395
Η Ιωάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος του αρχιεκτελεστή της 17Ν, μιλώντας στα ΜΜΕ για την... κανονικότητα των αδειών του πελάτη της. Την ποια; | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Κουφοντίνας και «κανονικότητα»

Πέπη Ραγκούση Πέπη Ραγκούση 11 Φεβρουαρίου 2018, 11:44
Η Ιωάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος του αρχιεκτελεστή της 17Ν, μιλώντας στα ΜΜΕ για την... κανονικότητα των αδειών του πελάτη της. Την ποια;
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Κουφοντίνας και «κανονικότητα»

Πέπη Ραγκούση Πέπη Ραγκούση 11 Φεβρουαρίου 2018, 11:44

Αναζητώντας την κανονικότητα… Ως λέξη, γιατί ως έννοια την έχουμε ξεχάσει εδώ και καιρό· μας τη θύμισε η Ιωάννα Κούρτοβικ το πρωί της Παρασκευής, όταν το «πιστόλι» της 17 Νοέμβρη έβγαινε από τη φυλακή με διήμερη άδεια.

Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα συνέστησε στους δημοσιογράφους να συνηθίσουν την κανονικότητα αυτών των αδειών, γιατί «κανονικότητα» σημαίνει εφαρμογή των νόμων και «…ο νόμος δεν προβλέπει ότι οι οικογένειες των θυμάτων μιας πράξης, μιας ενέργειας έχουν λόγο στη συνέχιση της κράτησης ενός κρατούμενου».

Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, η κανονικότητα κακοποιείται σε μια φράση που εκστομίστηκε υποτίθεται για να την υπερασπιστεί.

Η κυρία Κούρτοβικ βεβαίως μιλάει σε νομική γλώσσα αλλά σύμφωνα με το Νέο Ελληνικό Λεξικό του Κριαρά η κανονικότητα, εκτός από τήρηση κανόνων και νομικών διατάξεων, σημαίνει αναλογία και συμμετρικότητα.

Ωστόσο, πέρα από νομικές ορολογίες, δεν μπορώ να διακρίνω καμία ηθική συμμετρικότητα στο να χαρακτηρίζονται, σε έναν δημόσιο λόγο, «ενέργειες» έντεκα εν ψυχρώ δολοφονίες λες και ο δολοφόνος πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα ή έριξε νερά στο μπαλκόνι της από κάτω. Ούτε μπορώ να βρω αναλογία στην προκλητική χρήση από τον αμετανόητο εκτελεστή του δικαιώματος που του δίνει το κράτος δικαίου το οποίο ο ίδιος πολεμούσε.

Πέραν των λεγομένων της κυρίας Κούρτοβικ, δεν βρίσκω επίσης καμία αναλογία δικαίου στο να βγαίνει κάθε τρεις μήνες με διήμερη άδεια κάποιος καταδικασμένος έντεκα φορές ισόβια και να πεθαίνει μέσα στην φυλακή ένας μικροαπατεώνας.

Δεν ξέρω για ποια κανονικότητα μιλάμε σε μία χώρα που κατοχυρώνει το ηθικό πλεονέκτημα του φονιά και αποκλείει από τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη έναν φτωχοδιάβολο. Όπως δεν μπορώ να βρω ίχνη κανονικότητας σε έναν μοσχοαναθρεμμένο 28αρη, τον Εκτορα Κουφοντίνα, όταν μας κουνάει το δάχτυλο και μας λέει ποια μοντέλα τρομοκρατίας είναι ξεπερασμένα και ποια θα φορεθούν τις επόμενες σεζόν.

Πού χάθηκε η κανονικότητα ώστε να τη βρούμε σε προστατευόμενους μάρτυρες μίας εκ των οποίων μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το νούμερο της βαφής μαλλιών που κάνει αυτό το ξανθό το σκανδιναβικό;

Σε αόριστες εκτιμήσεις που επικοινωνούνται ως αποδείξεις και στη λάσπη στον ανεμιστήρα που μετατρέπει τον ύποπτο σε ένοχο;

Σε δικογραφίες για τις οποίες, πριν φτάσουν στη Βουλή, ενημερώνεται κατ’ ίδιαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης;

Στη Θάνου που κοιτούσε την Τουλουπάκη που κοιτούσε την Καββαδία την οποία είχε διορίσει, με φαξ, στην ΕΡΤ ο Καραμανλής;

Με δυο λόγια, το πουλόβερ της κανονικότητας έχει προ πολλού ξηλωθεί. Ας τυλίξουμε το κουβάρι, ας το αφήσουμε στην άκρη και ας το ξαναπλέξουμε αν και όποτε ξαναθυμηθούμε την πλέξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News