287
|

Make my day 46.0

Make my day 46.0

Το οπτικό ντοκουμέντο ξεκινά με ένα κείμενο που παραπέμπει σε υλικό επιστημονικού ενδιαφέροντος: «Αναφορά συμπεριφοράς ανθρωποειδούς πιθήκου αριθμός 21 από 27 – Ρ. Γουάιατ, 8 Νοεμβρίου 2009 / Ανέκδοτο υλικό από στρατιώτη της Δυτικής Αφρικής». Στα μόλις 42 δευτερόλεπτα της διάρκειάς του, παρουσιάζει μια μικρή ομάδα στρατιωτών από άγνωστη αφρικανική χώρα, που διασκεδάζουν με έναν χιμπαντζή. Κάποιος στρατιώτης δίνει, για πλάκα, ένα καλάσνικοφ στο ζώο αλλά αυτό αποδεικνύεται πολύ κακή ιδέα. Ο χιμπαντζής αρχίζει να πυροβολεί ανεξέλεγκτα, σκορπίζοντας τον πανικό στους στρατιώτες.

Το κείμενο στην αρχή του βίντεο κρύβει -επιμελώς- μια αλήθεια. Το «επιστημονικού ενδιαφέροντος» υλικό, απόλυτα πειστικό χάρη στον ερασιτεχνικό τρόπο λήψης και τη διακριτική επισήμανση στο κάτω μέρος της οθόνης, που το χαρακτηρίζει «υλικό έρευνας», ήταν στην πραγματικότητα ένα τρικ της 20th Century Fox για την προώθηση μιας ταινίας. Το ημι-αυθεντικό οπτικό υλικό δημιουργήθηκε (και) με τη βοήθεια των υπολογιστών, για να διαφημίσει την 7η κατά σειρά ταινία της γνωστής σειράς «Ο πλανήτης των πιθήκων («Η εξέγερση», 2011). Εκεί παραπέμπει έντεχνα η τελευταία εικόνα, με τον χιμπαντζή να υψώνει θριαμβευτικά το ΑΚ-47 στον αέρα.

Το βίντεο είχε εκατομμύρια «χτυπήματα» στο YouTube. Παράλληλα, όμως, έγινε αφορμή να γραφούν αναρίθμητα ρατσιστικά σχόλια από χρήστες που βρήκαν την ευκαιρία να χλευάσουν τους Αφρικανούς. Το εύρημα της 20th Century Fox έγινε μπούμερανγκ και η εταιρεία δέχτηκε σκληρή κριτική. Κατηγορήθηκε για τη χρήση του συγκεκριμένου βίντεο στο viral marketing, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη διάδοση ενός μηνύματος στο διαδίκτυο. Η αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης GigaOM έγραψε στο blog της: «Το επικίνδυνο με το viral video είναι ότι ξεφεύγει από τον έλεγχό σου, μόλις το αφήσεις ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον. Μπορεί να απλωθεί σαν πυρκαγιά, μπορεί να μεταλλαχτεί, μπορεί επίσης να στραφεί εναντίον σου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News