβεύσεις ταινιών της στο εξωτερικό, ενώ η υλοποίησή του έγινε πραγματικότητα χάρη στη δημοσιογράφο Λένα Σαββίδη και την αρχαιολόγο Άννα Λαμπράκη, εκδότρια του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες».

agonposter_2016-Το Φεστιβάλ συνεχίζεται παρά την κρίση και χωρίς εκπτώσεις προχωρά στη 10η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας (πραγματοποιείται ανά διετία), που θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 17 έως και τις 23 Οκτωβρίου. Ένα φεστιβάλ διεθνές, με ισχυρές συμμετοχές από Ελλάδα, Αυστραλία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος έκθεση σκίτσων του Φωκίωνα Δημητριάδη, με τίτλο «Φωκίων Δημητριάδης: Το μεγάλο ευρυγώνιο μάτι (Κωνσταντινούπολη 1894-Αθήνα 1977)». Η έκθεση θα συνοδεύεται από την προβολή ομώνυμης ταινίας διάρκειας εννέα λεπτών, που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου και επιμέλεια Διονύση Πετρουτσόπουλου.

Aπό τα νερά του Δούναβη στις Σιδηρές Πύλες όπου πριν 8.000 χρόνια έγιναν τα πρώτα βήματα προς την γνωστή αρχιτεκτονική, ως την Ακαδημία Πλάτωνος και το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, την επικούρεια επιγραφή του Διογένη στα Οινόανδα, την αυγή του ετρουσκικού πολιτισμού, το ναό του Αμένοφι Γ’ στον Νείλο, οι ταινίες που θα παρουσιαστούν προσφέρουν ένα εντυπωσιακό φάσμα ντοκιμαντέρ και πληροφοριών για την γοητευτική και συχνά άγνωστη ιστορία και προϊστορία μας.

anamesa_3mini-1024x576
Aπό το «Ανάμεσα» ένα ντοκιμαντέρ για τους επαναπατρισθέντες Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες της Τασκένδης, του Ουζμπεκιστάν, σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Σαλαμπάση

Στη Διεθνή Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν οι Μέμη Σπυράτου (πρόεδρος του φεστιβάλ ΑΓΩΝ, σκηνοθέτιδα), Tony Coe (παραγωγός του BBC), Νίκος Καλτσάς (αρχαιολόγος, πρώην διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Δημήτρης Κομνηνός (σκηνοθέτη) και Διονύσης Πετρουτσόπουλος (κινηματογραφιστή, διευθυντή φωτογραφίας). Τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ είναι: Το Mεγάλο Bραβείο της Kριτικής Eπιτροπής, το Bραβείο Αρχαιολογικής Ταινίας, το Bραβείο Σκηνοθεσίας, το Bραβείο Σεναρίου, το Bραβείο Φωτογραφίας, το Bραβείο Πρωτοτυπίας, το Bραβείο Ιστορικής Ταινίας και το Bραβείο Eκπαιδευτικής Ταινίας.   Επίσης, υπάρχει το Bραβείο Kοινού, που προκύπτει από την καθημερινή ψηφοφορία των θεατών, το οποίο διεκδικούν όλες οι ταινίες, τόσο του Διαγωνιστικού όσο και του Πληροφοριακού Τμήματος.

Από φέτος θεσπίζεται και Ειδικό Βραβείο Ενάλιας Αρχαιολογίας «Francesco Alliata» στη μνήμη του πρωτοπόρου της υποβρύχιας κινηματογραφίας, που κατασκεύασε την πρώτη υποβρύχια κινηματογραφική μηχανή το 1946.

Info:
Η έναρξη του φεστιβάλ είναι τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 16:45. Oι προβολές αρχίζουν καθημερινά στις 12:00 και τελειώνουν στις 23:00. Σάββατο και Kυριακή από τις 10:00 έως τις 23:00 Eισιτήρια στα ταμεία της Tαινιοθήκης (Iερά Oδός 48, Kεραμεικός)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...