277
|

Πέτρος Μάρκαρης: «Το ελληνικό σινεμά είναι σε μια πολύ καλή φάση»

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 7 Ιουνίου 2014, 00:24

Πέτρος Μάρκαρης: «Το ελληνικό σινεμά είναι σε μια πολύ καλή φάση»

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 7 Ιουνίου 2014, 00:24

Συγγραφέας, μεταφραστής, σεναριογράφος, μελετητής, πολυβραβευμένος, ευρωπαϊκά αναγνωρισμένος, χορτασμένος. Δεν αλλάζει σπίτι, ταβέρνα, φίλους. Ο γκρι Τζαν στα πόδια του, τα έπιπλα της Πόλης και η Κυψέλη. 

Ο αστυνόμος Χαρίτος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, η Γερμανία, η Τουρκία, η Ευρώπη και η ελληνική κρίση. Οργάνωση σκέψης προοδευτική και άποψη ψύχραιμη. Ξεκίνησε να γράφει για το θέατρο τη δεκαετία του '60, μετά ήρθε ο κινηματογράφος, οι μεταφράσεις, η λογοτεχνία. 

Τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα γέμισε κλειστά μαγαζιά, αγανακτισμένους και Χρυσή Αυγή, ο Πέτρος Μάρκαρης μιλούσε αποκαλυπτικά. «Την ξέραμε τη Χρυσή Αυγή, δεν είναι καινούργια. Αλλά τι ήταν; Κάτι παιδιά μπρατσωμένα, κάτι body buildεράδες οι οποίοι κατεβαίνανε σε κάποιες διαδηλώσεις, δέρνανε από εδώ και από εκεί… Εκείνο που δεν υπολογίσαμε είναι ότι ξαφνικά η Χρυσή Αυγή άλλαξε και πήρε την τακτική της Χαμάς, έκανε κοινωνικό έργο. Και η τακτική της Χαμάς είναι που την ανέβασε». Αυτά τα έλεγε όταν οι πολλοί αρνούνταν να δουν την αλήθεια. Και δυο χρόνια μετά, τόνισε «η Αθήνα πεθαίνει όχι από καρδιακή προσβολή, αλλά από Αλτσχάιμερ. Η πόλη χάνει τη μνήμη της, δεν αναγνωρίζει τον εαυτόν της κι έχει ολοένα και λιγότερη επαφή με τους ανθρώπους της».

Οι διακρίσεις του, του δίνουν την ευκαιρία να ταξιδεύει τη θετική ελληνική σκέψη. Τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου τη γιόρτασε Παρασκευή βράδυ στη Νάπολι, στη Νότια Ιταλία. Βρέθηκε εκεί καλεσμένος της La Repubblica να μιλήσει στην ετήσια γιορτή για την Ευρώπη. Ο μόνος Έλληνας εκεί, πάντα χαμογελαστός κι ευγενής.

«Κάτσε να το χωνέψω πρώτα», απαντά για το τι θα κάνει όταν κάτσει στη νέα του θέση. «Πάντως, αυτό που θέλω είναι να βοηθήσω το ελληνικό σινεμά που είναι σε μια πολύ καλή φάση, αυτή τη φάση θέλω να σταθεροποιήσω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News