Αξίζει τον κόπο να κάνουμε τον υπολογισμό. Και απ’ ότι φαίνεται αξίζει και το χρήμα. Ας πούμε, λοιπόν, ότι στήνεις μία έξυπνη κομπίνα που σου αποδίδει μπάζα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιο χρήμα. Η δουλειά στραβώνει και σε πιάνουν από τον σβέρκο, όπως η γάτα τα γατάκια της.
Τον παλιό κακό καιρό μπορούσες να βρεθείς και με τα ισόβια στην πλάτη. Τώρα, όμως, που καταργήθηκε ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου, το πολύ να σου ρίξουν δεκαπέντε χρόνια. Πόσα θα κάτσεις μέσα; Ε, αν επιστρέψεις και κάτι από τη μπάζα, δεν θα κάτσεις ούτε τα μισά. Και εδώ αρχίζεις και το σκέφτεσαι, σε τρώει ο πειρασμός. Πας στον Κορυδαλλό ή στη Χαλκίδα για πέντε χρόνια, γνωρίζοντας ότι θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου μέσα στη χλιδή και στα μέλια; Εξαρτάται πόσο χρονών είσαι και πόσο μεγάλο είναι το πακέτο. Αλλά εντάξει, ο άνθρωπος αντέχει και τριάντα χρόνια στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές για να πάρει μία σύνταξη. Τι είναι πέντε χρόνια φυλακή για το εφάπαξ μιας ζωής;
Κάπως έτσι, ο Αριστείδης Φλώρος της Energa αποφυλακίζεται. Διόλου παράλογο. Είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια για το αδίκημα περί καταχραστών του Δημοσίου που πλέον δεν υφίσταται. Η ποινή του θα είναι μάξιμουμ 15 χρόνια, έχει εκτίσει έξι, άρα η ποινή του αναστέλλεται μέχρι η υπόθεση του να τελεσιδικήσει. Ο εισαγγελέας της έδρας είχε αντίθετη άποψη, ωστόσο η πρόταση του δεν έγινε δεκτή. Και εδώ, βέβαια, αρχίζει το γνωστό πάρτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ο Φλώρος βγήκε με πολιτική απόφαση επειδή συνεργαζόταν με το δικηγορικό γραφείο του ανιψιού Μητσοτάκη που τώρα διευθύνει το πρωθυπουργικό γραφείο. Η ΝΔ απαντά, ορθώς, δείχνοντας τον νέο Ποινικό Κώδικα. Χωρίς τον νέο ΠΚ, ακόμα και αν ήθελαν να αντιμετωπίσουν ευνοϊκά τον κατηγορούμενο, δεν θα μπορούσαν.
Αν τώρα όλα αυτά σου φαίνονται επικίνδυνα ή δεν είσαι και τόσο άπληστος, μπορείς να κάνεις τη δουλειά για άλλους. Να αξιοποιείς γνωριμίες, να μπεις «μπροστινός», να δώσεις καμιά βαλίτσα στον σωστό άνθρωπο που βρίσκεται στην κατάλληλη θέση. Ενεργητική δωροδοκία και κουραφέξαλα. Πλημμέλημα. Και κάπως έτσι, ένα πλημμέλημα από εδώ, μία παραγραφή από εκεί και λύνονται τα προβλήματα σου.
Στη δίκη της Siemens η εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα που μετατρέπει την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Η ευτυχής αυτή σύμπτωση ουσιαστικά βγάζει τους μπελάδες από τα κεφάλια παραγόντων της πολυεθνικής που διώκονται για τη δωροδοκία στελεχών του ΟΤΕ. Αλλά και τα στελέχη του ΟΤΕ ησυχάζουν αφού η εταιρεία τους είναι πλέον ιδιωτική και, με βάση τον νέο ΠΚ, το αδίκημα τους παραγράφεται.
Τελικά για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά; Η προηγούμενη κυβέρνηση μας έλεγε ότι θέλει να εξανθρωπίσει τον Ποινικό Κώδικα και να μην μπλέκουν άνθρωποι όπως η καθαρίστρια της Λάρισας που την έτρεχαν με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Ναι, αλλά έτσι έβγαλαν λάδι τους πάσης φύσεως Φλώρους και τους τρομοκράτες από τη φυλακή. Και για ποιο λόγο έγινε η μετάπτωση της ενεργητικής δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα; Πάλι καλά που είναι Αριστεροί, αλλιώς θα νομίζαμε ότι κάνουν ρουσφέτι στη Siemens.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News