Έχοντας γυρίσει ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη και έχοντας δοκιμάσει δεκάδες τοπικές συνταγές από κάθε τόπο, πιστεύω ότι εμείς οι Έλληνες ξέρουμε καλά από ψητό αρνί και γενικά από το μαγείρεμά του. Είμαστε μάστοροι στη σούβλα, αλλά και στο ψητό του φούρνου με πατατούλες και διάφορα αρωματικά.
Η αλήθεια είναι ότι εκείνα τα βυζαντινά χρόνια και αργότερα τα της τουρκοκρατίας η καταραμένη φτώχια μάστιζε την ιστορική Ελλάδα. Κείνη την περίοδο δεν έχουμε να αναγνωρίσουμε σπουδαία φαγητά. Καμιά πιτούλα, κανένα κοσμάρι, και κυρίως αρνί. Τις περισσότερες φορές κλεμμένο από το κοπάδι του γείτονα. Η φτωχολογιά περίμενε τις μεγάλες γιορτές για να σφάξει κανένα αρνί, να το ψήσει στη γάστρα, στη σούβλα ή στον ξυλόφουρνο και μετά να βάλουν το ταψί στη μέση και να το φάνε μέχρι που τα κόκαλα από το γλείψιμο να είναι κατάλληλα για το μάθημα ανατομίας.
Φέτος οι τυχεροί θα πάνε στα χωριά τους και οι παππούδες, οι πεπειραμένοι θείοι θα σουβλίζουν και οι χωριάτες εξ Αθηνών θα τρώνε και θα ρεύονται.Υπάρχει όμως και μια ομάδα κατοίκων της μεγάλης πόλης που θα μείνουν στα μετόπισθεν είτε γιατί δουλεύουν τις γιορτές, είτε γιατί δεν υπάρχουν όβολα για ταξιδάκι αναψυχής.
Αυτοί με σεμνότητα θα πάρουν 2-3 κιλά αρνί από το χασάπη, θα βάψουν και 24 αβγά τα οποία θα φάνε και δεν θα πετάξουν, θα φωνάξουν και καμιά συμπεθέρα για το καλό και θα γιορτάσουν το Πάσχα στη μικρή σαλοτραπεζαρία του διαμερίσματος της πολυκατοικίας. Θα χαλαρώσουν πίνοντας καμιά Μαλαματίνα ή ρετσίνα Κουρτάκη με πώμα της μπύρας και μα το Χριστό θα το καταευχαριστηθούν, ίσως πολύ περισσότερο από τους άλλους που θα κάνουν Πάσχα στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα νησιών και παραλίων.
Η κλασική συνταγή για το αρνί σχεδόν δεν είναι συνταγή. Σκελίδες σκόρδο χωμένες μέσα στα ψαχνά, αλατοπίπερο, λίγη ρίγανη ή θυμάρι, πατάτες ολούθε, ελαιόλαδο από πάνω, άντε και κανένα λεμόνι και σιγανό ψήσιμο μέχρι αρνί και πατάτες να γίνουν λουκούμι. Ευλογία θεού μέσα από την απλότητα.
Σήμερα όμως θα προτείνω μια εξ’ ίσου απλή συνταγή με μια ελαφρά περιπλοκότητα στο ψήσιμο.
Θα πείτε στον χασάπη να σας κόψει μικρές μερίδες το αρνάκι σας. Θα το ρίξετε σε μια λεκάνη, θα ψιλοκόψετε μέσα στην λεκάνη 3-4 σκελίδες σκόρδο, 200 γραμ κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κυβάκια, 1-2 καρότα ψιλοκομμένα για το χρώμα και 1 φλιτζανάκι του τσαγιού αρακά και πάλι για το χρώμα.
Θα περιχύσετε τουλάχιστον με 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι, μπόλικο αλατοπίπερο και ρίγανη.Το απαραίτητο αξεσουάρ είναι μπόλικες λαδόκολλες. Όλο αυτό τον αχταρμά θα τον αδειάσετε σε 4 λαδόκολλες την μια πάνω στην άλλη και θα φτιάξετε ένα υπέροχο πακέτο το οποίο θα δέσετε με φυτικό σπάγκο. Για να μην καεί στο ψήσιμο τυλίξτε το πακέτο με αλουμινόχαρτο . Ρίξτε το στο φούρνο στους 180ο και αφήστε το 3 ώρες.
Όσο ψήνεται κάντε καμιά άλλη δουλειά, τσιμπήστε κανένα αβγό, χαζολογίστε με τα παιδάκια σας, πηγαίνετε στην Κυριακάτικη λειτουργία, μετά στρώστε το τραπέζι ήρεμα, βάλτε το δέμα με το αρνί σε μια πιατέλα, κόφτε το σπάγκο με ένα ψαλίδι και ανοίξτε το πάνω στο τραπέζι να μοσχοβολίσει ο τόπος.
Δεν θα μείνει κοκαλάκι. Και μετά αφού όλα καταλαγιάσουν και αρχίσει η χώνεψη ρίξτε και ένα απογευματινό υπνάκο και θα έχετε κάνει το καλύτερο Πάσχα της ζωής σας στο σπίτι σας. Συμπολίτες μου είμαι και εγώ ένας από εσάς.
Ζήτω το Πάσχα στην πόλη!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News