Οταν πριν λίγα 24ωρα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωνε ρεκόρ ελλείμματος, τα σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια που βαραίνουν τις πλάτες του πετρελαϊκού γίγαντα, χαρακτηρίζονταν από τους αναλυτές και τους πολιτικούς της χώρας ως «ανεκτό ποσό». Αυτός είναι και ο λόγος που η αρχική αντίδραση δεν ήταν πανικός.
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Και οι αποφάσεις που πήρε και θα αρχίσει από εδώ και στο εξής να εφαρμόζει θα δείξουν το κατά πόσο μπορεί να έχει τον ίδιο ρόλο που είχε μέχρι στιγμής στην παγκόσμια οικονομία ή εάν θα «σκάσει» με απρόβλεπτες συνέπειες για τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.
Τα δεδομένα λίγο πολύ γνωστά. Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου κλονίζεται από ένα μεγάλο έλλειμμα και τα πράγματα γίνονται χειρότερα από την κατηφόρα που έχουν πάρει οι τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Σε όλα αυτά, προσθέστε και το γεγονός πως η Κίνα αποφάσισε να την… αφήσει στα κρύα του λουτρού και να στραφεί στη Ρωσία για να συμπληρώσει τα ενεργειακά αποθέματα που χρειάζεται για να θρέψει την ακμάζουσα οικονομία της.
Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα πρωτοφανές πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο θα περικόψει δαπάνες. Κι αυτό γιατί η βασιλική οικογένεια δεν έχει διάθεση να μειώσει το μέγεθος της παραγωγής πετρελαίου
Οσο ο υπόλοιπος πλανήτης ετοιμάζεται για την επόμενη εποχή στον ενεργειακό τομέα, όσο οι ΗΠΑ ακολουθούν το παράδειγμα της Ολλανδίας και στρέφονται σε πιο φιλικές στο περιβάλλον μορφές κάλυψης των αναγκών τους, τόσο οι Αραβες επιμένουν στο πετρέλαιο. «Πρόκειται για μία αξιόπιστη πολιτική και δεν θα την αλλάξουμε. Η παραγωγή πετρελαίου θα μείνει στα ίδια επίπεδα κι αυτό γιατί πρέπει να μπορεί να καλυφθεί μία αύξηση στη ζήτηση που πιθανώς να υπάρξει», τόνισε ο Αλί Αλ Ναΐμι, υπουργός Πετρελαίου της χώρας. Μάλιστα, στοιχειοθέτησε την παραπάνω λογική στο ότι τα άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου αυξάνουν τις τοπικές τιμές της βενζίνης κατά 50%, κάτι που αναμένεται να αυξήσει την κατανάλωση στην εγχώρια αγορά.
Και δεν θα είναι μόνο κρατικές δαπάνες που θα περικοπούν από το πρόγραμμα λιτότητας. Θα είναι και οι ενεργειακές επιδοτήσεις που θα μειωθούν.
Τι κάνει ουσιαστικά η Σαουδική Αραβία
- Πλέον στα πρατήρια το λίτρο πωλείται 0,24 δολάρια, τιμή που αν και αυξημένη κατά περίπου 50%, παραμένει η χαμηλότερη στον κόσμο
- Αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού
- Εισάγεται για πρώτη φορά ΦΠΑ
- «Παγώνουν» οι αμυντικές δαπάνες που εκτοξεύτηκαν λόγω της στρατιωτικής εμπλοκής του Ριάντ στον εμφύλιο της Υεμένης
- Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων που αποτελούν την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού στη χώρα «παγώνουν»
Η πιο σημαντική χώρα του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε πέρυσι, χωρίς να επηρεάζεται από τα φετινά νούμερα. Ανέχεται, ουσιαστικά, τις χαμηλές τιμές στο αργό πετρέλαιο για να υπερασπιστεί το μερίδιο που έχει στην αγορά και περιμένει να ισορροπήσει η ίδια η αγορά. Ολα αυτά, χωρίς να μειώσει την προσφορά της, παρά το ότι η περίοδος χαμηλών τιμών στον μαύρο χρυσό είναι, ήδη, παρατεταμένη. Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο πετρέλαιο. Το 2015, τα έσοδα από τις πωλήσεις του «μαύρου χρυσού» αποτέλεσαν το 77% των συνολικών εσόδων του βασιλείου.
(Η διακύμανση στην τιμή του brent την τελευταία δεκαετία)
Αν κάποιος διαβάσει πίσω από αυτές τις γραμμές, θα δει πως οι Αραβες ελπίζουν σε ισορροπία της αγοράς μέσα στο 2016. Αυτό θα κάνει τη ζήτηση να ξεπεράσει την προσφορά, κάτι που θα απορροφήσει μεγάλα αποθέματα που έχουν συγκεντρωθεί.
Ε, όπως καταλαβαίνετε, όλο αυτό θα προκαλέσει άνοδο στις τιμές.
«Οι τιμές θα ανταποκριθούν, ανεξάρτητα από το πότε και το πόσο. Η Σ. Αραβία έχει τη δυνατότητα να περιμένει να συμβεί αυτό. Αλλες χώρες δεν την έχουν», δήλωσε πρόσφατα ο Χαλίντ Αλ Φαλίχ, πρόεδρος της εταιρείας Saudi Aramco. Κοινώς, οι Αραβες προσπαθούν να εξαντλήσουν τους «αντιπάλους» τους και τζογάρουν με τις τιμές του αργού.
Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και το πρόβλημα του Ιράν
Ηδη χθες και προχθές οι τιμές σημείωσαν μικρή μεν, αισθητή δε άνοδο (+2.3% το brent). Και οι προβλέψεις για… βαρυχειμωνιά το επόμενο διάστημα στην Αμερική κάνουν τους Αραβες να χαμογελούν. Τα ανοιχτά bets των επενδυτικών funds μαζεύονται και οι θέσεις options εξασκούνται. Κοινώς, κανείς μεγάλος και σοβαρός επενδυτής δεν συνεχίζει να ρισκάρει μεγάλα ποσά και οι περισσότεροι κοιτούν να καλυφθούν με κάθε τρόπο.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι απλά. Το Ιράν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης του ΟΠΕΚ δηλαδή, συνεχίζει να ρίχνει στην αγορά μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Πόσο μεγάλες; Τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα. «Αυτό είναι το νούμερο που μετρήθηκε τις πρώτες εβδομάδες μετά την άρση των περιορισμών που του είχαν επιβληθεί», τονίζει o Ολε Χάνσεν της Saxo Bank στους Financial Times. Και σε όλα αυτά υπολογίστε και την κατάπαυση πυρός που, ήδη, έχουμε στη Λιβύη και ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία.
Σε κάθε περίπτωση το μέλλον αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ειδικά για τους ειδικούς των οικονομικών, τους επενδυτές, αλλά και για τους πολιτικούς. Μέχρι τότε, εάν θέλετε μια πιο λεπτομερή ανάλυση γιατί ο ΟΠΕΚ αρνείται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, δείτε το παρακάτω video:
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News