«Keep it simple, guys»
«Keep it simple, guys»
Εάν είστε λάτρεις του αθλητισμού, τότε σίγουρα το όνομα Γκρεγκ Λουγκάνις δεν χρειάζεται επεξηγήσεις. Εάν είστε λάτρεις των θαυμάτων της ζωής, τότε σίγουρα πρέπει να τον γνωρίσετε από κοντά. Απόψε έχετε την ευκαιρία να το κάνετε στο Μέγαρο Μουσικής, εκεί όπου θα μιλήσει ως προσκεκλημένος της ΜΚΟ «Κέντρο Ζωής».
Στη συνέντευξη έρχεται με τον σύζυγό του, χαμογελά συνεχώς και τρίβει το δεξί χέρι του με τον αριστερό αντίχειρά του. Το κάνει δυνατά, μοιάζει περισσότερο με νευρικό ξύσιμο, παρά με αμήχανο χάδι. Είναι 55 ετών, πρώην Ολυμπιονίκης, γνωστός σε όλον τον πλανήτη, αυτός για τον οποίο το HBO γύρισε πρόσφατα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα. Κι όμως, είναι πιο συνεσταλμένος και ντροπαλός από όσους είναι απέναντί του, φωτογραφίζοντας και ρωτώντας τον. Εάν δεν ξέρεις το παρελθόν του δεν σου δίνει σε κανένα σημείο την εντύπωση πως διαφέρει σε κάτι από σένα.
Ομοφυλόφιλος, οροθετικός, παιδί μεταναστών είναι μερικές από τις λέξεις που μπορείτε να βάλετε δίπλα από το όνομά του για να τον χαρακτηρίσετε. Μάταια θα το κάνετε, όμως. Καμία δεν τον χαρακτηρίζει όπως η φράση «άνθρωπος με τα όλα του».
Ένας άνθρωπος που από μικρό παιδί άφηνε με ανοιχτό το στόμα τον κόσμο με το ταλέντο του και που στα 28 του έκοψε την ανάσα στη μισή υφήλιο που έβλεπε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ.
«Δεν πρόλαβα να σκεφτώ και πολλά μετά το ατύχημα, ένιωθα περισσότερο ντροπή που έκανα λάθος μπροστά σε τόσο κόσμο παρά πόνο από το χτύπημα στο κεφάλι», λέει ο ίδιος και αποκαλύπτει πως το δύσκολο δεν ήταν να επανέλθει στην πισίνα εκείνη τη στιγμή, αλλά ο τελικός της επόμενης ημέρας. «Έχεις όλο το βράδυ να σκεφτείς το λάθος και όσα πήγαν στραβά. Κι έχεις μόνο ένα πρωινό να διορθώσεις την ατέλεια στην προπόνηση και να αποβάλεις όλες τις σκέψεις σου», προσθέτει χαμογελώντας.
Μιλάμε για τα πάντα που αφορούν την καριέρα του στις καταδύσεις. Αλλά και για μετά από αυτήν. Όταν προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αφού είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση κι αφού όλος ο κόσμος έμαθε όσα ο ίδιος κρατούσε μυστικά τόσα χρόνια. Για τις προτιμήσεις του στους άντρες, για το ότι είναι φορέας του HIV, για το άσθμα και τις αλλεργίες των παιδικών χρόνων του, για την κακοποίηση και την κατάθλιψη στα χρόνια της εφηβείας. Κι αν νομίζετε πως όλα ήταν εύκολα κι όλα σταματούν τη στιγμή που έκανε το outing, τότε κάνετε λάθος. Τότε αρχίζουν όλα.
