Το Πάσχα που θεωρώ πολύ ξεχωριστό και θα θυμάμαι είναι εκείνο του 1986, επειδή τότε ακριβώς οι άνθρωποι της γενιάς μου συνειδητοποιήσαμε τι σημαίνει ψυχρός πόλεμος, ανταγωνισμός, πυρηνικά, ατύχημα και πόσο κοντά μας βρίσκονταν όλα αυτά. Ηταν το Πάσχα του Τσερνομπίλ, το Πάσχα παρέα με την πυρηνική ενέργεια.
Oταν, στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, ακούσαμε ότι οι Σουηδοί ανησύχησαν από αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα τους και ρώτησαν σχετικά τους Σοβιετικούς κι εκείνοι παραδέχτηκαν ότι όντως κάτι είχε συμβεί, δεν ξέραμε αν έπρεπε να ανησυχήσουμε ή όχι. Όταν, τις ημέρες του Πάσχα, καταλάβαμε τη σοβαρότητα του ατυχήματος στον αντιδραστήρα Νο4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας, καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε αυτό για τη χώρα μας, ήταν πλέον αργά.
Είχε περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από το ατύχημα χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα, με τη Σοβιετική Ένωση να προτιμά να κρύψει το ατύχημα και να αρνείται να παραδεχτεί την τεράστια ζημιά που είχε γίνει. Ως αποτέλεσμα, η βόρεια, ανατολική και δυτική Ευρώπη δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών ισότοπων. Στη νότιο Ευρώπη δεχτήκαμε μικρότερες, ωστόσο για χρόνια ανιχνεύονταν στη βόρεια Ελλάδα υψηλότερες του κανονικού τιμές ραδιενέργειας.
Χωρίς ίντερνετ και ιδιωτικά κανάλια, με πηγές πληροφόρησης τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο, προσπαθούσαμε να ενημερωθούμε για το τι συμβαίνει. Υπήρχε μεγάλη ανησυχία στον κόσμο αλλά εκδηλωνόταν «ελαφρότερη» επειδή ήταν ημέρες Πάσχα και αρχές Μαΐου με υπέροχο καιρό.
Από το 1991, το συγκρότημα των Kraftwerk περιλαμβάνει το Τσερνομπίλ στους στίχους του τραγουδιού τους Radioactivity (πρώτη κυκλοφορία: 1976)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News