516
Μητσοτάκης και Τσίπρας στην «κοκορομαχία» τους την Παρασκευή στη Βουλή. Τις εκλογές όμως δεν τις κρίνουν ούτε η ανομία ούτε η Siemens | Nikos Libertas / SOOC

Σιγά μην κρίνουν οι Ρουβίκωνες τις εκλογές…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 4 Νοεμβρίου 2017, 07:29
Μητσοτάκης και Τσίπρας στην «κοκορομαχία» τους την Παρασκευή στη Βουλή. Τις εκλογές όμως δεν τις κρίνουν ούτε η ανομία ούτε η Siemens
|Nikos Libertas / SOOC

Σιγά μην κρίνουν οι Ρουβίκωνες τις εκλογές…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 4 Νοεμβρίου 2017, 07:29

Τι ήταν η χθεσινή (Παρασκευή) συζήτηση στη Βουλή; Μια ακόμα «κοκορομαχία άνευ ουσίας», όπως τη θεωρεί η αρχηγός ενός άλλου κόμματος (εδώ); Μέγα λάθος. Κοκορομαχία ήταν (και μάλιστα τέτοιου επιπέδου που προϊδεάζει γι’ αυτά που θα δούμε και θ’ ακούσουμε πριν από τις επόμενες εκλογές), αλλά με μπόλικη πολιτική ουσία.

Και η ουσία δεν είναι στην ανταλλαγή χαρακτηρισμών για τα «ψέματα του Τσίπρα» ή «τα δώρα του Μητσοτάκη από τη Siemens». Αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα, έχουν κριθεί. Φιλοθεάμον κοινό μπορεί να υπάρχει, αλλά ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν με αυτά τα κριτήρια δεν γνωρίζω πολλούς.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο νυν Πρωθυπουργός επανεξελέγη πανηγυρικά κι ενώ είχε πει του κόσμου τα ψέματα και είχε κάνει τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα (τουλάχιστον) της Μεταπολίτευσης. Και αυτό κάτι λέει για την αδυναμία της αντιπολίτευσης συνολικά και ειδικά της ΝΔ. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της ΝΔ ενώ ήταν γνωστά τα περί Siemens και προερχόταν από «τζάκι». Και αυτό κάτι δείχνει για τις επιθυμίες του κομματικού σώματος.

Δεν είναι, λοιπόν, αυτή η ουσία της σύγκρουσης των δύο. Αλλά η συστηματική προσπάθεια του κ. Τσίπρα να «κλέψει» (ή να υιοθετήσει) την ατζέντα της άλλης πλευράς. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι έχει γίνει μνημονιακότερος της μνημονιακής ΝΔ και εισπράττει τα εύσημα από τους δανειστές. Μιλάει για τον Τραμπ με τρόπο που κανένας δεξιός Πρωθυπουργός δεν θα τολμούσε. Και η ΝΔ προσπαθεί να τον αντιπολιτευθεί με τα F-16, ενώ δεν αμφισβητεί την ουσία της επιλογής.

Τώρα ο κ. Τσίπρας υιοθετεί την ατζέντα «νόμος και τάξη». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση της Βουλή επαιρόταν ότι στη δική του διακυβέρνηση η Αστυνομία έπιασε περισσότερους ληστές και εξιχνίασε περισσότερες δολοφονίες. Ο κ. Μητσοτάκης ατύχησε με την ερώτησή του, έπεσε και σε κακή συγκυρία. Με τόσες «επιτυχίες» της Αστυνομίας (απαγωγή Λεμπιδάκη, δολοφονία Ζαφειρόπουλου, απόπειρα κατά Παπαδήμου) για τις οποίες και ο ίδιος δίνει συγχαρητήρια, δεν ακούγεται πολύ πειστικό το επιχείρημα για «έξαρση της ανομίας» και «κάλυψή» της από την κυβέρνηση.

Απομένουν τα Εξάρχεια και ο Ρουβίκωνας. Όμως, η ανομία στα Εξάρχεια κυριαρχεί εδώ και 30(τουλάχιστον) χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις. Το επιχείρημα ότι την καλύπτει η σημερινή κυβέρνηση δεν στέκει, γιατί και οι προηγούμενες (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) δεν κατάφεραν να την εξαλείψουν. Αρκεί η ακτιβιστική δράση του Ρουβίκωνα για να δικαιωθεί ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση καλύπτει την ανομία; Καθόλου. Και ας προσέξουν οι της αντιπολίτευσης. Oταν ο κ. Τσίπρας υιοθετεί ουσιαστικά τη δική τους ατζέντα για «το νόμο και την τάξη», δεν θα δυσκολευθεί αύριο να μπουζουριάσει μερικούς Ρουβίκωνες, για να τους αφαιρέσει κάθε επιχείρημα.

Οποιοι νομίζουν ότι ο κ. Τσίπρας πλήττεται από τις κατηγορίες ότι «καλύπτει την ανομία» καιρός να αλλάξουν γνώμη. Και όποιοι πιστεύουν ότι οι εκλογές θα κριθούν από τα σποραδικά «ντου» του Ρουβίκωνα στο κέντρο της Αθήνας ας αλλάξουν πλευρό. Οι πολίτες -ακόμα και οι πάλαι ποτέ «νοικοκυραίοι», στους οποίους παραδοσιακά απευθύνονται τα συντηρητικά κόμματα- δεν κινδυνεύουν σήμερα περισσότερο από την ανομία ούτε φοβούνται περισσότερο τους μπαχαλάκηδες.

Τους έχουν τσακίσει οι μειώσεις των εισοδημάτων τους, οι φορολογικές επιδρομές και η ανεργία των παιδιών τους. Και γι’ αυτά, επί οκτώ χρόνια τώρα, βλέπουν τα ίδια και δεν ακούν καμιά εναλλακτική. Γιατί να συγκινηθούν από τέτοιες κοκορομαχίες στη Βουλή;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News