401
|

Πάνος Παναγιωτόπουλος: ο κύριος Προφίλ

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 28 Ιουνίου 2013, 00:20

Πάνος Παναγιωτόπουλος: ο κύριος Προφίλ

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 28 Ιουνίου 2013, 00:20

«Έχουν περάσει από δω, μεταξύ άλλων, ο σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο Κώστας Καραμανλής που επέλεξε, παράλληλα με τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα στην πρώτη περίοδο της θητείας του, να ασκήσει κι εκείνα του υπουργείου Πολιτισμού».

Αυτά τα λόγια είχε ετοιμάσει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος όταν παρέλαβε τη νέα του ενισχυμένη καρέκλα. Διότι ο πολιτισμός είναι το δυνατό χαρτοφυλάκιο των κυβερνήσεων των τελευταίων πολλών ετών. Η γαλανόλευκη ανεμίζει ταιριαστά στις αφίσες των μαρμάρων, ο συνδυασμός της δε με το ελκυστικό τουριστικό κομμάτι προσθέτει ένα "υπέρ-" στη λέξη υπουργός.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος μας πρωτοσυστήθηκε με την εμφάνιση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, η νυχτερινή εκπομπή του «η πολιτική, μια υπόθεση που θα μπορούσε να είναι μέχρι και ροκ» εξέπληξε στην αρχή ευχάριστα μέχρι που στην επαναληπτικότητά της κατοχύρωσε το αυθεντικό στιλ της κενής ρητορείας του ιδρυτή της. Το στιλ αυτό απογειώθηκε στις επόμενες εκπομπές του καταρχάς στην ΕΡΤ και μετά στην ιδιωτική τηλεόραση με τον τίτλο "Προφίλ" στις οποίες το στοίχημα ήταν ο παρουσιαστής να λέει περισσότερες από διπλάσιες λέξεις από όλους μαζί με τους καλεσμένους του.

Οι ασταμάτητες ριπές κοινοτοπιών σε συνδυασμό με μία ακάματη ρητορική δεινότητα έβαλαν τις βάσεις για το προφίλ που θα υιοθετούσε αργότερα και ως πολιτικός. Η ενασχόληση με την πολιτική έγινε μονόδρομος γιατί η ραγδαία ανερχόμενη δημοσιογραφική του καριέρα χτύπησε στο ταβάνι μιας οικογενειακής πίτσας την οποία προσέφερε στον πρόεδρο Λεβέντη σε ένα ρεσιτάλ αυτοπαγίδευσης.

Η περιπλάνησή του σε περιθωριακά κανάλια τον έβγαλαν με το μικρόφωνο στις φτωχογειτονιές της Δυτικής Αττικής. Εκεί ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα που τον οδήγησε στην κορυφή της Β' Αθηνών. Ως υπουργός Εργασίας, με όπλο πάντα την ακατάβλητη ρητορική του ταχύτητα, κατάφερε να θολώνει την εικόνα του Δεξιού υπουργού με το προσωνύμιο ο Κόκκινος Πάνος.

Έβγαλε δυο ανώτατες σχολές, Νομική και Πολυτεχνείο και έκανε δύο γάμους με επιφανείς Αθηναίες, η μία από πολιτικό και η άλλη από επιχειρηματικό τζάκι. Υπερηφανεύεται ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό του στοιχείο είναι οι εκατοντάδες εξαιρετικές του γραβάτες. Άλλωστε, γενικότερα η άψογη εμφάνισή του υπήρξε το κυριότερο μέλημά του, αψεγάδιαστα κοστούμια, μοντέρνα ριγέ συνήθως πουκάμισα, νεανικό μαλλί. Ως παλιός τηλεοπτικός δημοσιογράφος γνωρίζει καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι, το στυλ που έχει υιοθετήσει ως προσκεκλημένος εκπομπών είναι απαράμιλλο. Μιλάει με ευγένεια, επιμονή και ασταμάτητα, κυρίως όταν απαντούν οι άλλοι, δημιουργώντας ένα ηχητικό χαλί που με πολιτισμένο τρόπο εμποδίζει τους συνομιλητές του να ακουστούν. Τώρα του ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό να αποδείξει ότι έχει και άλλα εφόδια πολιτισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News