669
|

Το μινόρε του Μορφέα

Avatar Λουκρητία 27 Ιουλίου 2011, 04:42

Το μινόρε του Μορφέα

Avatar Λουκρητία 27 Ιουλίου 2011, 04:42

Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει, λέει η γνωστή ρήση. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι πως υπάρχει και μια συμπληρωματική σε αυτή και ισχύει μόνο για μερικούς “τυχερούς”: Όταν ο άνθρωπος ονειρεύεται, ο Μορφέας κάνει καινούριο συκώτι. Στην δικιά μου περίπτωση, ο Μορφέας τα έχει βρει σκούρα και μάλλον θα το πάει για μεταμόσχευση. Και ο λόγος είναι προφανέστατος: Διαταραχή ύπνου.

Έπρεπε να το είχα φανταστεί από πολύ νωρίς. Όταν μωρό ακόμα, η μάνα με νανούριζε με το Μινόρε της αυγής. Το οποίο μελωδικά ταιριάζει γάντι, αλλά αν οι πρώτοι στίχοι είναι “Ξύπνα μικρό μου κι άκουσε”, καταλαβαίνετε πως δεν αρμόζει στον σκοπό για τον οποίο επιστρατεύτηκε. Δεν μπορώ καν να ξέρω αν με κάποιο τρόπο εντυπώθηκαν αυτοί οι στίχοι στο υποσυνείδητό μου και στη συνέχεια ρύθμισαν τον κύκλο του ύπνου μου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως εδώ και πολλά χρόνια, ο ύπνος για μένα έχει αναχθεί σε περιπέτεια και καθημερινό άθλο.

Αυτή η διαταραχή έχει πολλά πρόσωπα, όσα και ο Μορφέας κατά την ελληνική μυθολογία. Υπάρχουν νύχτες που το πρόβλημα εντοπίζεται στην ώρα που θα καταφέρεις να αποκοιμηθείς. Στριφογυρνάς στο κρεβάτι. Παίρνεις όλες τις πιθανές κι απίθανες στάσεις, σαν σε χορογραφία του Παπαϊωάννου. Δοκιμάζεις με χαμηλό φωτισμό, με απόλυτο σκοτάδι, με το φως που μπαίνει από τις κολόνες της ΔΕΗ. Τίποτα δεν βοηθάει. Πολλές φορές μάλιστα βρίσκεσαι να παίζεις με τα χέρια σου στο μισοσκόταδο, δίνοντας τους μορφή ζώων και κακομούτσουνων πλασμάτων. Η απαρίθμηση προβατακίων έχει δύο πιθανές καταλήξεις. Είτε θα φτάσεις στο σημείο το καντράν του μυαλού σου να εμφανίσει “Ε” όπως στα κομπιουτεράκια, είτε θα αρχίσεις να τα αυτοκτονείς καθώς πηδάνε τον φράχτη για να διασκεδάσεις την βαρεμάρα σου. Η ανάγνωση βιβλίου έχει εγκαταληφθεί από νωρίς καθότι ασύμφορη. Ειδικά αν πρόκειται για ενδιαφέρον βιβλίο, τότε το πνεύμα παίρνει την πρωτοβουλία να διανυκτερεύσει και καταλήγεις να το διαβάζεις ολόκληρο -ή έστω ένα πολύ μεγάλο μέρος του- μέσα σε λίγες ώρες. Κι έτσι το πρωί σε βρίσκει και άυπνο και στο βιβλιοπωλείο εις αναζήτηση ενός καινούριου για να αναπληρώσεις αυτό που διάβασεις το προηγούμενο βράδυ.

Υπάρχουν και οι νύχτες όπου, αφού έχεις καταφέρει με τα χίλια ζόρια να ζευγαρώσουν οι άνω και οι κάτω βλεφαρίδες σου, ξυπνάς μετά από 2-3 ώρες ύπνου χωρίς προφανή λόγο. Σου παίρνει λίγα λεπτά για να επιβεβαιώσεις με τον εαυτό σου πως δεν φταίει κάποιο όνειρο που είδες. Ο Μορφέας για άλλη μια φορά έχει φανεί ασυνεπής στο ραντεβού του. 'Η και να έχει εμφανιστεί, αποκλείεται να ευθύνεται για την διακοπή του ύπνου σε καθημερινή βάση. Στην αρχή δεν σηκώνεσαι, επιμένεις εκεί ξαπλωμένος και πιάνεις κουβέντα με το ταβάνι. Το ανησυχητικό είναι πως πολλές φορές έχεις την εντύπωση πως σου απαντάει. Και τότε είναι που αποφασίζεις να σύρεις το κουρασμένο σου κουφάρι από το κρεβάτι στον καναπέ και τούμπαλιν. Η αλλαγή περιβάλλοντος έχεις ακούσει πως βοηθάει, αλλά απ' ό,τι φαίνεται το μόνο που σου προσφέρει είναι η καύση λίγων έξτρα θερμίδων. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις θα αποκοιμηθείς σε ανύποπτο χρόνο. Καθήμενος στην πολυθρόνα φερ' ειπείν, μα δεν είναι κάτι που πρέπει να σε αναστατώνει. Μετά από μία ώρα, ξαναξυπνάς κα αρχίζει πάλι από το μηδέν το σαφάρι του ονείρου.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι διαταραχές του ύπνου έχουν πολλές αιτίες, όπως στρες, υπνική άπνοια, κατάθλιψη, ορμονικά προβλήματα, κλπ. Οι επιπτώσεις τους είναι ακόμα περισσότερες: κατατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας, απώλεια μνήμης, κακή διάθεση, αύξηση σωματικού βάρους, κλπ. Υπάρχει όμως καταγεγραμμένος και ο όρος “short sleeper” και αναφέρεται σε ανθρώπους, οι οποίοι καταφέρνουν με λίγες ώρες ύπνου την ημέρα να είναι πλήρως λειτουργικοί το επόμενο πρωί και να μην εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα από την έλλειψη ύπνου. Και σ' αυτούς τείνω να κατατάξω τον εαυτό μου μιας και η διάθεσή μου είναι εξόχως χαρούμενη, δεν έχω πάρει ούτε γραμμάριο και θυμάμαι μέχρι και σήμερα το τηλέφωνο του πρώτου μου δεσμού. Είναι παρήγορο όπως και να το κάνετε. Εντούτοις, τελευταία έχει παρατηρηθεί ανησυχητική αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που αναφέρουν διαταραχές του ύπνου τους λόγω του άγχους που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Εσείς ανήκετε σε αυτούς; Κι αν ναι, πώς το καταπολεμάτε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News