474
| Menelaos Myrillas / SOOC

Πώς αλλοτριώθηκε έτσι ο Ζουράρις;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 30 Νοεμβρίου 2016, 00:02

Πώς αλλοτριώθηκε έτσι ο Ζουράρις;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 30 Νοεμβρίου 2016, 00:02

Έμαθα ότι ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις αποκάλεσε «μαλάκες» όσους διατυπώνουν την άποψη ότι ο Φιντέλ Κάστρο ήταν δικτάτορας. Επειδή σε κάτι τέτοια εμπιστεύομαι μόνο τις δικές μου αισθήσεις, άκουσα το απόσπασμα. Ιδού, λοιπόν, τι ακολούθησε τη διατύπωση από τον Κώστα Ζουράρι της άποψης ότι ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε μεγάλη φυσιογνωμία κι αφήνει τον κόσμο μας φτωχότερο.

«Δημοσιογράφος: Εκείνους που τον λένε δικτάΚτορα (sic) πώς θα τους χαρακτηρίζατε, αφελείς;
Ζουράρις: Όχι, μαλάκες.
Δημοσιογράφος: Γιατί τους λέτε μαλάκες;
Ζουράρις: Βαριέμαι να απαντήσω.
Δημοσιογράφος: Βαριέστε να απαντήσετε σε μαλακίες, λέτε, με λίγα λόγια; Δεκτόν, πάμε παρακάτω».

Ακολούθως, ο δημοσιογράφος ρώτησε για τον κ. Λιάκο, για τη Μόρια και τον κ. Μουζάλα, την Εκκλησία και στο τέλος, επανήλθε στην Κούβα με το εξής σχόλιο: «Πάντως μ’ άρεσε όπως χαρακτηρίσατε αυτούς που τον έλεγαν δικτάΚτορα (sic)».

Και ξαναέπιασαν τη συζήτηση για την Κούβα, με τον Κώστα Ζουράρι να μιλά για τα «καθάρματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που έπνιξαν την μικρή Κούβα» και το δημοσιογράφο να σιγοντάρει και να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.

https://www.youtube.com/watch?v=vU8_fgCzKdc

Ο Κώστας Ζουράρις είναι περισσότερο γνωστός για την αντισυμβατική γλώσσα που χρησιμοποιεί, την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά που επιδεικνύει και τον πληθωρικό χαρακτήρα που ξεδιπλώνει απ’ ό,τι για την εξαιρετική αστική αγωγή που διδάχτηκε και τον πλούτο των γνώσεων που διαθέτει. Αυτός είναι ο Ζουράρις, παιδιά, μην το κουράζουμε παραπάνω. Ένας άψογος αστός με υψηλού επιπέδου κουλτούρα και ευρύτατη καλλιέργεια, ο οποίος έχει δημιουργήσει την επιτυχημένη μανιέρα του αυθόρμητου αντισυμβατικού που θα δώσει την ατάκα. Γι αυτό τον καλούν στις εκπομπές: για να μιλήσει για πράγματα με τα οποία οι δημοσιογράφοι δεν έχουν καμιά σχέση, σε μια γλώσσα την οποία δεν κατανοούν απολύτως, με μια φρασεολογία τόσο εξεζητημένη που θα βγάλει γέλιο στο ακροατήριο. Επιτυχία εξασφαλισμένη, αρκεί να δώσεις λίγο θάρρος στο Ζουράρι. Στην περίπτωση της εν λόγω συνέντευξης, πάντως, δεν ήταν ο Κώστας Ζουράρις που με ενόχλησε τόσο πολύ. Ήταν ο δημοσιογράφος.

Είναι δυνατόν δημοσιογράφος να λέει σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή τις λέξεις «μαλάκας» και «μαλακίες»; Είναι δυνατόν να ζητάει από τον καλεσμένο του να χαρακτηρίσει εκείνους οι οποίοι διατυπώνουν μια άλλη άποψη από τη δική του; Είναι δυνατόν να λέει ότι του άρεσε το ότι ο καλεσμένος του αποκάλεσε κάποιους «μαλάκες»;

Το μέτωπο των θαυμαστών του Κώστα Ζουράρι, πάντως, επίσης ενοχλήθηκε. Κι αυτό γιατί ο υφυπουργός Παιδείας δεν γύρισε μόλις άκουσε την πρώτη ερώτηση περί Κάστρο να πει στο δημοσιογράφο με αγανάκτηση «τι δικτάΚτορας άνθρωπέ μου; Μιλάς με τον υφυπουργό Παιδείας και λες τη λέξη “δικτάΚτορας”; Μάθε ελληνικά πρώτα!». Κατόπιν, έπρεπε να τον βάλει να λέει τη λέξη μέχρι να την εκφέρει σωστά και μετά να αρχίσουν συνομιλία. Αυτή θα ήταν η σωστή αντίδραση του Ζουράρι που γνωρίζουμε. Επιπλέον, θα έκανε και ντόρο, θα δημιουργούσε αίσθηση, θα ωθούσε και 10 ανθρώπους να μάθουν να λεν τη λέξη σωστά.

Αλλά φαίνεται πως μια τέτοια συμπεριφορά θα παραήταν αντισυμβατική, ακόμη και για έναν Κώστα Ζουράρι. Τελικά φαίνεται πως η εξουσία μπορεί να αλλάξει ακόμη κι έναν Κώστα Ζουράρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...