Μείωσε λοιπόν η κυβέρνηση τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών. Και πάλι υψηλές είναι, αλλά είναι λιγότερες από ποτέ και μπράβο της. Κάπως θα βοηθηθούν οι εργοδότες, κάτι θα βάλουν στην τσέπη και οι εργαζόμενοι, μάζευε κι ας είναι και ρώγες, τα γνωστά. Μια συζήτηση στη Βουλή που ξεκίνησε από τα σχολικά γεύματα και πέρασε από ρούτερ που δεν βρήκε στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από τα τανκ που (δεν) είδε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, έφτασε στο δια ταύτα: ποιος θα ψηφίσει και ποιος όχι ένα νομοσχέδιο που βοηθά κοντά δύο εκατομμύρια εργαζόμενους και περί τις 250.000 επιχειρήσεις.
Και τι έγινε; Η ΝΔ ψήφισε το νομοσχέδιο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε! Ψήφισε «όχι», ούτε καν «παρών» όπως επέλεξαν μεσοβέζικα η Φώφη Γεννηματά, αλλά και το ΜέΡΑ25. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε μαζί με το ΚΚΕ. Και καλά το ΚΚΕ, περιμένει τη Δευτέρα Παρουσία του κομμουνισμού, όταν όλοι θα ζούμε στα εύφορα λειβάδια της σοσιαλιστικής ουτοπίας και αφεντικά θα έχουν μόνο οι σκύλοι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τι περιμένει ακριβώς;
Αγνωστο. Η Θεανώ Φωτίου, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση, επιστράτευσε τη θεωρία περί «ψίχουλων», το γνωστό αφήγημα πως ό,τι δίνει η κυβέρνηση, επειδή είναι νεοφιλελεύθερη, είναι λίγα και πως μόνο όσα υπόσχεται (ανέξοδα) ο Αλέξης Τσίπρας είναι αρκετά. Είπε ότι για το 72% των εργαζομένων, που παίρνουν από 200 έως 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, το όφελος είναι μόνο 2,8 έως 14 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους εργοδότες η μείωση του κόστους είναι από 4 έως 21 ευρώ ανά εργαζόμενο, όμως το 97% των επιχειρήσεων απασχολούν το πολύ εννέα εργαζόμενους, άρα μικρό το όφελος, δεν σωζόμαστε έτσι κύριοι και άλλα τέτοια.
Εχει μια ειρωνεία ότι την ίδια στιγμή η κυρία Φωτίου που απαξίωνε τα ποσά, επιχειρηματολόγησε πως αυτή η ρύθμιση-ψίχουλα αφαιρεί τεράστια ποσά από τον ΟΑΕΔ. Από τη μία είναι ψίχουλα αυτά που δίνει ο Μητσοτάκης, από την άλλη είναι πολλά αυτά που παίρνει ο Μητσοτάκης! Για να μην πούμε ότι πλέον τα περισσότερα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν περάσει στο Ταμείο Ανάπτυξης.
Εχει μια μεγαλύτερη ειρωνεία η μπακαλίστικη λογική που υπολογίζει τα ποσά κατά μήνα. Ομως σε ετήσια βάση, ένας μισθωτός των 1.000 ευρώ θα έχει κέρδος 228 ευρώ, αυτός των 1.500 ευρώ θα έχει όφελος 342 ευρώ και ένας μισθωτός των 2.000 ευρώ θα έχει όφελος 456 ευρώ. Λίγα είναι; Οχι. Από την άλλη οι εργοδότες, για την καταβολή ενός μεικτού μηνιαίου μισθού 800 ευρώ, θα έχουν ετήσιο όφελος 254 ευρώ. Αντίστοιχα για την καταβολή μισθού 1.000 ευρώ, θα έχουν όφελος 318 ευρώ, για μισθό 1.200 ευρώ, όφελος 381 ευρώ, για μισθό 1.500 ευρώ, όφελος 477 ευρώ και για μισθό 2.000 ευρώ όφελος 636 ευρώ. Λίγα είναι ακόμα και αν έχεις εννιά υπαλλήλους; Οχι.
Και καλά, ας πούμε ότι η κυρία Φωτίου έχει τα δικά της βάσανα, ξέχασε τα γεμιστά στον φούρνο αλλά θυμήθηκε ότι ο Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος και δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό (αυτόν που θα αύξανε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά «δεν πρόλαβε»). Ο Αλέξης Τσίπρας τι διάολο σκέφτεται και καταψηφίζει ένα νομοσχέδιο που στο κάτω – κάτω προβλέπει αυξήσεις για τα εισοδήματα των εργαζομένων;
Να φοβήθηκε ότι θα του πάρει όλη τη δόξα το ΚΚΕ; Σιγά τη δόξα, άλλωστε το ΚΚΕ δεν το κάνει για τη δόξα, το κάνει αντανακλαστικά, καταψηφίζει με την ίδια σωματική λειτουργία με την οποία αναπνέει.
Από την άλλη, ο φόβος για τη μείωση των πόρων του ΟΑΕΔ δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλος που να τους τυφλώνει να μη βλέπουν την πραγματικότητα. Εκτός και αν συμβαίνει κάτι πιο υπαρξιακό: Οταν ακούν ΟΑΕΔ να διαβάζουν ζωή με επιδόματα, ενώ όταν ακούν εργοδοτικές εισφορές να διαβάζουν δουλειά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News