658
| CreativeProtagon

Μάθαμε να ζούμε με τον ιό;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 15 Οκτωβρίου 2020, 20:32
|CreativeProtagon

Μάθαμε να ζούμε με τον ιό;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 15 Οκτωβρίου 2020, 20:32

Στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (στο Σιάτλ) έχουν ένα ινστιτούτο που κάνει στατιστικές μελέτες και προγνώσεις στον τομέα της Υγείας. Το IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) χρηματοδοτείται κυρίως από το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς.

Στον δικτυακό τόπο του IHME μπορείτε να δείτε την πρόγνωση που κάνει για την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, αλλά και ανά χώρα. Δεν είναι καλή πρόγνωση. Είναι μάλλον εφιαλτική. Ουσιαστικά προβλέπει ότι από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά στο βόρειο ημισφαίριο θα ζήσουμε καταστάσεις που θα παραπέμπουν σε έξοδο του Μεγάλου Θεριστή. Αντίστοιχα και η πρόγνωση για τη χώρα μας είναι απαισιόδοξη.

Απευθύνθηκα αρμοδίως σε επιστήμονα που έχει άποψη για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην πανδημία. Βρήκε την εκτίμηση του IHME υπερβολική, προσθέτοντας, ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανό από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά να δούμε στην Αττική εικόνες που είχαμε συνδέσει με την Ιταλία, ξεκινώντας από τους εντατικολόγους που θα επιλέγουν, καθημερινά, ποιοι θα πάρουν την ευκαιρία στις ΜΕΘ.

Ως σήμερα η κυβέρνηση απορρίπτει την πιθανότητα γενικού lockdown στην Αττική. Δεν είναι όμως και τόσο σίγουρη ότι θα καταφέρει να το αποφύγει. Και στο τραπέζι πέφτουν διάφορες ιδέες. Ας πούμε μικρά lockdown με διάρκεια ως δέκα ημέρες ή ένα μεγάλο, κάπου στα μέσα Νοεμβρίου, με στόχο να πέσουν τα κρούσματα, ώστε μετά να κινηθεί κάπως η χριστουγεννιάτικη αγορά. Προς το παρόν η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη, αρκεί ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων να κρατηθεί στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι προσεγγίζει σταδιακά το όριο που έχει τεθεί για τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Η ένταση των συζητήσεων για το εμβόλιο έχει χαμηλώσει κάπως. Δεν το περιμένουμε πλέον στο τέλος του χρόνου, αλλά προς την άνοιξη. Ένας αισιόδοξος στόχος θα ήταν ο εμβολιασμός, τουλάχιστον των ευπαθών, ως την αρχή του καλοκαιριού.

Τι έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας;

Διατήρηση ή επιδείνωση της ύφεσης σε μία σειρά από κλάδους. Ειδικά η εστίαση και τα θεάματα ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε καταστάσεις που θα παραπέμπουν, περίπου, σε καθολικό lockdown. Αντίστοιχα και το λιανικό εμπόριο θα υποστεί μεγαλύτερη πίεση, όχι μόνο επειδή τα οικονομικά των καταναλωτών έχουν επιδεινωθεί, αλλά και επειδή αρχίζουν και εκλείπουν οι λόγοι για κάποιες αγορές -γιατί να πάρεις ρούχα όταν δεν πρόκειται να πας πουθενά; Εκ των πραγμάτων η ύφεση θα διατηρηθεί και στους κλάδους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αυτά όμως είναι λίγο ως πολύ προβλέψιμα. Και ο Σταϊκούρας μας λέει ότι αντιμετωπίζονται αν και δύσκολα μπορείς να πάρεις τέτοια εκτίμηση στα σοβαρά. Το ενδιαφέρον στην εικόνα που διαμορφώνεται βρίσκεται στα αντανακλαστικά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων. «Σκάνε» πλέον περίπου 500 κρούσματα ημερησίως, πεθαίνουν άνθρωποι, αλλά όλο αυτό έχει ενταχθεί στη νέα κανονικότητα. Αν σας περιέγραφαν πριν από δύο χρόνια όσα βιώνετε σήμερα στην καθημερινότητα σας, δεν θα πιστεύατε λέξη. Και όμως, η πανδημία μας θύμισε πόσο προσαρμοστικό ζώο είναι ο άνθρωπος. Και πώς γνωρίζει να σηκώνει τους ώμους και να συνεχίζει τον βηματισμό του.

Όλοι πλέον ζούμε με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρρωστήσουμε. Σύμφωνα δε με ορισμένες επιστημονικές εκτιμήσεις, δεν αξίζει να αναρωτιέσαι για το αν θα αρρωστήσεις, αλλά για το πότε. Ο φόβος ή και ο πανικός που μας διακατείχε τον χειμώνα, αντικαταστάθηκαν από την αναπόφευκτη αποδοχή των συνθηκών. Δεν είμαστε, βέβαια, όλοι το ίδιο. Οι νέοι αισθάνονται άτρωτοι, οι ευάλωτοι πείθουν τον εαυτό τους ότι τον προστατεύουν, κάποιοι δεν φοβούνται και άλλοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός. Σημασία έχει ότι η κοινωνική ζωή προσαρμόστηκε, σε λίγο θα ξεχάσει πώς ήταν πριν την πανδημία. Βλέπεις στην τηλεόραση, σε καμιά ταινία, να ανταλλάσσουν χειραψίες και να φιλιούνται και σου φαίνεται παράξενο. Σταδιακά θα σου φαίνεται και αφύσικο.

Υπάρχουν πλέον πολλοί παρατηρητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς που επιμένουν ότι κάποιες από τις νέες συνήθεις θα μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας. Οι χειραψίες θα καταργηθούν και οι αγκαλιές θα είναι περιορισμένες. Οι μάσκες θα μείνουν, ακόμα και στα σχολεία, όταν οι γονείς διαπιστώσουν ότι τα παιδιά δεν προσβάλλονται από ιώσεις. Η τηλεργασία θα μονιμοποιηθεί ως συνθήκη απασχόλησης. Θα περάσουμε δύσκολα, αλλά θα αλλάξουμε ή, καλύτερα, θα εξελιχθούμε. Θα αποκτήσουμε καινούργιο «δέρμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...