Μετά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το βράδυ της Τετάρτης και τους ανώτατους δικαστικούς το πρωί της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε το μεσημέρι ένα άλλο σημαντικό καθήκον: να παρουσιάσει και επισήμως τη σύνθεση της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχει και ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης.
Ναι, σε πρώτη ανάγνωση ακούγεται εντελώς σουρεαλιστικό όλο αυτό, αλλά για χάρη της συζήτησης ας αποδεχτούμε ότι και ο κ. Κιμούλης, ως ένας εκ των μεγάλων του θεάτρου, του σινεμά και της TV, μπορεί να έχει κάτι να πει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και γι’ αυτό προσεκλήθη να συμμετάσχει στην Επιτροπή από τον Πρωθυπουργό. Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, και αυτή παρούσα στη συνάντηση στο Μαξίμου ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξήγησε εξάλλου ότι πρόκειται για ένα σχήμα, μια πρωτοβουλία που θα συνδέσει το ζήτημα του Συντάγματος με ομάδες που συνήθως δεν έχουν λόγο σε αυτό. «Δεν αντικαθιστά το άρθρο 110» σημείωσε. Και αυτό έχει τη σημασία του, την οποία να δούμε παρακάτω.
Επικεφαλής της επιτροπής διαλόγου ορίστηκε ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι οι: Μουζέλας Νίκος (Ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας LSE), Παραράς Πέτρος (Καθηγητής, πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ), Μαραβέγιας Ναπολέων (Καθηγητής), Γκόλιας Γιάννης (Πρύτανης ΕΜΠ), Τζήκας Τάσος (Πρόεδρος ΔΕΘ), Δημόπουλος Θάνος (Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών), Γιώργος Κιμούλης (Ηθοποιός), Κωνσταντίνος Μίχαλος (Πρόεδρος ΕΒΕΑ). Δηλαδή στην επιτροπή υπάρχει ηθοποιός αλλά όχι αθλητής. Ισως γιατί οι αθλητές δεν ξέρουν από Σύνταγμα, ενώ οι ηθοποιοί ξέρουν. Τέλος πάντων.
Τι θα κάνει λοιπόν αυτή η επιτροπή, υπό τον καθηγητή Σπουρδαλάκη μαζί με την κυρία Δούρου, τον κ. Κιμούλη και κάποιους σημαντικούς είναι αλήθεια πανεπιστημιακούς; Θα συζητήσει μας είπαν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτήν που είχε προαναγγείλει σε εκείνη την όμορφη εκδήλωση στο περιστύλιο της Βουλής στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
Τότε μεταξύ των άλλων ο Πρωθυπουργός είχε πει: «Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας». Ειρωνεία; Στο ίδιο κτίριο όπου ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την επιτροπή διαλόγου που θα συζητήσει τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, δεκαπέντε ώρες νωρίτερα ο ίδιος κ. Τσίπρας συζητούσε με τους ιεράρχες για το πώς πρέπει να γράφονται τα σχολικά βιβλία.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε και αυτός ότι δεν πρόκειται για κυβερνητική πρωτοβουλία – και αυτό έχει επίσης τη σημασία του.
«Εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Συνταγματική Αναθεώρηση δεν γίνεται κάθε μέρα, δεύτερον, να μη χάσουμε την ευκαιρία, αξιοποιώντας και καταγράφοντας όλες τις απόψεις», είπε στα μέλη της επιτροπής.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει τη διαδικασία, αυτή θα είναι η διαδικασία, η κοινοβουλευτική. Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου. Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζώης», είπε.
Γιατί τέτοια αγωνία να μην φανεί η Επιτροπή ως κυβερνητική πρωτοβουλία; Διότι πολύ απλά απαγορεύεται ρητά κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα. Από το άρθρο 110 που ανέφερε η Ρένα Δούρου. Αυτό ορίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος και ότι αυτό τα θέμα ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής. «Η κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα δεν παρεμβαίνει καθόλου», όπως υπογράμμισε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, διακεκριμένος συνταγματολόγος και εκ των εισηγητών του υφιστάμενου Συντάγματος.
Αρα τι ρόλο θα έχει αυτή η Επιτροπή; Θα είναι κάτι σαν λέσχη ιδεών; Να μαζευόμαστε να λέμε τι θα θέλαμε από το νέο Σύνταγμα –παγκόσμια ειρήνη, καταπολέμηση της φτώχειας, ένα Champions League τέλος πάντων– και να βγει ένα χωρίς καμία νομική ή ουσιαστική ισχύ πόρισμα ως την άνοιξη του 2017; Υπό αυτό το πρίσμα ο Κιμούλης δεν είναι παράταιρος – είναι απολύτως ταιριαχτός: στο «Βίος και Πολιτεία» του Νίκου Περράκη, ως Καραμαζόφ είχε μια οργάνωση που λεγόταν ΣΥ.ΑΓΩΝ, από το Συνταγματικός Αγώνας…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News