Η Ελευθερία εργάζεται ως βοηθός λογιστή σε λογιστικό γραφείο στο Γαλάτσι. Τελείωσε πανεπιστήμιο εν μέσω κρίσης και το πάλεψε μέχρι να βρει αυτή την δουλειά. Κάθε Ιούνιο που ετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις αναγκάζεται να μείνει στο γραφείο μέχρι αργά το βράδυ. Τώρα με την πανδημία δουλεύει από το σπίτι της, και το αφεντικό της, της τηλεφωνεί και τα Σαββατοκύριακα. Εννοείται πως δεν πληρώνεται υπερωρίες. Έχει προσπαθήσει να αλλάξει δουλειά, αλλά ένας από τους πιθανούς εργοδότες της εξήγησε ότι προτιμάει να προσλάβει άνδρα διότι εκείνη είναι σε ηλικία για παιδιά.
Ο Ηρακλής ήταν για πολλά χρόνια άνεργος, γι’ αυτό δεν έχουν κάνει παιδί ακόμα. Ευτυχώς βρήκε δουλειά κλητήρα σε μια αποθήκη και συμπληρώνει το εισόδημά του, κάνοντας και ντελίβερι λίγες ώρες κάποια απογεύματα. Αλλά η Ελευθερία και ο Ηρακλής δεν τολμούν να κάνουν παιδί, γιατί ο Ηρακλής μπορεί ανά πάσα στιγμή να απολυθεί.
Αυτή είναι μία όψη της εργασιακής πραγματικότητας στην Ελλάδα του 2021. Και αυτά τα προβλήματα έρχεται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που σύντομα θα βγει σε διαβούλευση.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Πολλοί εργοδότες ήδη αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν παραπάνω. Αλλά εφεξής η Ελευθερία, όταν εργάζεται επιπλέον ώρες –διότι υπάρχει αντικειμενικά περισσότερη δουλειά να γίνει– θα ξέρει ότι θα εργαστεί λιγότερες ώρες κάποια άλλη στιγμή. Τον Ιούλιο που θα σχολάει νωρίτερα, σκέφτεται να πηγαίνει στη θάλασσα για μία γρήγορη βουτιά. Και όλα αυτά μόνο αν συμφωνήσει και η ίδια. Και μόνο αν η επιχείρηση της έχει ήδη μπει στο Εργάνη ΙΙ.
Στο Εργάνη ΙΙ η Ελευθερία θα μπορεί η ίδια να δηλώνει ψηφιακά τις ώρες που εργάζεται. Δεν θα μπορεί ο εργοδότης της να λέει ψέματα με την ίδια ευκολία. Και οι επιθεωρητές θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο αν τηρούνται οι κανόνες. Και αν όχι, θα παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αποζημίωση για παράνομες υπερωρίες. Όλα θα είναι ψηφιακά. Και διαφανή. Και απλά. Τέλος η χαρτούρα.
Οταν είναι σπίτι της εκτός ωρών εργασίας, η Ελευθερία θα έχει δικαίωμα να κλείνει το λάπτοπ της. Το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Και ειδικές εφαρμογές στο κινητό της θα μπλοκάρουν μέχρι το επόμενο πρωί τα τηλεφωνήματα και τα e-mails του εργοδότη της. Ο οποίος θα έχει υποχρέωση να της πληρώσει μέρος του κόστους του Ιντερνετ.
Και όταν θα γίνει μητέρα –το θέλουν πολύ και οι δύο– ο Ηρακλής της έχει πει ότι θα βοηθήσει και θα μείνει και αυτός στο σπίτι για ένα διάστημα ώστε να φροντίσει το παιδί. Διότι θα έχουν και οι δύο δικαίωμα σε γονική άδεια. Με μεγαλύτερο χρόνο μισθολογικής αναπλήρωσης. Άλλωστε, δεν θα ανησυχούν πια μήπως ο Ηρακλής απολυθεί από την αποθήκη. Διότι η απόλυσή του θα απαγορεύεται για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού τους.
Η Ελευθερία θα μπορεί πιο εύκολα να βρει άλλη δουλειά. Διότι η επέκταση της απαγόρευσης απόλυσης και στους πατέρες σημαίνει ότι δεν θα έχει τέτοιο μειονέκτημα ως γυναίκα. Η Ελευθερία θέλει να γίνει μητέρα. Και θέλει να κάνει και καριέρα. Θα είναι καλή και στα δύο.
Και αν ποτέ απολυθεί ο Ηρακλής από την αποθήκη, θα λάβει ασύγκριτα μεγαλύτερη αποζημίωση. Διότι εξισώνεται η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπαλλήλων. ‘Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ναι, από κεντροδεξιά κυβέρνηση. Διότι είναι άδικο να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Όπως είναι και άδικο να έχουν υπέρογκα προνόμια οι συνδικαλιστές.
Και τώρα που εργάζεται σε πλατφόρμα ως ντελιβεράς –διότι επιλέγει εκείνος πότε θα εργαστεί και τον βολεύει–, ο Ηρακλής θα μπορεί να έχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Αλλά και δικαίωμα στην υγιεινή και ασφάλεια εν ώρα εργασίας, με ειδικώς ενισχυμένα ρούχα, κράνος και εξοπλισμό.
Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε να χτίσουμε. Μία οικονομία που προστατεύει τους εργαζομένους της, ιδίως τους πιο αδύναμους. Και τους δίνει και την ελευθερία να φτιάξουν την ζωή που επιθυμούν. Προστατευμένοι. Με διαφάνεια. Μια Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης.
Ας στηρίξουμε όλοι μαζί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Ο Αλέξης Πατέλης είναι επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News