498
|

Ο άνθρωπος που έφτιαξε το mouse

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 5 Ιουλίου 2013, 00:40

Ο άνθρωπος που έφτιαξε το mouse

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 5 Ιουλίου 2013, 00:40

Πέθανε ο εφευρέτης του «ποντικιού», του “mouse”, για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το όνομά του ήταν Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ, καθόλου γνωστό(ς) στον περισσότερο κόσμο. Ήταν 88 ετών.

Ήταν Δεκέμβριος του 1968 όταν εμφάνισε, για πρώτη φορά, ένα πρωτότυπο του «ποντικιού» (λέγε με και “mouse”), σε μια παρουσίαση η οποία έφερε το βαρύγδουπο «Μητέρα όλων των επιδείξεων». Ο ίδιος ο Ντάγκλας, σεμνός ως άνθρωπος, την ονόμασε «ΧY ένδειξη θέσης για σύστημα απεικόνισης». Αυτή η συσκευή που τα έκανε όλα αυτά, δεν ήταν κατασκευασμένη από πλαστικό που είναι -συνήθως-σήμερα, αλλά από ξύλο, ήταν ένα μικρό, ξύλινο κουτί. Πάνω του έφερε δύο κυλιόμενους δίσκους και ένα μικρό, εκρού κουμπί. Διακτινιστήκατε, Mr. Engelbart, τι space ανακάλυψη ήταν αυτή; Η εφεύρεση αυτή φάνταζε διαστημική για τα δεδομένα της εποχής, εδώ φαντάζει σήμερα, για πάρα πολλούς. Φανταστείτε ότι πρέπει να πλοηγηθείτε ή να θέλετε να δώσετε εντολή για μια ενέργεια μόνο με τα πλήκτρα του πληκτρολογίου – κάτεργο για πολλούς χρήστες Η/Υ. Και επειδή το «ένδειξη θέσης για σύστημα απεικόνισης» ή το «ΧΥ»-σκέτο, δεν ήταν καθόλου εύηχο, έπρεπε να έχει ένα όνομα, ένα υποκοριστικό ίσως, ένα nickname, να λέγεται αλλιώς, brother. Με τι μοιάζει αυτή η κατασκευή, που έχει τόσο λεπτή, μακριά ουρά και έχει αυτό το σχήμα; Με ποντίκι, με τι άλλο; Τη «βάπτιση» την έκανε κάποιος από την ομάδα του Ένγκελμπαρτ και τον κέρασαν παγωμένες μπύρες για την έξυπνη ιδέα που είχε. Ο ίδιος ο Ένγκελμπαρτ, αντίστοιχα, έλαβε για αυτή την εφεύρεση αμοιβή 10.000 δολαρίων, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τις παρυφές της δεκαετίας του ’70.

Από τότε πέρασε πολύς καιρός, τα χρόνια διάβηκαν όπως αντίστοιχα και τα «ποντίκια», ανά τον κόσμο, πάνω σε λογής επιφάνειες, γράφοντας ανυπολόγιστα χιλιόμετρα. Ο χειρισμός του pc με ενσύρματο ή ασύρματο ποντίκι ήταν, πια, παιχνιδάκι, όπως και η άμεσή σύνδεσή μας με τις ενέργειες που θέλουμε να εκτελέσουμε. Πόσα δεξιά ή αριστερά, πόσα διπλά, πόσα μονά «κλικ», πόσα scroll up-down έχουν γίνει από τότε; Πόσα τρισεκατομμύρια μέτρα καλωδίων δεν μπερδεύτηκαν στα πόδια μας ή πόσες μπαταρίες δεν αλλάξαμε; Πόσα «mouse» δε σφίχτηκαν στα χέρια μας με απόγνωση επειδή διαβάσαμε κάτι, αντίστοιχα πόσα «ποντίκια» δεν προσγειώθηκαν άτσαλα και με ορμή πάνω σε τοίχους, με ολόκληρα, λαχταριστά κομμάτια από θυμό και οργή; Ο Ένγκελμπαρτ τιμήθηκε, το 2000, λαμβάνοντας το Εθνικό Βραβείο Τεχνολογίας, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα είχε λάβει τα βραβεία Λέμελσον και Τούρινγκ.

Στις 2 Ιουλίου 2013, ο πρωτοπόρος εφευρέτης στον χώρο της Πληροφορικής ήταν στο σπίτι του, στο Άθερτον της Καλιφόρνια. Εκείνη την ημέρα έκανε mouse over και πέταξε για άλλους γαλαξίες, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών, SRI.

Δεν τον ξέραμε, δεν ήταν γνωστός επειδή το είχε επιλέξει ο ίδιος, ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων -το γράφω και πάλι- σεμνός, που προτιμούσε να μιλάει με τη δουλειά του, με τα επιτεύγματά του. Δεν τον ξέραμε, αλλά του χρωστάμε πολλά. Μας έφτιαξε έναν γενναίο, νέο κόσμο, δημιούργησε για όλους εμάς ένα όπλο για να σημαδεύουμε ή να περιπλανόμαστε στις οθόνες των pc μας.

Το «ποντίκι» έμεινε ορφανό, λοιπόν. Αλλά έχει, ανά τον κόσμο, τόσους παρένθετους γονείς. Που δεν φοβούνται τα ποντίκια. Κλικ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News