Η πρόσληψη της Γεωργίας
Η πρόσληψη της Γεωργίας
Η Γεωργία είναι μια απλή καθημερινή κοπέλα, αυτό που λέμε άτομο της διπλανής πόρτας. Κόρη αγροτών, μεγάλωσε σε χωριό και μικρή βοηθούσε τους γονείς στις αγροτικές δουλειές. Όταν βρέθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει στα ΤΕΙ, ένας νέος κόσμος απλώθηκε σαν χαλί μπροστά στα μάτια της. Της άρεσε η ζωή στην πόλη. Παράλληλα με τις σπουδές βρήκε και δουλειά σε ταχυφαγική αλυσίδα εστιατορίων, φαστ-φουντ κατά το ελληνικότερο.
Η Γεωργία περνούσε καλά και ανέμελα στην Αθήνα. Κάποτε πήρε και το πτυχίο από τα ΤΕΙ. Πτυχιούχος πλέον ξεκίνησε να ψάχνει για δουλειά. Μάταια όμως.
Ευτυχώς υπήρχε η δουλειά στο φαστ-φουντ. Και πέρασαν πέντε χρόνια και η Γεωργία ακόμα στο φαστ-φουντ δούλευε. Βέβαια επειδή πίστευε βαθιά μέσα της ότι η συγκεκριμένη δουλειά ήταν προσωρινή, δεν προσπάθησε ποτέ να πάρει μια υψηλότερη θέση στο μαγαζί. Δούλευε καλά και ψαχνόταν για άλλη δουλειά. Στο κάτω κάτω η δουλειά στο φαστ-φουντ δεν της άρεσε.
Ένα πρωί, ούτε καφέ δεν είχε πιει ακόμα, χτύπησε το τηλέφωνο και η Γεωργία πήδηξε από τη χαρά της. Ήταν ο προσωπάρχης από ένα επαρχιακό δήμο που η Γεωργία είχε υποβάλλει τα χαρτιά της για μια θέση ως πτυχιούχος ΤΕΙ και την πληροφορούσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η θέση ήταν δική της!
«Μπορείς αν θέλεις να έρθεις από τώρα να αναλάβεις υπηρεσία με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι το ΑΣΕΠ να επικυρώσει τα αποτελέσματα και να ορκιστείς» συνέχισε ο προσωπάρχης. «Η μόνη περίπτωση να χάσεις τη θέση είναι να υπάρχει κάτι λάθος στα χαρτιά που υπέβαλες ή να γίνει ένσταση από κάποιον άλλο υποψήφιο για αλλαγή βαθμολογίας. Επειδή εγώ ήμουνα μέλος της επιτροπής αξιολόγησης, με την πείρα που έχω σου λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσεις τη δουλειά».
Η Γεωργία ένιωσε απίστευτη ευτυχία. Ρώτησε φίλους δημοσίους υπαλλήλους αν όλα όσα είπε ο προσωπάρχης ήταν σωστά. Και όλοι τον επιβεβαίωσαν…
Η Γεωργία πήγε με χαρά και αγωνία στην επαρχιακή πόλη, βρήκε εύκολα ένα μικρό διαμέρισμα και ξεκίνησε να δουλεύει στο δήμο ως συμβασιούχος. Η δουλειά της άρεσε. Η ψυχολογία της χτυπούσε limit up. Πέρασαν λίγοι μήνες και το ΑΣΕΠ έβγαλε επιτέλους τα επίσημα αποτελέσματα. Η Γεωργία υπό την καθοδήγηση του προσωπάρχη κατέθεσε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για να διοριστεί σε μόνιμη πια θέση. Ο Δήμαρχος υπέγραψε την πράξη διορισμού της και την έστειλε ως ο νόμος ορίζει για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Σε λίγες μέρες η Γεωργία θα ήταν πια και επίσημα δημόσιος υπάλληλος! Αμ δε! Λογάριαζε χωρίς την τρόικα…
Το υπουργείο εσωτερικών με επείγουσα εγκύκλιό του ενημέρωνε ότι παγώνουν οι προσλήψεις και απολύονται οι συμβασιούχοι. Οι «επιτυχόντες» των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ κατά την εγκύκλιο, δε χάνουν τη θέση που κέρδισαν, αλλά θα διοριστούν σε βάθος τριετίας. Το πότε ακριβώς δεν προσδιορίζεται. Βεβαίως εδώ υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Η εγκύκλιος του υπουργείου, περιγράφει τι διαδικασία θα ακολουθηθεί σε αρκετές περιπτώσεις επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά όχι σε όλες. Την περίπτωση της Γεωργίας δεν την αναφέρει.
Και το ερώτημα που γεννάται είναι: τι κάνει ο Δήμαρχος; Κρατάει ή απολύει τη Γεωργία; Αν την κρατήσει «παράνομα» θα πρέπει η Γεωργία να γυρίσει πίσω τους «παράνομους» μισθούς κι ας τους έχει δουλέψει μέχρι τελευταίο σεντ. Αν πάλι την απολύσει «παράνομα», η Γεωργία θα μπορεί να στραφεί νομικά κατά του δημάρχου ή και του προσωπάρχη αφού στο δημόσιο «δε νοείται άγνοια νόμων…».
Ο Δήμαρχος έκανε το σχετικό ερώτημα εγγράφως στην «προϊσταμένη αρχή» και περιμένει απάντηση. Ακόμα περιμένει. Είπαμε «δε νοείται άγνοια νόμων» οπότε υποθέτω ότι και η προϊσταμένη αρχή με τη σειρά της θα έχει θέσει αντίστοιχο ερώτημα, εγγράφως πάντα στο υπουργείο. Και περιμένει απάντηση…
Κι ενώ τα έγγραφα κινούνται με βραδείς ρυθμούς από κάτω προς τα πάνω και ελπίζουμε κάποτε με την αντίθετη διαδρομή, ουδείς ασχολείται με το τι θα κάνει η Γεωργία για να ζήσει σε περίπτωση που απολυθεί.
Στο κάτω κάτω της γραφής όταν της είπαν ότι μπορεί να πιάσει νόμιμα δουλειά ως συμβασιούχος μέχρι τη μονιμοποίηση, δεν της έβαλαν και το μαχαίρι στο λαιμό!!! Ας πρόσεχε…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News