H ζωή μου όλη: Φτου, σκόρδα!
H ζωή μου όλη: Φτου, σκόρδα!
Όσο απωθητική είναι μια ανάσα που σε πλησιάζει και σου μεταφέρει την ανάμνηση του σκόρδου άλλο τόσο προκλητική, τσαχπίνικη, ναζιάρα είναι μια τέλεια σκορδαλιά! Λατρεύω τα σκόρδα, ψημένα ολόκληρα αφού καρατομηθούν, ψιλοκομμένα, στουμπισμένα, τσιτσιρισμένα μόλις κι έπειτα εξοβελισμένα και βρίσκω ανυπέρβλητη την ευωδία των γαλλικών μπιστρό: μόλις ανοίξεις την πόρτα να σε υποδέχεται η μυρωδιά του καυτού βούτυρου, του σκόρδου κι έπειτα όλα τα άλλα.
Βγάλτε επιτέλους την πράσινη ουρίτσα από τις σκελίδες και μην ξανακούσω κουβέντα και δικαιολογία – με αυτό το κόλπο και τα στομαχάκια δεν θα βαρήνουν και τα στοματάκια θα παραμείνουν δελεαστικά.
Άρα; άρα καθώς αύριο ανατέλλει η εθνική επέτειος και μαζί ο Ευαγγελισμός, προετοιμαστήτε για μια μεγαλειώδη σκορδαλιά. Τον μπακαλιάρο σας, φτιάξτε τον όπως θέλετε, κροκέτες, ολόκληρο, με φρέσκια ντομάτα… Όμως στη σκορδαλιά θα επιμείνω καθότι το έχω μελετήσει πολύ το ζήτημα διότι επιπλέον, ως τέρας ρασιοναλισμού, πιστεύω και στον βάσκανο οφθαλμό, οπότε τα σκόρδα εκτός από προσφιλή, μου είναι και απαραίτητα. Έξω οι βρυκόλακες ζήτω η σκορδαλιά, ανακράζω και σπεύδω να σας αναμεταδώσω την Σκορδαλιά με αμύγδαλα της φιλτάτης Αγλαϊας Κρεμέζη που είναι ένα μικρό αριστούργημα. (Από τις “Συνταγές και ιστορίες για μάγειρες με ανησυχίες”, και δη από τον ανοιξιάτικο τόμο). Εμπιστευθείτε με παρακαλώ, εδώ και χρόνια ετοιμάζω σκορδαλιές για το τραπέζι της αύριον, με ψωμί, με πατάτα, με καρύδια αλλά σαν αυτή άλλη δεν έχω απολαύσει:
8-12 σκελίδες σκόρδο, χωρίς την πράσινη φύτρα
1 ½ κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα, μουσκεμένα για 3 ώρες ή και μια νύχτα ολόκληρη στο νερό και μετά στραγγισμένα
2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
1 φλιτζ. ψίχα από χωριάτικο ψωμί, μουσκεμένη σε νερό και στυμμένη
1 φλιτζ. πατάτα βραστή λιωμένη
1 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1. φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό
Στο μπλέντερ ή στο μίξερ δουλεύουμε το σκόρδο, το αλάτι, τα αμύγδαλα και το ξίδι, ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη, μέχρις ότου το μείγμα γίνει σαν άμμος. Προσθέτουμε το ψωμί και την πατάτα και με αναμμένο το μοτέρ ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι, ώστε να γίνει ένας κρεμώδης πολτός. Όταν έρθει η ώρα του φαγητού της προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύουμε καλά καλά και έτοιμη!
Όλη η δόξα όλη η χάρη άγια μέρα ξημερώνει!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News