Πενταετής περίοδος βηματισμού και κλιμάκωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αυτονομία του ΟΓΑ μέχρι το 2021 και δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής εισφοράς για τους κατ’επάγγελμα αγρότες προβλέπει, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική πρόταση. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν εκπρόσωποι από 50 και πλέον συνεταιρισμούς, οι οποίοι, αφού αποκωδικοποιήσουν την κυβερνητική πρόταση, καλούνται να αποφασίσουν τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους. Αντίπαλός τους όμως είναι και ο χρόνος καθώς πλησιάζει η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.
Πόση σύνταξη θα παίρνουν οι αγρότες
Το προβλεπόμενο ύψος των εισφορών είναι το 20% και μέχρι στιγμής το υπουργείο Εργασίας δεν έχει καταλήξει στα μεταβατικά ποσοστά. Τα επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, είναι δύο. Το πρώτο αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όσοι δηλαδή δηλώνουν εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση άνω του 51%. Αυτή η κατηγορία αγροτών θα μπορεί να επιλέξει ασφαλιστική εισφορά 16% μέχρι και το πέρας του εργασιακού της βίου.
Η κλιμάκωση θα είναι 14% για το 2017, 15% για το 2018 και 16% για το 2019. Η τελική σύνταξη με ασφαλιστική εισφορά 16% και 40 χρόνια εργασιακού βίου υπολογίζεται σήμερα στα 483 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής και της αναλογικής. Σε περίπτωση που ο αγρότης επιθυμεί μεγαλύτερη σύνταξη θα υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς.
Το δεύτερο σενάριο αφορά αγρότες που θα επιλέξουν ασφαλιστική εισφορά στο 20%. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπονται κλιμακωτά ποσοστά μέχρι το 2021, 14%, 17% και 20%. Η σύνταξη σε αυτή την περίπτωση ανεβαίνει πλέον στα 600 ευρώ.
Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι τα μεταβατικά ποσοστά, που πλέον αφορούν στην πενταετία και όχι στην τριετία, είναι αδύνατον να πέσουν κάτω από το 14% διότι πολύ απλά τα νούμερα και άρα τα έσοδα του ΟΓΑ δε βγαίνουν.
Αυτονομία ΟΓΑ
Η κυβέρνηση κάνει δεκτή την πρόταση των αγροτών για αυτονομία του ΟΓΑ ως προς το ασφαλιστικό και το προνοιακό κομμάτι μέχρι όμως το 2021. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΓΑ θα εξαιρεθεί προσωρινά από τον ΕΦΚΑ (ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης). Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι αφενός, αν κάτι τέτοιο το δεχτούν οι δανειστές και αφετέρου αν θα προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων σε άλλους κοινωνικούς κλάδους, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οι οποίοι διεκδικούν την αυτονομία και τους δικού τους ταμείου.
Τι θα ισχύσει για το αφορολόγητο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορίζεται αφορολόγητο στις 9.500 ευρώ στο οποίο θα συμψηφίζονται το εισόδημα και οι αγροτικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δεν προβλέπεται αφορολόγητο για το εισόδημα ενώ οι επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ δεν φορολογούνται.
Με την αλλαγή αυτή ευνοούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες που λαμβάνουν μικρότερες επιδοτήσεις και πλήττονται εκείνοι που εισπράττουν μεγαλύτερα ποσά από κοινοτικές ενισχύσεις. Η μέση ενίσχυση από επιδοτήσεις κυμαίνεται από 3.000 έως 4.000 ευρώ και οι εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου κάνουν λόγο για επιβάρυνση όλων, όσοι δηλώνουν εισόδημα από 20.000 ευρώ και πάνω.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης, όπως και το σύνολο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, συνεχίζει να βρίσκεται υπό την αίρεση των δανειστών. Οι αγρότες, από την πλευρά τους, με μια πρώτη ανάγνωση εκφράζουν ήδη αντιρρήσεις για τη ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και το χρόνο επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου. Εκτός αυτού όμως, ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια, αν η κλιμάκωση των εισφορών και οι προωθούμενες αλλαγές μπορούν να φέρουν τα προσδοκώμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News