Μία ολόκληρη στρατιωτική πομπή προς τιμήν της. Η τελετή υποδοχής της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο Βερολίνο, την Τετάρτη, ήταν εκθαμβωτική. Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ηταν η πρώτη επίσκεψή της ως πρωθυπουργού στη Γερμανία -και στο εξωτερικό γενικότερα- και η πρώτη επίσημη συνάντησή της με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η υποδοχή έπρεπε να είναι θερμή και για συμβολικούς λόγους. Ως ένδειξη των «θερμών» προθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στο μέλος που ξαφνικά αποχωρεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Αντίστοιχα και η ίδια η Μέι θέλησε να δημιουργήσει καλή εντύπωση στη γυναίκα με την οποία θα συναντάται συχνά εφ εξής. Ενώ το γραφείο της Μέι γνωστοποίησε ότι ως είθισται, δεν θα υπάρξει επίσημη ανταλλαγή δώρων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσφερε στην Μέρκελ δύο βιβλία τα οποία αφορούν «το κοινό τους ενδιαφέρον για την πεζοπορία». Πρόκειται για τα βιβλία Coast to Coast with Wainwright και Great Mountain Days in Snowdonia, τα οποία δώρισε στην Μέρκελ με αφορμή τα 62α γενέθλιά της που γιορτάζει την Κυριακή.
Αφού συζήτησαν κατ’ ιδίαν, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία η Μέρκελ, δήλωσε ότι «είναι πολύ χαρούμενη για αυτήν την επίσκεψη» και ότι την αντιμετωπίζει «ως σύμβολο της ενότητας και των στενών δεσμών που απολαμβάνουν οι δυο χώρες». Σημείωσε -με μία πίκρα μάλλον- ότι πάντοτε η Γερμανία και η Βρετανία συνεργάζονταν καλά μέσα στην ΕΕ και ότι «αυτό το πνεύμα θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες». Ωστόσο, επανέλαβε ότι «οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση θα αρχίσουν μόνο όταν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50».
Αρα οι δύο πιο ισχυρές γυναίκες στην Ευρώπη δεν θα άρχιζαν τις διαπραγματεύσεις στο δείπνο εργασίας που θα ακολουθούσε το βράδυ της Τετάρτης. «Δεν θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις σήμερα, απλώς θα συζητήσουμε τη γενικότερη κατάσταση», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.
Η Μέι δεν αγνόησε το μικρό καρφί που εκτόξευσε η συνομιλήτριά της για την ανάγκη ταχύτατων διαδικασιών στην ενεργοποίηση του άρθρου –κάτι που όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούν επιμόνως. Επανέλαβε ότι το άρθρο θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν είναι σαφής η στάση της Βρετανίας (και δη της Σκωτίας) και ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στο 2016. Ως αυθεντική Βρετανίδα, δήλωσε ότι επιθυμεί να γίνει η έξοδος της χώρας από την Ενωση «με λογική και τάξη».
Και τι είχε να πει η Μέρκελ για την απόφαση της Μέι να αναβάλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για μετά το 2016; «Είναι λογικό να θέλει να επεξεργαστεί τη διαπραγματευτική της στάση η Βρετανία», σχολίασε η Μέρκελ, διαψεύδοντας όσους περίμεναν ότι θα κρατούσε μία σκληρή στάση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων. «Πρέπει φυσικά να μάθουμε τι είδους σχέση θέλει να διατηρήσει η Βρετανία με την Ενωση, αλλά είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών αυτές οι διαδικασίες να γίνουν με μεγάλη προσοχή», τόνισε, ουσιαστικά στηρίζοντας την απόφαση της Μέι.
Η Μέι από την πλευρά της, τόνισε ότι στο νέο καθεστώς που θα δημιουργηθεί η ίδια επιθυμεί να εντατικοποιηθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδίως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οπως είπε, αδιαμφισβήτητα, η φύση της διμερούς σχέσης θα αλλάξει, ωστόσο και οι δύο πλευρές -όπως φάνηκε από τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτιδες νωρίτερα- θέλουν να παραμείνει ενισχυμένη η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν πιο στενούς δεσμούς στην οικονομία. Δήλωσε, μάλιστα, ότι θα πρέπει όλοι να κερδίσουν από τις τελικές ρυθμίσεις. «Δεν φεύγουμε από τους φίλους Ευρωπαίους», ήταν το μήνυμα της Μέι. «Η Γερμανία θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Βρετανίας και η Βρετανία θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Γερμανίας», τόνισε η Μέρκελ.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων προέκυψε και το ζήτημα Μπόρις Τζόνσον. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Γιατί τον επέλεξε η Μέι; Ασφαλώς, δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει εξηγήσεις σε έναν γερμανό ρεπόρτερ η νέα πρωθυπουργός. Αρκέστηκε να πει ότι «διάλεξε μία ομάδα υπουργών που θα υλοποιήσουν το έργο της κυβέρνησης». Οσο για τη Μέρκελ και τη γνώμη που έχει για τον Τζόνσον, η καγκελάριος είπε με νόημα ότι «πάντοτε οι διπλωμάτες της Βρετανίας έχουν εμπειρία και είναι έξυπνοι».
Και τι έχουν να πουν η μία για την άλλη; Την απάντηση έδωσε η Μέι και με ένα νεύμα συμφώνησε και η Μέρκελ: «Είναι σημαντικό να έχουμε δύο γυναίκες που μπορούν να συνεννοηθούν και να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν για το καλό των πολιτών τους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News