495
Ξύλο μεταξύ Αγγλων και Ρώσων στις κερκίδες | REUTERS

Πώς το Euro 2016 μπορεί να επηρεάσει το Brexit

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2016, 10:35
Ξύλο μεταξύ Αγγλων και Ρώσων στις κερκίδες
|REUTERS

Πώς το Euro 2016 μπορεί να επηρεάσει το Brexit

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2016, 10:35

Οι βρετανικές αρχές κρατούν μακριά από τη δημοσιότητα τις διαβουλεύσεις για την κατάργηση της βίζας προς τούρκους πολίτες: Αυτό υποστήριξαν οι Sunday Times με ένα δημοσίευμα που έρχεται σαφώς να ενισχύσει την καμπάνια υπέρ του Brexit.

«Σχέδιο για να ανοίξουν οι πόρτες σε ένα εκατομμύριο Τούρκους μετά το δημοψήφισμα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απόρρητα βρετανικά έγγραφα αναφέρουν ότι μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης Τουρκίας που θα επιτρέπει στους Τούρκους να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στη Ζώνη Σέγκεν. Αυτό, όμως, κατά το δημοσίευμα, θα δώσει πρόσβαση στη Βρετανία σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Τούρκους.

To κλίμα υπέρ του Brexit αναμένεται να ενισχυθεί, όπως εκτιμούν αναλυτές, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Γαλλία μεταξύ βρετανών και ρώσων φιλάθλων. Αρκετοί Βρετανοί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, ενώ υπάρχει δυσαρέσκεια και για τη στάση της γαλλικής αστυνομίας που, κατά τις βρετανικές αρχές, έκανε υπερβολική χρήση χημικών. Στις βρετανικές εφημερίδες δημοσιεύτηκαν την Κυριακή πλήθος εικόνων και καταγγελιών για τα επεισόδια στη Γαλλία.

Αναλυτές προεξόφλησαν ότι το αντιευρωπαϊκό κλίμα που επικρατεί στη Βρετανία θα εντείνει και η επαπειλούμενη τιμωρία που θα επιβάλει η UEFA τόσο στην αγγλική όσο και στη ρωσική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Προς το παρόν βέβαια, το μόνο που αποφασίστηκε είναι η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στις ώρες πριν από τους αγώνες της Αγγλίας – είναι και αυτό μια τιμωρία, λένε με νόημα κάποιοι.

«Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου είναι υπέρ του Brexit» έγραψε προ ημερών από την πλευρά της η Daily Express, η οποία, εντάξει, δεν είναι και η πιο έγκυρη εφημερίδα στη Βρετανία, αλλά πλέον όλα μετρούν, όλα φτιάχνουν κλίμα. Και η ίδια φρόντισε να αναδείξει το ότι οι άγγλοι οπαδοί φώναζαν συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον αγώνα των Λιονταριών με την Εθνική Ρωσίας το βράδυ του Σαββάτου στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας.

Στο νησί βέβαια, υπάρχει και η απογοήτευση για το αποτέλεσμα του αγώνα, με την Αγγλία να ισοφαρίζεται από τους Ρώσους λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα. Ακατανόητο βέβαια, διότι δεν ήλθε το τέλος του κόσμου, αλλά όλα πλέον έχουν υπερβολική φόρτιση για τους Βρετανούς. Και η νίκη της Ουαλίας επί της Σλοβακίας νωρίτερα το Σάββατο δεν απάλυνε τον καημό.

Επεισόδια στις κερκίδες του αγώνα Αγγλίας-Ρωσία στη Μασσαλία (Reuters)
Επεισόδια στις κερκίδες του αγώνα Αγγλίας-Ρωσία στη Μασσαλία (Reuters)

«Οσοι κάνουν καμπάνια υπέρ του Brexit θέλουν να γυρίσουν τη Βρετανία πίσω» επανέλαβε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που επιβεβαίωσε ότι οι δύο απόψεις βρίσκονται πολύ κοντά και πώς οι διαφορές είναι αυτή τη στιγμή οριακές. «Το Brexit θα δημιουργήσει μία τεράστια μαύρη τρύπα στην οικονομία. Θα μας υποχρεώσει σε περικοπές 40 δισ. λιρών και οι πρώτοι που θα πληγούν θα είναι οι συνταξιούχοι» είπε χαρακτηριστικά.

Εχει υπολογιστεί πως αν αποκλειστεί νωρίς η εθνική Αγγλίας από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το χρηματιστήριο του Λονδίνου θα υποχωρήσει ως και 0,3% λόγω της μείωσης στην κατανάλωση. Αν πάλι… αυτοαποκλειστεί η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το χρηματιστήριο θα υποχωρήσει 20%. Οσο και αν τα δύο συνδέονται, δεν είναι το ίδιο πράγμα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...