Τα τελευταία χρόνια που η αυτοαναφορικότητα της ελληνικής TV έχει χτυπήσει κόκκινο και στήνονται εκπομπές που ως επί το πλείστον σχολιάζουν άλλες εκπομπές, είχα την απορία. Αναρωτιόμουν πώς γίνεται να καλύπτεις τον δικό σου τηλεοπτικό χρόνο με υλικό άλλων, έτσι ελεύθερα και τζάμπα.
Προφανώς το επέτρεπε ο ένας στον άλλον για διαφημιστικούς λόγους: δείχνω πλάνα σου, δείχνεις πλάνα μου, δείχνουν πλάνα μας κι έτσι ο τηλεθεατής μας τρώει στη μούρη απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, από παντού.
Σ’ αυτή τη συνήθεια απ’ ό,τι φαίνεται βάζει τέλος ο ΑΝΤ1. Σχεδιάζει ν’ απαγορεύσει στα αντίπαλα κανάλια να κάνουν ανεξέλεγκτη χρήση προγραμμάτων του, μιας και διαπίστωσε ότι χρησιμοποιούν έως και τρεις ώρες τηλεοπτικού του χρόνου. Αρχικά θα στείλει σχετική οδηγία απαγόρευσης, και σε δεύτερο χρόνο ακούγεται ότι θα βγάλει και τιμοκατάλογο προγραμμάτων, λογικά εκείνων που ανακυκλώνονται περισσότερο στα υπόλοιπα κανάλια.
Με άλλα λόγια, είσαι τα «Καλημερούδια» και θες να δείξεις συνέντευξη από το «The Tonight Show»; Είσαι ο Φώτης κι η Μαρία και θέλετε να δείξετε σάτιρα των «Ράδιο Αρβύλα» ή τον κριτή του «Your Face Sounds Familiar» να τη λέει σε διαγωνιζόμενο; Πληρώστε.
Σκέφτομαι πώς μια τέτοια απόφαση μπορεί ν’ αλλάξει το τηλεοπτικό τοπίο, ειδικά αν αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους. Καταρχάς, είναι πολύ πιθανό και συμφέρει να το ακολουθήσουν όσα κανάλια παράγουν περισσότερο πρωτογενές τηλεοπτικό προϊόν. Oσα ζουν «παρασιτικά», δείχνοντας και σχολιάζοντας κυρίως το προϊόν των άλλων, την έβαψαν.
Την έβαψαν επίσης και αρκετές εκπομπές. Το «Λόγω Tivis» και το (κομμένο πια) «The Spata Live», για παράδειγμα, στήθηκαν πάνω στη λογική «σχολιάζουμε τους άλλους». Υποπτεύομαι ότι δεν θα συμφέρει πια κανένα κανάλι να στήνει τέτοιες εκπομπές αν, για να δείξεις και να σχολιάσεις υλικό άλλων, πρέπει να το πληρώσεις.
Βέβαια, αν εξελιχθεί έτσι το πράμα, θα βρουν πατέντες. Μπορεί να σχολιάζουν χωρίς πλάνα, πράγμα δύσκολο και τηλεοπτικά βαρετό γιατί, ως γνωστόν, μια εικόνα χίλιες λέξεις. Μπορεί ν’ αναπαράγουν τους διαλόγους, όπως αναπαράγονται από δημοσιογράφους οι διάλογοι Βελκουλέσκου-Τόμσεν, στις ειδήσεις. Μπορεί να κάνουν και αναπαράσταση της σκηνής όπως στις οικογενειακές ιστορίες, ποιος ξέρει.
Οπως και να έχει, αυτό το απαγορευτικό, αν υιοθετηθεί και από άλλους, ίσως περιορίσει την ανεξέλεγκτη ανακύκλωση εκπομπών και τον ατέρμονο σχολιασμό του τηλεοπτικού γείτονα, που μας έχουν σπάσει τα νεύρα.
ΥΓ. Και τα web sites των καναλιών κερδίζουν. Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι κάτι που γίνεται σε μια εκπομπή, θα το δούμε να προβάλλεται και να σχολιάζεται στις άλλες εκπομπές. Αν σταματήσει αυτό, αναγκαστικά θα ανατρέχουμε στα web sites των καναλιών, να το βλέπουμε εκεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News