481
O Aλέξανδρος Βέλιος λίγο πριν το τέλος | Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Ο «δύσκολος» θάνατος του Αλέξανδρου Βέλιου

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2016, 10:24
O Aλέξανδρος Βέλιος λίγο πριν το τέλος
|Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Ο «δύσκολος» θάνατος του Αλέξανδρου Βέλιου

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2016, 10:24

Τελικά ο Αλέξανδρος Βέλιος δεν χρειάστηκε να πάει μέχρι τη Ζυρίχη για να περάσει στην άλλη όχθη. Πέθανε την Κυριακή στο σπίτι του, στην Αθήνα, με «μη υποβοηθούμενη ευθανασία». Κοινώς ο ίδιος πορεύθηκε την οδό που διάλεξε, χωρίς να δεχθεί υποβοήθηση. Ηταν 63 ετών.

Χτυπημένος από τον καρκίνο, ο Βέλιος, τους τελευταίους μήνες είχε επιδοθεί σε μία καμπάνια για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας προς ασθενείς που επιλέγουν να πεθάνουν με αυτόν τον τρόπο, καθώς βρίσκονται σε τελικό στάδιο ανίατης ασθένειας.

Λίγο πριν την τελευταία πράξη συνέταξε μια επιστολή  και ζήτησε να διανεμηθεί στον Τύπο. Την επιστολή δημοσιεύει το prettylife.gr και όπως αναφέρει επιθυμούσε να υπάρξει πλήθος κόσμου στην «τελευταία του δημόσια εμφάνιση», για να δείξει στον πολιτικό κόσμο που νομοθετεί, πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ακόμη κι αν διαφωνούν μαζί του, με την παρουσία τους  δηλώνουν ότι συμφωνούν στο γεγονός πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από αυτή τη ζωή όπως αυτός επιθυμεί και πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 6 – Σεπτεμβρίου 2016 στις 15:00 το απόγευμα στο Α΄ νεκροταφείο της Αθήνας και θα ψαλεί νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του νεκροταφείου.
Επίσης ο Αλέξανδρος Βέλιος ανέβασε και βίντεο με τον τελευταίο του χαιρετισμό

Στον χαιρετισμό του λέει: «Η τελευταία μου νοσηλεία στο νοσοκομείο πιστοποίησε τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας μου. Είναι, πλέον, θέμα λίγων εβδομάδων.  Αναστοχαζόμενος την εμπειρία των πρόσφατων μηνών και μπροστά στο φάσμα της περαιτέρω σωματικής και πνευματικής φθοράς μου, αποφάσισα απόψε να δώσω μόνος μου, ενώπιος ενωπίω με τον εαυτό μου, το τέλος που μου ταιριάζει. Να φύγω εν ειρήνη και εν συνειδήσει. 
Έζησα με αξιοπρέπεια. Με αξιοπρέπεια επέλεξα να πεθάνω. Αποχαιρετώ με αγάπη όλους εκείνους που δεν πρόλαβαν να με αποχαιρετίσουν, και ζητώ κατανόηση από τους δικούς μου ανθρώπους, στους οποίους δεν έδωσα την ευκαιρία να μου κλείσουν τα μάτια. Εζησα δημιουργικά και, εν πολλοίς, ασυμβίβαστα. Φεύγω πλήρης.»

Ποιος ήταν
O Αλέξανδρος Βέλιος γεννήθηκε στις 14-5-1953 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Παρίσι (PARIS IV). Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στο ΒΗΜΑ(1978-80). Μεταπήδησε στη ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ του Τάκη Λαμπρία, το 1980, όπου παρέμεινε ως διπλωματικός και εν συνεχεία πολιτικός συντάκτης μέχρι το 1986. Υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου Πειραιά ΚΑΝΑΛΙ το 1987, ενώ κατόπιν ανέλαβε διευθυντής ενημέρωσης στο Κανάλι 15 του Ρούσσου Κούνδουρου. Από το 1990 ξεκίνησε να παρουσιάζει δική του εκπομπή στο τηλεοπτικό Κανάλι 29  με το οποίο εξακολούθησε να συνεργάζεται σε όλες τις φάσεις της μετεξέλιξής του.  Από το 1995 ήταν υπεύθυνος της σειράς δοκιμίων MICROMEGA στις εκδόσεις ΡΟΕΣ. Το βιβλίο του «Εγώ κι ο θάνατός μου -Το δικαίωμα στην ευθανασία» εκδόθηκε στις αρχές Ιουνίου 2016, τρείς μήνες πριν από τον θάνατό του. Λίγες μέρες πριν το τέλος του, πρόλαβε και είδε το συγκεκριμένο βιβλίο να κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα Αγγλικά με τον τίτλο “me and my death. The right to euthanasia” και να πωλείται μέσω του Amazon σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...