Κόμιξ: Οταν γεννήθηκε ο Μίκυ Μάους
Κόμιξ: Οταν γεννήθηκε ο Μίκυ Μάους
Photo: Ο Μίκυ Μάους δια χειρός Φλόιντ Γκότφρεντσον: αλυσσοδεμένος και πολύ πιο… ποντικός στην όψη. Ο σημερινός γιάπης αργούσε ακόμα.
Τρεις σημαντικές δημόσιες εμφανίσεις «σφράγισαν» το 1930: στην αστυνομική λογοτεχνία ντεμπουτάρισε ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ, με το «Γεράκι της Μάλτας» του Ντάσιελ Χάμετ. Στον κινηματογράφο η Μάρλεν Ντίτριχ, με το «Γαλάζιο Αγγελο» του Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ. Tέλος, στα κόμικς είχαμε την εμφάνιση του Μίκι Μάους, που εφέτος σβήνει 80 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων του. Οταν, στις 13 Ιανουαρίου 1930, παρουσιάστηκε στις σελίδες των εφημερίδων, δεν είχε το τρακ του πρωτάρη. Δυο χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει η πορεία του προς τη δόξα, με μια σειρά κινηματογραφικών καρτούν. Αποτελώντας γέννημα της φαντασίας του Ντίσνεϊ, και έχοντας πάρει «σάρκα και οστά» από το πενάκι του Ουμπ Αϊβερκς, ο Μίκι Μάους απέκτησε χιλιάδες θαυμαστές στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μια στρατιά που πολλαπλασιάστηκε, όταν προστέθηκαν οι αναγνώστες του κόμικς.
Ο Μίκι των πρώτων κόμικς διέφερε πολύ από τη σημερινή εικόνα. Στη θέση του σύγχρονου γιάπη, με το μοντέρνο λουκ και την πολιτικά… ορθότατη συμπεριφορά, υπήρχε ένας σχεδόν αναρχικός ποντικός των αγρών, με κόκκινο παντελονάκι μέχρι το γόνατο που το συγκρατούσαν δυο μεγάλα κίτρινα κουμπιά. Ο Φλόιντ Γκότφρεντσον που ανέλαβε, από το 1932, το σχεδιασμό του κόμικς, έδωσε στο δημιούργημα του Ντίσνεϊ την αξία και το βάρος που έπρεπε να διαθέτει ένας ήρωας υποψήφιος για μεγάλη καριέρα. Στο θαυμαστό κόσμο της περιπέτειας που δημιούργησε ο Γκότφρεντσον, ο Μίκι Μάους πολεμούσε πειρατές, οδηγούσε αυτοκίνητα, τρένα και αεροπλάνα, έσωζε φίλους από τα νύχια αδίστακτων κακοποιών, οδηγούσε στη φυλακή κακούργους-νυχτερίδες, ληστές-γύπες, λαθρέμποπρους ναρκωτικών με τη μορφή λύκου και κατασκόπους από τις πιο… αντιπαθητικές συνομοταξίες του ζωικού βασιλείου. Δεν υπήρξε στιγμή ανάπαυλας στην καταιγιστική δράση, μέχρι τις αρχές του ’50 οπότε ο ήρωας άλλαξε ριζικά ζωή. Το αστικό περιβάλλον του Μίκι Σίτι αντικατέστησε την άγρια φύση των πρώτων ιστοριών. Οσο για την αλλοτινή μποέμικη ζωή του, έχει δώσει τη θέση της σε ψύχραιμους υπολογισμούς και έξυπνη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News