Στο πρωινό πάνελ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτάται για το πώς βλέπουν στο κόμμα την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη διοργάνωση πορείας για το Πολυτεχνείο. Δεν απάντησε. Είπε ότι θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αποφανθούν επί του θέματος. Αντιλαμβάνονται, πάντως, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεχαστεί η επέτειος, να σβήσει από τη μνήμη.
Θα κάτσουν, λοιπόν, γύρω από το μεγάλο τραπέζι της Κουμουνδούρου, θα βάλουν κάτω τα δεδομένα, θα «τρέξουν» αλγορίθμους, θα παραμετροποιήσουν μεταβλητές όπως η συγκέντρωση πληθυσμού και στο τέλος θα βγάλουν πολιτική απόφαση. Και πάλι καλά, δηλαδή, διότι στο ΜΕΡΑ 25 αποφάσισαν ότι θα συμμετάσχουν στην πορεία. Ενδεχομένως στάθμισαν τις συνθήκες χρησιμοποιώντας προηγμένο οικονομετρικό μοντέλο του προέδρου. Το ΚΚΕ είπε επίσης ότι θα τιμήσει την επέτειο με πορεία. Αλλά έχοντας το προηγούμενο της Πρωτομαγιάτικης επίδειξης στο Σύνταγμα, δεν είναι να το φοβάσαι το ΚΚΕ. Θα κινηθούν με πειθαρχία χορογραφίας. Θα έχουν μελετήσει μέχρι και τη φορά του ανέμου ώστε να είναι βέβαιοι ότι η πορεία των σταγονιδίων, από την εκφορά συνθημάτων, δεν θα απειλήσει την υγεία των συντρόφων.
Εντελώς μεταξύ μας και με τον κίνδυνο να μας παρεξηγήσουν, όλη αυτή η συζήτηση είναι ένα αστείο διπλής όψεως. Όταν έχεις επιτρέψει, εν μέσω πανδημίας, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε στον πλανήτη, έξω από το Εφετείο, είναι κομματάκι παράδοξο να κόπτεσαι για την πορεία του Πολυτεχνείου -έχεις ήδη δηλώσει στον κόσμο ότι επιτρέπεις πορείες και συγκεντρώσεις. Και από την άλλη, όταν είσαι υπεύθυνο, υποτίθεται, πολιτικό κόμμα και απαιτείς συγκεντρώσεις εν μέσω πανδημίας, τότε προσφέρεις στη δημόσια σφαίρα ένα νέο και ακριβή ορισμό του μικροκομματικού φιλοτομαρισμού.
Το αίτημα για πραγματοποίηση της πορείας αντιστοιχεί σε μία προσπάθεια προσαρμογής των δεδομένων στις ανάγκες και στις επιδιώξεις μας. Σε ένα λογικό κόσμο ισχύει το αντίθετο -οι επιδιώξεις προσαρμόζονται στα δεδομένα. Και επιβεβαιώνει μία θρησκευτικού τύπου αντίληψη για τα σύμβολα και τη μνήμη. Οι θρησκευόμενοι πιστεύουν ότι η λιτανεία των λειψάνων συντηρεί την πίστη. Και οι πιστοί των κομματικών δογμάτων θεωρούν ότι είναι η περιφορά του «ιερού λειψάνου» που διατηρεί τη μνήμη και τιμά τους νεκρούς. Όπως η Εκκλησία πόνεσε όταν δεν έγινε η περιφορά του Επιταφίου, έτσι και το ΚΚΕ δεν θα ανεχθεί να μην πραγματοποιηθεί η πορεία του Πολυτεχνείου.
Στις συνθήκες που ζούμε τα μισόλογα δημιουργούν παρανοήσεις. Τα κόμματα οφείλουν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν έναν τρόπο, συμβατό με τα δεδομένα, για να τιμήσουν την επέτειο. Το να δηλώνεις ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο διαγραφής της επετείου από τη συλλογική μνήμη είναι ανήθικο και επιδημιολογικά ελεγχόμενο -διασπείρει τον ιό της κοινής βλακείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News