569
Πιστεύετε ότι ο Γουάινσταϊν δεν θα όρμαγε στη Βάνα Μπάρμπα; | CreativeProtagon

Χλευάζεις τη Βάνα Μπάρμπα;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 28 Οκτωβρίου 2017, 08:00
Πιστεύετε ότι ο Γουάινσταϊν δεν θα όρμαγε στη Βάνα Μπάρμπα;
|CreativeProtagon

Χλευάζεις τη Βάνα Μπάρμπα;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 28 Οκτωβρίου 2017, 08:00

Και ξαφνικά, μαζί με την Αντζελίνα Τζολί, τη Γκουίνεθ Πάλτροου, την Μίρα Σορβίνο και τις δεκάδες άλλες του Χόλιγουντ, βγαίνει και μια Βάνα Μπάρμπα και δηλώνει παρ’ ολίγον θύμα του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Συγκεκριμένα, η ίδια είπε σε συνέντευξή της ότι τον γνώρισε σε ένα πάρτι όταν μετείχε στην ταινία «Μediteraneo» και ότι αρνήθηκε να φάει μαζί του, κάτι που «ήταν απαίτηση, δεν ήταν ερώτηση», δηλαδή τη διέταξαν να το κάνει. Και ότι το «όχι» αυτό τής κόστισε τη διεθνή καριέρα, αλλά «όλα εδώ πληρώνονται τελικά, μπορεί εμένα να μου κόστισε μια καριέρα στην Αμερική, άλλα τελικά η αξιοπρέπεια και το ήθος είναι σημαντικό πράγμα».

Μπορείς να χλευάσεις τη Βάνα Μπάρμπα επειδή νομίζει ότι ένα «όχι» καθορίζει μια καριέρα. Βάνα μου συγγνώμη, αλλά και είκοσι «όχι» στη σειρά δεν εμποδίζουν εκείνον που πραγματικά το θέλει να προχωρήσει. Απλώς πηδάει τα εμπόδια και συνεχίζει ακάθεκτος την κούρσα του. Η προσπάθειά σου για διεθνή καριέρα σίγουρα δεν απέτυχε μόνο επειδή αρνήθηκες να συνφάγεις μ’ ένα χυδαίο, μαλάκα παραγωγό.

Μπορείς να σχολιάσεις σκωπτικά τη Βάνα και για τον γραφικό τρόπο με τον οποίο περιγράφει την εμπειρία της, βάζοντας μπροστάρη το ακλόνητο ήθος και την αξιοπρέπεια της, που νίκησαν και δεν συνέβη το κακό. Βάνα μου, συγγνώμη και πάλι, αλλά το ήθος και η αξιοπρέπεια δεν εμποδίζουν πάντα μια σεξουαλική παρενόχληση να συμβεί. Και το ότι παραδίδονται κάποιες στον θύτη τους δεν σημαίνει ότι οι ίδιες δεν έχουν ήθος. Μπορεί απλώς να είναι μεθυσμένες ή φοβισμένες.

Μπορείς λοιπόν να χλευάσεις τη Βάνα Μπάρμπα για όλα αυτά, αλλά δεν είναι καθόλου ωραίο να την χλευάζεις επειδή δήλωσε παρ’ ολίγον θύμα του Χάρβεϊ, κάτι που είδα να γίνεται κατά κόρον στα social media. Αλλά και στα πάνελ, ο σχολιασμός του θέματος έγινε συχνά με μειδιάματα ειρωνίας. Μέχρι και ο Νίκος Μαστοράκης έβγαλε ένα μακροσκελές ποστ στο facebook ειρωνευόμενος τη δήλωσή της.

Θα συμφωνήσω ότι προκαλεί χαμόγελο αμηχανίας το ότι έχεις απ’ τη μια τις υπερστάρ του Χόλιγουντ να δηλώνουν σεξουαλική παρενόχληση και απ’ την άλλη βγαίνει και μια Βάνα-πρώην sex symbol της Ψωροκώσταινας και δηλώνει ότι παραλίγο να πέσει κι αυτή θύμα του χυδαίου παραγωγού. Κατά τα άλλα όμως, δεν είναι καθόλου αστείο, είτε συνέβη (ή παρ’ ολίγον να συμβεί) στη χολιγουντιανή υπερστάρ, είτε στη Βάνα, είτε στο κορίτσι που έφερνε τα νερά στο πλατό των γυρισμάτων.

Εχει καταγγείλει αυτόν τον κύριο το μισό θηλυκό Χόλιγουντ. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι κάποιες εκμεταλλεύονται τη δημοσιότητα και λένε ψέματα, είναι σίγουρο ότι πρόκειται για ένα σεξιστικό γουρούνι που, εκμεταλλευόμενο την εξουσία της θέσης του, πράγματι παρενόχλησε και βίασε ένα σωρό γυναίκες. Ο αριθμός μάλιστα των καταγγελιών και το γεγονός ότι αποκαλύπτονται μαζεμένες τώρα, δείχνει και το τεράστιο ταμπού που υπάρχει γι’ αυτά τα θέματα και τη δυσκολία των θυμάτων να καταγγείλουν τον θύτη εγκαίρως. Αν προσθέσεις σ’ αυτό και το στόρι «παραγωγός-ρόλος που θα χάσω-καριέρα» καταλαβαίνεις γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος όρμαγε τόσα χρόνια ανενόχλητος σε όποια γυναίκα έβρισκε στο διάβα του.

Δεν θα όρμαγε και στη Βάνα Μπάρμπα αν έτρωγε μαζί της; Ποιος ξέρει… Μπορεί να είχε μια αναλαμπή καλοσύνης και ευγένειας και να μη διέταζε την 25χρονη τότε ελληνίδα ομορφούλα και ανερχόμενη ηθοποιό να μπει σε ένα δωμάτιο μαζί του και να του πάρει έστω μια blowjob. Μπορεί να έτρωγαν μαζί και να μιλούσαν απλώς για ταινίες. Ε, τι λέτε; Μπορεί;

ΥΓ. Κι αυτοί που αμφισβητούν την ιστορία της Βάνας και λένε ότι την έβγαλε απ’ το μυαλό της για δημοσιότητα, να ξέρουν ότι έτσι αντιμετωπίζονται πάρα πολλά θύματα σεξισμού: με αμφισβήτηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News