Το 2013 η κυβέρνηση των μνημονίων υλοποίησε το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάταξη των ΤΕΙ. Κάποια τμήματα συγχωνεύθηκαν και κάποια άλλα καταργήθηκαν. Υπήρξαν, βέβαια, οι προβλεπόμενες διαμαρτυρίες, ωστόσο το σχέδιο υλοποιήθηκε, κυρίως επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνει αλλιώς.
Στις 2 Μαϊου 2017, δηλαδή μία εβδομάδα πριν ο Αλέξης Τσίπρας μας πει τα καλά νέα για την Παιδεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διέψευδε κατηγορηματικά την ύπαρξη σχεδίου νέων παρεμβάσεων στα ΤΕΙ. Δύο εκδοχές υπάρχουν. Είτε ήθελαν να μας κάνουν έκπληξη με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, είτε, απλώς, δεν είχαν ιδέα. Αν ήταν να το παίξουμε στο στοίχημα, θα έπαιρνα τη δεύτερη επιλογή. Όταν ακούς τέτοιου τύπου εξαγγελίες και μάλιστα με προοπτική τριετίας, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ιδέα της τελευταίας στιγμής που έπεσε στα τραπέζι της σύσκεψης, σαν ψίχουλα από κουλουράκια.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Να λειτουργήσει με το καλό και μετά από δεκαπέντε-είκοσι χρόνια θα βγαίνουν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων με λαϊκό έρεισμα για να πουν ότι πήραν το πρώτο τους πτυχίο εκεί. Όμως μισό λεπτό. Θα λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο ή θα μείνει στα χαρτιά; Μα, θα λειτουργήσει! Γιατί να μη λειτουργήσει; Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια μπορεί να μην είναι στην κυβέρνηση, αλλά και ο Μητσοτάκης δεν θα έχει λόγο να βλέπει τα πανό διαμαρτυρίας ή να ακούει για κινητοποιήσεις σπουδαστών και εκπαιδευτικού προσωπικού. Θα είναι και οι δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής που θα βγουν στη Θηβών και στην Ιερά Οδό. Ο δήμαρχος του μαρτυρικού και λαϊκού Αιγάλεω δεν είναι αφελής για να χάσει ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο με έδρα την πόλη του. E, και μετά είναι οι γονείς και τα παιδιά που, μην το ξεχνάμε, ψηφίζουν με το που κλείσουν τα 16. Για τα διετή τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν θα χρειάζονται εξετάσεις –ουσιαστικά και σήμερα πολλά τμήματα των ΤΕΙ δεν χρειάζονται εξετάσεις, αρκεί να γράψεις ένα δελτίο παλιού ΠΡΟΠΟ με άσους και διπλά. Ουσιαστικά κάθε μαθητής Επαγγελματικού Λυκείου θα εξασφαλίζει την είσοδο του στο Πανεπιστήμιο. Λίγο το έχετε αυτό; Διότι η ανώτατη παιδεία δεν πρέπει να θεωρείται κατάκτηση, αλλά δικαίωμα, εύκολα προσβάσιμο από όλους. Θα κλάψουν και με μαύρο δάκρυ τα ΙΕΚ και τα πάσης φύσεως «κολέγια» όταν εμφανιστεί το επιβλητικό λογότυπο του UWA, του University of Western Attica.
Στα σοβαρά τώρα: η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία εξαντλείται στην κάλυψη της εθνικής μας ψύχωσης για είσοδο στο Πανεπιστήμιο. Να μπουν τα παιδιά κάτω από την ταμπέλα του Πανεπιστημίου και ας μην υπάρχει τίποτα από πίσω. Και αντί να κάνουμε μία σοβαρή κουβέντα για την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων ή για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συζητάμε πώς θα μετονομάσουμε τη μιζέρια μας σε κάτι που θα δείχνει ενδιαφέρον, αλλά θα είναι απολύτως κενό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News