Το Γκάζι, το ξύλο και το μίσος
«Θυμάμαι ήταν ένας πάστορας, ο οποίος με ακολουθούσε σε ένα tour που έκανα για την προώθηση του βιβλίου μου. Παντού κρέμαγε αφίσες και πλακάτ εναντίον μου, με έλεγε σατανά, αδερφή και “διαφήμιζε” το ότι έχω AIDS. Δεν αντέδρασα άσχημα, είπα στον κόσμο πως μάλλον του λείπει αγάπη και πως ένα αρκουδάκι θα ήταν μια καλή λύση», εξομολογείται. Του απαντώ πως 300 μέτρα από το σημείο που βρισκόμαστε είναι το Γκάζι, όπου συχνά-πυκνά γίνονται ομοφοβικές επιθέσεις. «Το μίσος δεν καταπολεμείται με μίσος. Χρειάζεται αγάπη, υπομονή και θάρρος για να τα καταφέρει ένας νέος. Μπορεί να έρθει σε ένα όμορφο μέρος σαν το Κέντρο Ζωής και να βρει υποστήριξη», μου λέει καθώς περπατάμε και διαβάζουμε τα βιβλία που υπάρχουν στον χώρο. Πλέον, ο ίδιος γυρίζει τις ΗΠΑ και τον κόσμο όχι συμβουλεύοντας, αλλά αποκαλύπτοντας σημεία της ζωής του που μπορούν να εμπνεύσουν ή να παραδειγματίσουν τον νέο κόσμο.
Και τι ζωή, έτσι;
Οι ρίζες του βιολογικού πατέρα του από ένα μικρό νησί του Ειρηνικού. Οι ρίζες της βιολογικής μητέρας του από τη Βόρεια Ευρώπη. Οι ρίζες του ανάδοχου πατέρα από την Ελλάδα. «Ακόμη θυμάμαι τις συνταγές για μουσακά και σπανακόπιτα, ακόμη θυμάμαι που μαγειρεύαμε όλοι μαζί στο σπίτι ελληνικά φαγητά», θυμάται και χαμογελά ευτυχισμένος που θα έχει την ευκαιρία να τα γευτεί στο μέρος… καταγωγής τους.
«Έχασα τα πάντα μέσα στην κρίση»
Αφήνουμε το καλύτερο για το τέλος. Όπως και αρκετοί Έλληνες, ο Λουγκάνις επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κρίση. Αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του για να ξεχρεώσει κι άρχισε τα πάντα από την αρχή. Κι εκεί είναι το μυστικό για όλα: «Σκέφτηκα απλά. Με τα χρήματα που πήρα από την πώληση, ξεχρέωσα τα πάντα και συνειδητοποίησα πως είχα ό,τι χρειαζόταν για να αρχίσω μια νέα ζωή. Είχα, ήδη, τον σύντροφό μου δίπλα μου και κανένα βαρίδι να με κρατάει πίσω. Το μόνο που έμενε ήταν να κάνω ένα βήμα μπροστά».
Η κάμερα σβήνει, ο Γκρεγκ χαμογελά αμήχανα και μας χαιρετά. Σκέφτομαι πως ο ίδιος έχει ζήσει μέσα σε μερικές δεκαετίες όσα πολλοί από εμάς δεν θα ζήσουμε ποτέ. Δόξα, χρήμα, εσωτερική αναζήτηση, προσωπικοί δαίμονες, πτώση και ξανά πάλι προσπάθεια για μια «νορμάλ» ζωή. Για όλα αυτά, ο ίδιος θα μιλήσει απόψε*, στις 19:00. Να πάτε στο Μέγαρο να τον δείτε, θα νιώσετε καλύτεροι ως άνθρωποι.
*Ο Γκρεγκ Λουγκάνις βρίσκεται στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της ΜΚΟ «Κέντρο Ζωής» και θα μιλήσει στο ελληνικό κοινό για την οροθετικότητα και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Μέσα από μία προσωπική βιωματική αφήγηση, θα αναφερθεί στον αγώνα του κατά του κοινωνικού στιγματισμού και των διακρίσεων, σε μία εποχή που ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε καν τι είναι ο ιός HIV και το AIDS.
Η βιωματική ομιλία του με τίτλο «Βγαίνοντας στην επιφάνεια – Η ιστορία του Greg Louganis» εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Περισσότερα για το event, εδώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News