335
| REUTERS/Kevin Lamarque

Η κενή θέση δίπλα στην Πρώτη Κυρία

Στέλλα Αλαφούζου Στέλλα Αλαφούζου 13 Ιανουαρίου 2016, 18:09

Η κενή θέση δίπλα στην Πρώτη Κυρία

Στέλλα Αλαφούζου Στέλλα Αλαφούζου 13 Ιανουαρίου 2016, 18:09

Στην τελευταία ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα για την Κατάσταση του Εθνους, υπήρξε μια κίνηση συμβολική που απέσπασε την προσοχή μου. «Με συγκίνησε» είναι η σωστή διατύπωση. Ηταν η κενή θέση δίπλα στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα. Θέση τιμητική για τους νεκρούς της ένοπλης βίας, θύματα της οπλοκατοχής που τόσο δοκιμάζει τους Αμερικάνους. Κάποιοι το χαρακτήρισαν «επιδέξιο επικοινωνιακό τέχνασμα». Αλήθεια δεν πιστεύω πως ήταν. Είχαν προηγηθεί τα δάκρυα του Ομπάμα στην ομιλία του, όταν ανακοίνωσε τα μέτρα που θα πάρει για την οπλοκατοχή, παραβλέποντας το Κογκρέσο. Δάκρυα που ήρθαν όταν αναφέρθηκε στα νεκρά παιδιά της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε το 2012 στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ.

Και η Μισέλ Ομπάμα ωστόσο έχει τοποθετηθεί και δράσει για την οπλοκατοχή. Ηταν το 2013 όταν σε ομιλία της στο Σικάγο – στο πλαίσιο του διαλόγου για την οπλοκατοχή – αναφέρθηκε στην 15χρονη Χαντίγια Πέντλετον, που σκοτώθηκε από πυρά αγνώστου στο Σικάγο λίγες μέρες αφού είχε συμμετάσχει στους εορτασμούς για την ορκωμοσία του Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Η 15χρονη μαθήτρια έπεσε νεκρή σε πάρκο, δύο μόλις χιλιόμετρα από την κατοικία του Ομπάμα. «Η Πέντλετον ήταν εγώ κι εγώ ήμουν αυτή», είπε δακρύζοντας.

Λίγο μετά από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για αυτήν την κενή θέση, οι συγγενείς των θυμάτων δημιούργησαν το hashtag #EmptySeat στο Twitter για να «σημειώσουν» τις απώλειές τους. Ανάμεσά τους και η Νέλμπα Μαρκέζ Γκριν, μητέρα της εξάχρονης Ανα που είναι ένα από τα θύματα του Σαντι Χουκ. «Αύριο αφήνουμε μια κενή θέση για την Ανα», έγραψε στο Twitter της, ποστάροντας μια φωτογραφία της κόρης της στην αγκαλιά του μπαμπά της.

Κοιτώ τη φωτογραφία της Ανα, μαζί και του μικρού Νόα που αναρτήθηκε από την γιαγιά του. Με δυσκολεύει να πιστέψω ότι αυτά τα παιδιά δεν υπάρχουν πια.

Περισσότερο με δυσκολεύει η ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να περιορίσουν το πρόβλημα, να μαζέψουν τα όπλα μαζί και το μακελειό. Είμαι σχεδόν σίγουρη, ότι ο Ομπάμα δακρύζοντας είδε πιο καθαρά. Τα υγρά μάτια βλέπουν πιο καθαρά. Δεν είμαι σίγουρη ότι μπόρεσε σε αυτό να παρασύρει και τους άλλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...