799
|

Τι λέει ο Γερμανός;

Γιάνης Βαρουφάκης Γιάνης Βαρουφάκης 19 Σεπτεμβρίου 2010, 11:26

Τι λέει ο Γερμανός;

Γιάνης Βαρουφάκης Γιάνης Βαρουφάκης 19 Σεπτεμβρίου 2010, 11:26

Επειδή οι πολιτικοί λένε ευκολότερα την αλήθεια μετά την απομάκρυνσή τους από την εξουσία, αξίζει μια ματιά στην πρόσφατη συνέντευξη (14η Σεπτεμβρίου) στο περιοδικό Der Spiegel του προηγούμενου υπουργού οικονομικών της Γερμανίας. Μιας και έχω κουράσει αρκετά τους αναγνώστες του protagon με τις δικές μου απόψεις (βλ. π.χ. εδώ), ακολουθούν αποσπάσματά της συνέντευξης του k. Peer Steinbrück χωρίς κανένα δικό μου σχόλιο:

SPIEGEL:

Η συμμαχία CDU (σημ. Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της κας Μέρκελ) και του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP) κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις εκλογές αλλά βρέθηκε στην δύνη της συνεχιζόμενης χρηματο-οικονομικής κρίσης που (μετά τις εκλογές) πήρε την μορφή μιας απειλής χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου. Υπήρξε κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ;

Steinbrück: Όχι. Οι πολιτικοί είχαν χρέος να αποτρέψουν κάτι τέτοιο όποιο κι αν ήταν το κόστος, καθώς μιας τέτοια εξέλιξη θα πήγαινε την Ευρώπη πίσω 20 χρόνια. Το ευρώ είναι ζωτικής σημασίας για την Γερμανία. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να ωφελείται τόσο όσο η Γερμανία από την κοινή εσωτερική αγορά και την νομισματική ενοποίηση.

SPIEGEL: Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, εδώ στην Γερμανία, ο παθιασμένος ενθουσιασμός για την Ευρώπη έχει μειωθεί.

Steinbrück: Αυτό είναι η μεγαλύτερη ένστασή μου προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Στην κρίσιμη στιγμή της Ελληνικής κρίσης και της κρίσης του ευρώ, δεν ξεκαθάρισε όσο έπρεπε ότι το ευρώ δεν είναι μόνο ένα νόμισμα αλλά ένα από τα πιο επιτυχημένα εγχειρήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η κυβέρνηση επέτρεψε τον δημόσιο διάλογο να μολυνθεί από εθνικιστικά και σωβινιστικά συναισθήματα. Αυτό ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο.

SPIEGEL: Επεκτείνετε την κριτική σας αυτή και στην Καγκελάριο, ένα πρόσωπο που κατά τα άλλα εκτιμάτε τόσο πολύ;

Steinbrück: Εντελώς. Η Μέρκελ ήξερε ότι η βοήθεια στην Ελλάδα δεν ήταν δημοφιλής. Ήλπιζε να εκμεταλλευτεί εκλογικά αυτό το συναίσθημα τον περασμένο Μάιο στις βουλευτικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Αυτό το πρόσεξαν οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες. Η φήμη της Γερμανίας, ως αποτέλεσμα, υπέστη πλήγμα.

SPIEGEL: Στο τέλος, η ευρωζώνη αποδέχθηκε το πακέτο στήριξης που επέβαλε στην Αθήνα ένα δραστικό πρόγραμμα λιτότητας ως όρο για την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης των €110 δις. Είναι ικανά αυτά τα μέτρα?

Steinbrück:
Κοιτάξτε απλώς τους αριθμούς. Παρά το πακέτο στήριξης, το χρέος του ελληνικού δημοσίου θα ανέβει από το 120% του ΑΕΠ του χρόνου στο 140% ή ακόμα και στο 150%. Αυτό μεταφράζεται στο συμπέρασμα ότι το συσσωρευόμενο βάρος αποπληρωμών τελικά θα αποδειχθεί πολύ μεγάλο για να μπορέσει να το σηκώσει η χώρα.

SPIEGEL:
Τι θα προτείνατε;

Steinbrück:
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν υπάρχει δρόμος που να παρακάμπτει κάτι τέτοιο. Οι δανειστές της χώρας θα πρέπει να μειώσουν ένα ποσοστό του χρέους επιμηκύνοντας τις αποπληρωμές, μειώνοντας τα επιτόκια, ή και να δεχθούν τα λεγόμενα “κουρέματα” (σημ. αποδοχή εκ μέρους των τραπεζών ότι δεν θα πάρουν πίσω όλο το χρωστούμενο από την Ελλάδα ποσό). Υπάρχουν εκείνοι που θα στενοχωρηθούν ακούγοντάς με να λέω κάτι τέτοιο δημοσίως αλλά πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεις τις βαριά χρεωμένες χώρες που ανήκουν στο ίδιο κλαμπ με εσένα. Υπάρχουν έτοιμες μέθοδοι εφαρμογής μιας τέτοιας λύσης.

SPIEGEL:
Όμως μια τέτοια διαδικασία θα επέφερε μεγάλες απώλειες στους δανειστές. Και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται πολλές Ευρωπαϊκές και Γερμανικές τράπεζες, όπως η δική μας καρκινοβατούσα HRE.

Steinbrück: Τότε οι τράπεζες αυτές απλά θα πρέπει να διαγράψουν αυτά τα χρέη. Δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για πολλές τράπεζες. Όσον αφορά τις υπόλοιπες, υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης (σημ. εδώ αναφέρεται στο μηχανισμό στήριξης των ελλειμματικών κρατών της ευρωζώνης, και των τραπεζών τους, ύψους €750 δις). Θα ήταν σοβαρό λάθος να αναβάλλεται το αναπόφευκτο ώστε να προστατευτούν μερικές τράπεζες εις βάρος των φορολογούμενων. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την χωρίς λόγο επιμήκυνση των προβλημάτων της Ελλάδας.

SPIEGEL: Έχει περάσει η κρίση του ευρώ?

Steinbrück: Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα. Τα υποβόσκοντα αίτια των υπερβολικών δημόσιων χρεών δεν έχουν αναιρεθεί σε κάποιες χώρες. Με προβληματίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τώρα αγοράζει μαζικά κρατικά ομόλογα υψηλού κινδύνου. Θα ήθελα να ήξερα πότε οι αγορές θα αποφασίσουν να τεστάρουν ξανά τον μηχανισμό στήριξης. Θα μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έμμεσα, σε μια αποθήκη “κακών” κρατικών ομολόγων;

Ο Peer Steinbrück, 63 χρονών, διετέλεσε υπουργός οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας από τον Νοέμβρη του 2005 ως το Οκτώβριο του 2009. Στην κυβέρνηση εκείνη του μεγάλου συνασπισμού (CDU-SPD) συμμετείχε ως αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπό την πρώτη καγκελαρία της κας Μέρκελ. Ως υπουργός οικονομικών εν μέσω της διεθνούς κρίσης του 2008, ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την πολιτική διαχείρισης της Κρίσης. Προηγουμένως είχε διατελέσει κυβερνήτης του περίφημου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Από τον Οκτώβριο του 2009 έως τώρα παραμένει βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Το καινούργιο του βιβλίο “Unterm Strich” μόλις εκδόθηκε από την Hoffmann und Campe Verlag.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News