O Ντέιβιντ Ρόμπερτς θεωρείται, παγκοσμίως, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους σε θέματα τεχνολογίας και επιχειρηματικής καινοτομίας. Είναι δε ένας από τους πιο χαρισματικούς ομιλητές που μπορείς να ακούσεις σε συνέδρια και συναντήσεις υψηλόβαθμων επιχειρηματικών στελεχών.
Ο Ρόμπερτς έκλεισε την πρώτη ημέρα του Singularity University Summit που ολοκληρώνεται την Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής. Μίλησε για την ελπίδα, προτρέποντάς μας, ως χώρα, να αφήσουμε πίσω το παρελθόν καθώς, όσο ασχολείσαι με το παρελθόν, παραμένεις βαλτωμένος εκεί πίσω. Τέλος πάντων, χρησιμοποίησε αρκετά ευρηματικά και εμπνευσμένα, έχοντας στο ακροατήριό του στελέχη από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Θα ήταν καλύτερο να έχει πολιτικούς, ειδικά όταν εξηγούσε τη σχέση του μάρκετινγκ και της καινοτομίας με την πρόοδο μίας επιχείρησης ή και μίας ολόκληρης χώρας.
Ο Ρόμπερτς έδωσε ένα στοιχείο που ήταν ανατριχιαστικό. Οι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα με το brain drain, δημιούργησαν αξίες 13 δισ. δολαρίων στις χώρες προορισμού. Η Ελλάδα δεν έχασε μόνο τα 8 δισ. δολάρια που δαπάνησε για να τους μεγαλώσει και να τους εκπαιδεύσει. Εχασε κυρίως προοπτική για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Ακουσα και άλλα μελαγχολικά για την Ελλάδα, από τον Ράμεζ Ναμ, τον ειδικό του Singularity University σε θέματα ενέργειας. Η Ελλάδα καλύπτει με εισαγωγές τα 2/3 των ενεργειακών αναγκών της. Και όμως, τίποτα στον κόσμο δεν γίνεται χρόνο με τον χρόνο τόσο φθηνότερο, όσο η ηλιακή ενέργεια. Όπως είπε ο Ναμ, η Ελλάδα δεν έπρεπε να εισάγει αέριο από τη Ρωσία, έπρεπε να εξάγει στη Ρωσία ηλιακή ενέργεια. «Δεν έχει καν νόημα να συνεχίζετε με άνθρακα, όταν έχετε τη φυσική αποδομή για αιολική και ηλιακή ενέργεια» είπε χαρακτηριστικά. Προφανώς δεν έχει ενημερωθεί εκτενώς περί ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ…
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ενεργειακά, η Deloitte που είναι κύριος χορηγός του Singularity University, διοργάνωσε μία κλειστή συζήτηση κατά την οποία έφερε στο ίδιο τραπέζι στελέχη των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών της χώρας και στελέχη του υπουργείου Ενέργειας. Στη συζήτηση ετέθησαν τόσο τα προβλήματα στην εγχώρια αγορά ενέργειας, όσο και οι προοπτικές για την ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας. Εξάλλου η Deloitte, στα πλαίσια του Singularity University έχει δημιουργήσει ένα περίπτερο όπου παρουσιάζει το Blockchain Box, μία τεχνολογική πλατφόρμα που προσφέρει στις επιχειρήσεις λύσεις blockchain.
Τι άλλο συγκράτησα από την πρώτη μέρα του Summit;
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο νέος ηλεκτρισμός. Τα πάντα θα λειτουργούν με εφαρμογές της ή, αν θέλετε, λίγα πράγματα θα λειτουργούν χωρίς αυτήν.
Το 2050 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει πλέον τη δημιουργία πόλεων που θα «ενδιαφέρονται» για κάθε πολίτη.
Οι άνθρωποι εξελίσσονται σταδιακά σε cyborgs. Και αυτό φαίνεται από τη σχέση μας με τα κινητά και τα social media.
Η νέα επιχειρηματικότητα οφείλει να γνωρίζει ότι πλέον σχεδόν κάθε προϊόν ή υπηρεσία, πρέπει να διαθέτει τη ψηφιακή του εκδοχή.
Οι ανάγκες των ανθρώπων γίνονται όλο και περισσότερο συναισθηματικές και εκεί πρέπει να εστιάζουν οι επιχειρήσεις. Η Kodak θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα αν καταλάβαινε ότι δεν τυπώνει φωτογραφίες, αλλά διαχειρίζεται αναμνήσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News